Ο εγκληματίας πολέμου Τόνι Μπλερ ξαναπήρε το όπλο του…

«Για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να χρειαστούν τελικά δυτικές χερσαίες δυνάμεις στο έδαφος»

 Tony Blair (left) and President George Bush in the Azores.H Βρετανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της πρέπει να είναι έτοιμοι να στείλουν χερσαίες δυνάμεις για να «συντρίψουν» το Ισλαμικό Κράτος ή αλλιώς θα διακινδυνεύσουν μια τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη «τέτοιου μεγέθους και φρίκης» που θα οδηγήσει σε επιβολή δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, δήλωσε ο εκ των δημιουργών του ISIS Τόνι Μπλερ.

Σε μακροσκελές άρθρο του σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας έγραψε ότι οι τοπικές δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του ISIS στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη. Αλλά είπε ότι για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να χρειαστούν τελικά δυτικές χερσαίες δυνάμεις στο έδαφος.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε στρατιωτικές δυνατότητες σε θέση να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν τους τρομοκράτες όπου κι αν προσπαθήσουν να κρατήσουν εδάφη. Αυτό δεν είναι απλώς θέμα τοπικών δυνάμεων. Είναι μια πρόκληση για τη Δύση. Χερσαίες δυνάμεις είναι απαραίτητες για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα και οι δικές μας είναι οι πιο ικανές», έγραψε στους Sunday Times o Τόνι Μπλερ.

Οι συμμαχικές χώρες που διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναπτύξει δυνάμεις εδάφους πέρα από ειδικές δυνάμεις για να καθοδηγήσουν τα βομβαρδιστικά και τα στρατεύματα που εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις για την καταπολέμηση του ISIS. H Βρετανία φέρεται να εξετάζει την συμβολή 1.000 στην διεθνή δύναμη 5.000 στρατιωτικών που θα εκπαιδεύσουν τον Λιβυκό στρατό εναντίον του ISIS στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Ο Μπλερ έχει κάνει κάποια αυτο-κριτική για τον πόλεμο στο Ιράκ, το 2003. Μιλώντας στο CNN, τον Οκτώβριο του 2015, αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν στη διάρκεια αυτού του πολέμου, σημειώνοντας ότι η επέμβαση των δυνάμεων της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνέβαλε στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους.

Στην ίδια συνέντευξη, παραδέχθηκε ότι αυτοί που απομάκρυναν τον Σαντάμ Χουσεΐν – χωρίς να εξαιρεί τον εαυτό του – φέρουν «κάποια ευθύνη» για την κατάσταση στο Ιράκ σήμερα. Σε ερώτηση για το αν ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί την βασική αιτία για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους ο Μπλερ απάντησε: «Πιστεύω ότι υπάρχουν στοιχεία αλήθειας σε αυτό».

One thought on “Ο εγκληματίας πολέμου Τόνι Μπλερ ξαναπήρε το όπλο του…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.