Απορρίφθηκε προσφυγή Τσιμπίδη κατά της Τουρκίας και “ΤΔΒΚ” στις ΗΠΑ

Αρνητική απόφαση από Εφετείο της Ουάσινγκτον

D-Athan T Tsimpedes-leveled-4Ευρύτερα πολιτικά οφέλη επιχειρεί να αποκομίσει το κατοχικό καθεστώς από την απόφαση Εφετείου στην  Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών, με την οποία απορρίφθηκε προσφυγή Ελληνοκυπρίων κατά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Ήδη το κατοχικό καθεστώς έσπευσε να διαμηνύσει ότι η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει βάση για άλλες υποθέσεις, είτε στις ΗΠΑ είτε αλλού, που έχουν να κάνουν με περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

D-Athan T Tsimpedes3 web-leveled-5Η προσφυγή καταχωρήθηκε σε Επαρχιακό Δικαστήριο της Κολούμπια, στην οποία ανήκει διοικητικά η Ουάσινγκτον, το 2009 από τον δικηγόρο Άθαν Τσιμπίδη.

Το 2014 το εν λόγω Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των εναγομένων, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, απορρίπτοντας το αίτημα των Ελληνοκυπρίων εναγόντων για καταβολή αποζημιώσεων που υπολογίζονταν τότε σε 275 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά την αρνητική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου, οι ενάγοντες προσέφυγαν στο Εφετείο της επαρχίας Κολούμπια το οποίο και εξέδωσε την απόφασή του στις 15 περασμένου Ιανουαρίου.

Colubia high CourtΤο αμερικανικό Εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, στηριζόμενο στο ότι θέματα που αφορούν το περιουσιακό ζήτημα δεν βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και ότι οι ενάγοντες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους.

Οι ενάγοντες έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν και σε καταχώρηση έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί εάν οι δικηγόροι των αιτητών θα επιχειρήσουν κάτι ανάλογο.

Στα κατεχόμενα αναγνωρίζουν ότι το θέμα δεν έκλεισε οριστικά, αλλά σημειώνουν πως ένα σημαντικό βήμα στην όλη διαδικασία έχει γίνει.

Το ψευδοκράτος εκτιμά πως το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης αγωγής μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράδειγμα και τη βάση σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Υποστηρίζεται ακόμα ότι από πλευράς κατοχικού καθεστώτος υπάρχει σεβασμός στα περιουσιακά δικαιώματα των κατοίκων της νήσου και προστίθεται ότι «η περιεκτική λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο νησί με στόχο την εγκαθίδρυση ενός δικοινοτικού, διζωνικού ομόσπονδου κράτους» και η οποία «θα διευθετήσει το περιουσιακό και άλλα θέματα».

Τέλος αναφέρεται πως η τουρκοκυπριακή πλευρά «θα συνεχίσει την εποικοδομητική και αποφασιστική στάση της στη διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο που διεξάγεται στο πλαίσιο της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, των καθιερωμένων παραμέτρων του ΟΗΕ και στη βάση της κοινής διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 μεταξύ των δύο πλευρών».

Υπενθύμιση για το ΕΔΑΔ

Ένας από τους χώρους όπου οι Ελληνοκύπριοι διεκδίκησαν το δίκαιό τους έναντι της Τουρκίας για τις περιουσίες στα κατεχόμενα ήταν το ΕΔΑΔ. Παρόλο ότι το δικαστήριο τους έχει δικαιώσει, η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται την καταβολή των αποζημιώσεων προς τους ενάγοντες.

Ένας εξ αυτών είναι και ο καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης, ο οποίος δικαιώθηκε πριν από έξι χρόνια, πλην όμως ακόμα η Τουρκία δεν έχει καταβάλει οποιοδήποτε ποσό από την αποζημίωση που επιδίκασε το Δικαστήριο.

Με επιστολή του προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Ορφανίδης σημειώνει ότι παρά τις αποφάσεις που έλαβε το Σώμα και παρά την έκδοση ενδιάμεσης απόφασης, εντούτοις η Τουρκία δεν έχει μέχρι σήμερα συμμορφωθεί προκειμένου να εκτελέσει την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Ενόψει της νέας συνόδου της Επιτροπής Υπουργών την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Ορφανίδης ζητά όπως «ασκήσει πλήρως τις εξουσίες που της παρέχει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και «να προχωρήσει σε πρακτικά και αποτελεσματικά μέτρα ώστε η Τουρκία να εκτελέσει την τελεσίδικη απόφαση του ΕΔΑΔ».

Ανδρέας Πιμπίσης στον “Φ”

• Ακριβέστερο ρεπορτάζ από την ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

One thought on “Απορρίφθηκε προσφυγή Τσιμπίδη κατά της Τουρκίας και “ΤΔΒΚ” στις ΗΠΑ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.