Οι Πόντιοι «ανέβασαν» ψηλά την Ελλάδα

Φανατικός φιλέλληνας ο Καναδός πρωθυπουργός

canada_pontion_brotherhood
Στα γαλανόλευκα ντύθηκε την Κυριακή ο Καναδάς, όπου γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα η 25η Μαρτίου 1821 τόσο στο Μόντρεαλ όσο και το Τορόντο, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι η καρδιά και το μυαλό των Ελλήνων του εξωτερικού είναι πάντα στην πατρίδα. Το παρών στο Μόντρεαλ έδωσε κρατώντας την ελληνική σημαία ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, ο οποίος μάλιστα χαιρετούσε στα ελληνικά τους ομογενείς, ενώ στο Τορόντο ξεχώρισαν όπως πάντα οι Πόντιοι. 

Αν και πολλοί πίστευαν ότι οι παρελάσεις θα αναβληθούν λόγω του πολικού ψύχους που επικρατούσε και στις δύο πόλεις του Καναδά, οι ομογενείς έκαναν αυτό που πρόσταζε η καρδιά τους: παρέλασαν με όλες τις τιμές. Στο Μόντρεαλ πραγματοποιήθηκε δοξολογία υπέρ των αγωνιστών του 1821 στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, χοροστατούντος του αρχιμανδρίτη Δημήτριου Αντωνόπουλου.

canadian prime minister

Η παρέλαση που ακολούθησε, έγινε στη λεωφόρο Ζαν Ταλόν με τον δημοφιλή Καναδό πρωθυπουργό να δείχνει ευδιάθετος και να χαιρετάει όλους στα ελληνικά. Όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού σε τηλεοπτικό σταθμό, «ο πρωθυπουργός οργανώνει το πρόγραμμά του προκειμένου να είναι πάντα παρών στην εθνική παρέλαση των Ελλήνων». Νωρίτερα, ο Καναδός πρωθυπουργός είχε γράψει στο Twitter του «Ζήτω η Ελλάδα! Είναι πραγματικά υπέροχο που παρευρίσκομαι στην παρέλαση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας των Ελλήνων». 

canada_pontion_brotherhood_5Παράγοντες της ελληνικής παροικίας, επίσης, σημειώνουν πως ο Τζάστιν Τρουντό δεν έχει χάσει καμία παρέλαση για την εθνική επέτειο του Ελληνισμού εδώ κι έξι χρόνια που εκλέγεται βουλευτής στην περιοχή. Τελετάρχης της παρέλασης ήταν ο βουλευτής του Κεμπέκ Γκι Ουελέτ, ενώ παρών ήταν και ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Γεώργιος Μαρκαντωνάτος, ο Γενικός Πρόξενος Νίκος Σιγάλας, επίσημοι και μέλη της ελληνικής παροικίας όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης.

Μαθητές των ελληνικών σχολείων και μέλη συλλόγων παρέλασαν με περηφάνεια, δείχνοντας πως οι Έλληνες παρά τα όποια προβλήματα έχουν ψηλά την πατρίδα. Οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της Παλιγγενεσίας έκλεισαν με τη δεξίωση που παρέθεσαν από κοινού ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Ελληνικό Κέντρο του Μόντρεαλ.

brotherhood_pontion_canada_cover

Οι Πόντιοι κατέκλυσαν το Τορόντο

Με ανάλογη επισημότητα τιμήθηκε η 25 Μαρτίου και στο Τορόντο, όπου όπως κάθε χρόνο και φέτος η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην ελληνοκρατούμενη λεωφόρο του Ντάνφορθ. Οι ομογενείς κρατώντας ελληνικές και καναδικές σημαίες φώναζαν «Ζήτω η Ελλάδα», «Ζήτω η 25η Μαρτίου», «Ζήτω η Κύπρος».

canada_pontion_brotherhood_4

Στην παρέλαση συμμετείχαν νέοι από τους φοιτητικούς και εθνικοτοπικούς συλλόγους και τα ελληνικά σχολεία. Την παράσταση έκλεψαν τα παιδιά των ποντιακών συλλόγων με την Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» να πραγματοποιεί και πάλι σπουδαία παρουσία.

Και του χρόνου!

*Οι φωτογραφίες των Ποντίων είναι από το προφίλ της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» στο Facebook.

ΠΗΓΗ: pontos-news.gr

>>>ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.