Ομιλίες Φωτίου και Βίτσα στο Συνέδριο Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων

Νέα Υόρκη – Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

CYPRUS-MINI-CONVENTION30-770x470

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι πως θα ήταν ασέβεια και «αυτοκτονία» για τον οποιοδήποτε να φέρει ενώπιον του λαού το σχέδιο Ανάν ή ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει πρόνοιες που ήταν στο σχέδιο Ανάν και ήταν καθοριστικές για το «όχι» του 76% των Ελληνοκυπρίων το 2004». Αυτό τόνισε ο προεδρικός Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, μιλώντας χθες στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων.

«Όπως έγινε σαφές και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν πρόκειται ο ίδιος να θέσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του και κατ’ επέκταση θα απορριφθεί σε δημοψήφισμα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Φωτίου εκπροσώπησε στο συνέδριο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και ενημέρωσε εκτενώς τους αντιπροσώπους για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

Ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε κάποια των θεμάτων που έχουν συζητηθεί, αλλά ταυτόχρονα έχουν διαπιστωθεί διαφωνίες σε άλλα, ενώ υπάρχει και αριθμός θεμάτων στα οποία δεν υπήρξε ακόμα ουσιαστική διαβούλευση ή χρειάζονται τεχνική επεξεργασία και στήριξη.

«Γι’ αυτό και απαιτείται ακόμα χρόνος, όπως και κοπιώδης εργασία, με την ελπίδα να καταστεί δυνατό να παρουσιαστεί στο λαό μια ολοκληρωμένη πρόταση που δεν θα επιδέχεται παρερμηνείες, δεν θα έχει κενά και ασάφειες και θα απαντά στις όποιες ανησυχίες του κυπριακού λαού».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι αποκλείεται η όποια ενδιάμεση λύση.

Ο επίτροπος Αποδήμων ανέφερε ότι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακκιντζί, εξαρχής αποδέχθηκε την ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό. Παράλληλα κοινή είναι η θέση των ηγετών πως θα πρέπει να παρουσιαστεί στο λαό μια συμφωνία χωρίς κενά και ασάφειες για να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, ενώ η βιωσιμότητα της λύσης αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο.

Περιγράφοντας τα πιο κύρια σημεία που δεν έχει αποδώσει- ο διάλογος με τον κ. Ακκιντζί, είπε:

«Η Τ/Κ πλευρά επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία, κάτι που η δική μας πλευρά δεν αποδέχεται. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τις εξουσίες που θα ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Αναφέρθηκε στα δύο σώματα της νομοθετικής εξουσίας, ενώ είπε πως για τη δικαστική εξουσία υπάρχει συναντίληψη στο πως θα ασκείται σε ομοσπονδιακό επίπεδο από δύο βαθμίδες δικαστηρίων: Το πρωτοβάθμιο και το δευτεροβάθμιο που θα είναι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ταυτόχρονα, και για όσο χρόνο απαιτηθεί, θα λειτουργεί ως εφετείο και Δικαστήριο Περιουσιών.

«Υπάρχει επίσης συναντίληψη για τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών διακίνησης προσώπων, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και ενάσκησης επαγγέλματος, με σεβασμό στη διασφάλιση του διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα του κράτους», είπε.

Είπε πως για το θέμα των εποίκων υπάρχει συναντίληψη, πως η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού κατά την πρώτη ημέρα ισχύος της συμφωνίας θα αντικατοπτρίζει, με ελάχιστες αποκλίσεις, τη δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το 1960.

Για το περιουσιακό αναγνωρίστηκε το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία.  Δίδεται το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη να προσφύγει, κατά προτεραιότητα, τον πρώτο χρόνο στην Επιτροπή Περιουσιών, χωρίς αυτό να σημαίνει απώλεια του δικαιώματος του να πράξει κάτι ανάλογο στη συνέχεια ή να επηρεαστούν τα δικαιώματα του, εάν μετά τον πρώτο χρόνο προσφύγει ο χρήστης.  Στον ιδιοκτήτη προσφέρονται οι ακόλουθες 5 θεραπείες: Επανεγκατάσταση, Μερική αποκατάσταση,  Εναλλακτική αποκατάσταση, Ανταλλαγή περιουσίας και Αποζημίωση. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί  παραμένουν σημαντικές διαφορές ως προς τα κριτήρια των περιουσιών.

«Δεν υπάρχει περίπτωση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπαναχωρήσει από ότι το πρώτο δικαίωμα θα έχει ο ιδιοκτήτης και όχι ο χρήστης», τόνισε ο Φώτης Φωτίου.

Σε σχέση με το εδαφικό, είπε ότι σε ό,τι αφορά την πλευρά μας, υπάρχουν σαφείς ανυποχώρητες θέσεις για κάποια των κριτηρίων.

«Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στις οποίες προέβη στις 11 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν είχε από τουρκικής πλευράς δημιουργηθεί θέμα με την επιστροφή της Μόρφου. Δεν πρόκειται – τόνισε – να υπάρξει θετική κατάληξη σε οποιοδήποτε σχέδιο λύσης χωρίς την επιστροφή της κατεχόμενης κωμόπολης υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είπε πως η δική μας ξεκάθαρη θέση είναι πως δεν γίνεται αποδεκτό ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπόκειται στις όποιες μορφές εγγυήσεων. ‘Άλλες οι συνθήκες του 1960 και άλλες σήμερα.

«Βασική παράμετρος στο θέμα αυτό αποτελεί η θέση της Ελλάδας πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αποποιείται της ιδιότητας της άλλης εγγυήτριας δύναμης αν το επιθυμούν αυτό και οι δυο κοινότητες».

Ο κ. Φωτίου μίλησε εκτενώς για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και την συνεχιζόμενη κωλυσιεργία της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην οικονομία.

Ειδική μνεία έκανε για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Απόδημοι επενδύοντας στην Κύπρο και εξήγγειλε τον προγραμματισμό από μέρους του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CYPA), της παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού (με την μορφή ενός ή δύο σύντομων ταινιών), το οποίο θα τεθεί στη διάθεση των αποδήμων για κατάλληλη αξιοποίηση.

«Πάντοτε υπολογίζουμε πολύ στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι απόδημοι μας. Ιδιαίτερα εσείς στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αποδείξει πολλές φορές τις δυνατότητες σας στηρίζοντας την Κύπρο και τους αγώνες της.  Ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα που έχετε επιλέξει ως δεύτερη πατρίδα σας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι μπορείτε να πετύχετε πολλά θέτοντας τα εθνικά  θέματα και τις πάγιες μας θέσεις στους διάφορους υποψήφιους και τα κόμματα».

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος εξήρε το ρόλο των Αποδήμων Κυπρίων και του Ελληνισμού της Διασποράς γενικότερα.

Φέροντας ως παράδειγμα την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό και τόνισε πως ό,τι και να κάνουμε, όπου και να είμαστε , οποιασδήποτε χώρας πολίτες και να είμαστε, παραμένουμε  Έλληνες. Κύπρος και Ελλάδα έχουμε – είπε- ταυτιστεί σε κοινές ιδέες και κοινές αξίες αλλά και απέναντι στους φίλους μας τους Αμερικανούς και σε άλλες χώρες θα έλεγα ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη στο κυπριακό ή ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή αν τα κατεχόμενα δεν  παύσουν να είναι κατεχόμενα.

« Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να αξιοποιήσει το προσφυγικό πρόβλημα για να προωθήσει αλλότριες βλέψεις θα το πω πολύ λαϊκά « Ας γυρίσει το πλευρό- πλευρό γιατί κοιμάται στραβά». Αυτά τα πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μαζί και δεν είναι μόνο μαζί σε σχέση με το κυπριακό αλλά είναι μαζί σε σχέση και με τη σταθερότητα στο σύνολο της περιοχής».

Μίλησε για την συμφωνία Ελλάδα-Κύπρου-Ισραήλ και τη συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου -Αιγύπτου και τόνισε πως εργαζόμαστε για τη συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει και την Ιορδανία.

«Με αυτό το τρόπο εμείς εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει διπλωματική διέξοδος στο ζήτημα της Συρίας. Ώστε να υπάρχει επόμενη μέρα όταν το Ισλαμικό Κράτος ηττηθεί στο πεδίο του και διαλυθεί, όχι μόνο σαν υποτιθέμενο χαλιφάτο αλλά και σαν ιδεολογία απάνθρωπη, με αυτή τη λογική εμείς εργαζόμαστε και για την ανασυγκρότηση όλης αυτής της περιοχής σε  επίπεδο σταθερότητας και ειρήνης».

Ανέφερε πως όταν θα χρειαστεί η Συρία να ανοικοδομηθεί και να ανασυγκροτηθεί, η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως τώρα είναι σε διπλωματικό και ειρηνικό πεδίο παρούσες, θα είναι παρούσες και τότε ως χώρες, «ως λογική αλλά και με σεβασμό και όχι ιμπεριαλιστικές βλέψεις , τοπικές ή μικρομεγαλισμούς αλλά και με σεβασμό απέναντι σε αυτούς του λαούς, σε αυτή τη προσπάθεια τους , η οποία θα μας δώσει και τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας»,

Αναφορικά με την Ελλάδα, είπε, ότι σήμερα αντιμετωπίζει δύο προβλήματα.  Το προσφυγικό πρόβλημα  και το πρόβλημα της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης.

Αναφορικά με την οικονομική κρίση – είπε- παίρνουμε μια σκέψη η οποία ακούγεται  και  που είναι «Κάντε το όπως οι Κύπριοι» .  Εξήγησε δε ότι αυτό που εννοεί είναι πως ενωμένοι πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, να κινητοποιήσουν το επιχειρηματικό πνεύμα, να σπάσουν εκείνα τα τείχη τα οποία δεν διευκόλυναν να υπάρξει διαφάνεια , δημιουργικότητα και επενδύσεις και συγχρόνως να ληφθούν όλα τα μέτρα για να κρατηθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων όπως κρατήθηκε και στη Κύπρο αλλά σε υψηλό επίπεδο  το επίπεδο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο κ. Βίτσας κάλεσε την Ομογένεια να συνδράμει και αυτή στη προσπάθεια αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης για σταθεροποίηση και ανάπτυξη.

Όσο αφορά το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος, είπε ότι πρόκειται να λυθεί αν δεν υπάρξει ειρήνη στη Συρία.

«Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε να έρθει αυτή η ώρα».

«Η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρος στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ανθρωπιστικές ιδέες, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί και δεν πρόκειται να γίνει μια αποθήκη ψυχών, απέναντι σε μικρά « φρουριάκια»  στις χώρες της Ευρώπης. Θα εκτελέσουμε το καθήκον μας, έχουμε το δικό μας νόμπελ ειρήνης και δεν χρειαζόμαστε κανένα να μας δώσει».

Είπε πως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας πρέπει να δουλέψει και θα δουλέψει μόνο όταν μειώσει  τις προσφυγικές ροές και δώσει την δυνατότητα της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και Τουρκία σε ένα αναγκαστικό αριθμό προσφύγων στις άλλες  χώρες της Ευρώπης.

Φωτογραφία: Δημήτρης Πανάγος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.