Ο Έλληνας που «παντρεύτηκε» με 12χρονο κορίτσι στη Νέα Υόρκη

childmarriage_story_647_022816062842

Μεσημέρι μιας συνηθισμένης μέρας, στην Times Square της Νέας Υόρκης. Σε ανύποπτο χρόνο, ένα νιόπαντρο ζευγάρι κατεβαίνει από μια πανάκριβη Bentley.

Αρχικά, ο κόσμος ενθουσιάζεται και δίνει συγχαρητήρια. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να καταλάβουν ότι η νύφη δεν είναι μια νεαρή μικροκαμωμένη κοπέλα, αλλά ένα κοριτσάκι μόλις 12 ετών.  Ο γαμπρός είναι γύρω στα 65.

Οι παρευρισκόμενοι μετά το αρχικό σοκ, αρχίζουν να αντιδρούν.

Σύμφωνα με το ομογενειακό newgreektv.com, ο «γαμπρός» που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, είναι ο πρώην Διευθυντής του ΕΟΤ ΗΠΑ και Καναδά, Χρύσανθος Πετσίλας, ο οποίος βρέθηκε να φωτογραφίζεται με την 12χρονη (υποτιθέμενη) σύζυγό του ενώπιον εμβρόντητων τουριστών και Νεοϋορκέζων, πολλοί εκ των οποίων αντέδρασαν περίεργα.

«Έχω την συναίνεση της οικογένειάς της». Απαντά με ένα κυνικό ύφος ο γαμπρός. Ορισμένοι χάνουν την ψυχραιμία τους. Σπεύδουν ακόμη και να του επιτεθούν. Κάποιοι ψυχραιμότεροι -και παραδόξως πιο σωματώδεις- τους αποτρέπουν. Τι είχε συμβεί;

Όλο αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα θεατρικό – κοινωνικό πείραμα, που ήθελε έναν 65χρονο να παντρεύεται μια 12χρονη και να φωτογραφίζεται στην Times Square της Νέας Υόρκης, προκαλώντας αντιδράσεις, έγινε viral σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο «γαμπρός» Χρύσανθος Πετσίλας δέχτηκε να παίξει αυτόν τον ρόλο προκειμένου να στηλιτευθεί η απαράδεκτη νομοθεσία που ισχύει σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ, βάσει της οποίας τα κορίτσια μπορούν να παντρεύονται από την ηλικία των 12 ετών, αρκεί να υπάρχει η συγκατάθεση των γονιών της…
«Ήταν ένα θεατρικό, στο οποίο δέχτηκα με χαρά να συμμετάσχω.  Ήταν πολύ σημαντικό το κοινωνικό μήνυμα που ήθελε να περάσει ο παραγωγός. Δήλωσα συμμετοχή και με επέλεξαν για αυτόν τον ρόλο, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι και το κοριτσάκι προέρχεται από οικογένεια γνωστών ηθοποιών», τονίζει ο κ. Πετσίλας.

Όπως φαίνεται και από μια εκτενή παρακολούθηση του βίντεο, οι αντιδράσεις σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν έντονες.  Ο ίδιος ο 65χρονος Έλληνας ομογενής δηλώνει ότι δεν πτοήθηκε, καθώς είχαν προβλεφθεί όλες οι παρελκόμενες καταστάσεις.

«Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό ότι ο κόσμος είχε την αντίδραση που είχε. Οι γάμοι κοριτσιών 12 ετών και αγοριών 14 ετών είναι μια πραγματικότητα σε ορισμένες Πολιτείες, καθώς επιτρέπεται από το Νόμο. Κάποια στιγμή κινήθηκαν πιο επιθετικά -χωρίς βέβαια να έχουν σκοπό να με λιντσάρουν κιόλας- αλλά υπήρχε σεκιούριτι. Παράλληλα, εμφανίζονταν όλες οι κρυφές κάμερες και τότε αποκαλυπτόταν ότι επρόκειτο για θεατρικό. Μάλιστα, οι παρευρισκόμενοι ήταν πολύ θετικοί όταν μάθαιναν τους σκοπούς μας και έφταναν σε σημείο ακόμη και να φωτογραφίζονται μαζί μας με χαρά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

child bride Zita Wauters

Το βίντεο είναι μια έμπνευση και δημιουργία του Coby Persin, ο οποίος αναφέρει ότι κάθε μέρα 33.000 ανήλικα κορίτσια εξαναγκάζονται σε ανάλογους γάμους. Δυστυχώς, όμως, κανονικούς, και όχι για τις ανάγκες βίντεο. Πάντως, το συγκεκριμένο έχει γίνει παγκόσμιο viral, ξεπερνώντας τα 6 εκατομμύρια views μέσα σε λίγες ημέρες.

Child Marriage Social Experiment

Και στα ελληνικά

Ένα θεατρικό – κοινωνικό πείραμα, που ήθελε έναν 65χρονο να παντρεύεται μια 12χρονη και να φωτογραφίζεται στην Times Square της Νέας Υόρκης, προκαλώντας αντιδράσεις, έγινε viral σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο “γαμπρός” του βίντεο ήταν ο Έλληνας Χρύσανθος Πετσίλας, ο οποίος δέχτηκε να παίξει αυτόν τον ρόλο προκειμένου να στηλιτευθεί η απαράδεκτη νομοθεσία που ισχύει σε ορισμένες Πολιτείες, βάσει της οποίας τα κορίτσια μπορούν να παντρεύονται από την ηλικία των 12 ετών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.