Η Τουρκία έστειλε στη Χίο παρατηρητή με διαβατήριο του ψευδοκράτους

ΠΟΛΥ ΜΠΟΥΝΤΑΛΑΔΕΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

turkish passport

Στη Χίο βρίσκονται από το βράδυ της Κυριακής οι Τούρκοι αστυνομικοί. Ένας από αυτούς έχει έρθει με διαβατήριο του ψευδοκράτους. Το γεγονός επιβεβαίωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου

Οι Αξιωματικοί της Τουρκικής Αστυνομίας που υπάγονται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Σμύρνης εγκαταστάθηκαν στο νησί της Χίου το βράδυ της Κυριακής. Βάσει προγράμματος, θα αναλάβουν δράση στο Hotspot της Χίου στην περιοχή του Χαλκειούς με σκοπό την επίβλεψη της διαδικασίας επανεσδοχής στη γείτονα χώρα.

Όπως έγινε όμως γνωστό, ένας εξ αυτών, ήρθε στη χώρα μας κάνοντας χρήση διαβατηρίου που έφερε σφραγίδα του ψευδοκράτους.

Σε επικοινωνία του NEWS 247 με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, επιβεβαιώθηκε πως ο εν λόγω άνδρας παραμένει σε χώρο transit και ελέγχεται για να κινηθούν περαιτέρω διαδικασίες.

“Υπήρξε πράγματι ένα τέτοιο περιστατικό. Ένας εκ των παρατηρητών ήρθε με διαβατήριο του ψευδοκράτους. Παραμένει στον χώρο transit του λιμένα για περαιτέρω έλεγχο. Θα εξεταστεί τί περίπτωση ακριβώς είναι και θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Οι αρμόδιες αρχές θα επιληφθούν για να έχουμε και την τελική απόφαση”, ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου στο news 247.

Ο Τούρκος αστυνομικός διανυκτέρευσε το βράδυ της Κυριακής στη Χίο και πρωί της Δευτέρας μεταφέρθηκε στο Τελωνείο του νησιού μέχρι να αποφασιστεί εάν θα γίνει αποδεκτός και θα αναλάβει δράση στο Hotspot της Χίου ή θα πίσω στην Τουρκία, πιθανότατα στο Τσεσμέ από όπου και ήρθε, και στη συνέχεια στη Σμύρνη, στην οποία υπάγεται υπηρεσιακά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών, άλλοι 18 Τούρκοι παρατηρητές ήρθαν το πρωί της Δευτέρας στη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Αστυνομία θα προχωράει στη σύλληψη προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν το πέρασμά τους στη Χίο, μεταφέροντας τους στη ΒΙ.ΑΛ. στο νησί. Εκεί θα ακολουθεί η διαδικασία της δακτυλοσκόπησης και της φωτογράφισης ενώ ταυτόχρονα η Αστυνομία θα συντάσσει αίτημα επανεισδοχής στην Τουρκία. Οι Τούρκοι παρατηρητές θα εποπτεύουν τη διαδικασία καταγραφής καθώς και τα αιτήματα επανεσδοχής στη χώρα προορισμού προσφύγων και μεταναστών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος επανεσδοχής των προσφύγων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανά να υπάρξει επιβατηγό πλοίο το οποίο θα προσεγγίζει Λέσβο, Χίο και Σάμο, θα επιβιβάζει όσα άτομα επαναπροωθούνται και θα τα μεταφέρει σε λιμάνι της Τουρκίας.

Ο Τούρκος παρατηρητής “θα ελέγχει τα χαρτιά μαζί με τους δικούς μας, θα υπογράφει ένα “πρωτόκολλο παραλαβής» και θα πηγαίνει τους ανθρώπους στη χώρα του”, είχε δηλώσει άλλωστε πριν λίγες ημέρες στον ΣΚΑΙ, ο Νίκος Τόσκας.

“Μακάρι να έρθουν”, τόνιζε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, “διότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να αρνηθεί την αύξηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων καθώς ο Τούρκος παρατηρητής θα είναι παρόν στην καταμέτρηση μαζί με τους Έλληνες αλλά και τους εκπροσώπους της Frontex”.

Αντίστοιχα θα υπάρχουν Έλληνες παρατηρητές και στα τουρκικά παράλια συμπλήρωσε ο κος Μουζάλας. “Όλα θα είναι ισόποσα, είναι μια αμιγώς και μόνο τεχνική λεπτομέρεια η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει και δεν θα συνδέεται με κάτι άλλο”.

Πλέον, αναμένουμε και επίσημες τοποθετήσεις – αποφάσεις μετά το περιστατικό με το διαβατήριο του ψευδοκράτους. Θεωρείται σχεδόν αδύνατο, η τουρκική πλευρά να μην γνώριζε επισήμως για τη σφραγίδα που έφερε το διαβατήριο του παρατηρητή που εστάλη στη χώρα μας, όπως προβλέπεται από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Χρήστος Δεμέτης στο NEWS 247

One thought on “Η Τουρκία έστειλε στη Χίο παρατηρητή με διαβατήριο του ψευδοκράτους

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.