Στα χέρια δικαστικών η “μαύρη λίστα”

det_vouli_2

Με ομόφωνη απόφαση της Βουλής η Επιτροπή Αποκλεισμού εταιρειών από τις δημόσιες συμβάσεις για λόγους διαφθοράς θα στελεχώνεται από πρώην δικαστές και όχι από γενικούς διευθυντές υπουργείων, τη Γενική Λογίστρια και έναν πρώην δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση.

Η αλλαγή προήλθε μέσα από τροπολογία που κατέθεσαν ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ, την οποία ψήφισαν 54 παρόντες βουλευτές, χωρίς αρνητική ψήφο. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις ψήφισαν 36 βουλευτές, με εκείνους του ΑΚΕΛ να απέχουν.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ: Ο βλάκας, η απολογία και ένας κύκλος που έκλεισε άτσαλα

Οι παρευρισκόμενοι έβλεπαν στα μάτια και τις κινήσεις των απερχόμενων βουλευτών τη συγκίνηση για την τελευταία συνεδρία, ενώ και η ομιλία του Γιαννάκη Ομήρου αύξησε την συναισθηματική φόρτιση…

Δεν έλειψαν όμως και τα παραλειπόμενα που εκτόξευσαν το θερμόμετρο, ιδιαίτερα όταν ο Άντρος Κυπριανού “κατήγγειλε” ότι κάποιος άναψε τσιγάρο και τον Περδίκη να υπερθεματίζει.  Ο θεός του θυμού τα έφερε έτσι που οι Περδίκης και Ανδρέας Θεμιστοκλέους βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν σε σκηνές απείρου κάλλους. Ο Περδίκης άρχισε να διαμαρτύρεται με στεντόρεια φωνή για να ακουστεί ένα ολοκάθαρο και… ξεκάθαρο “βλάκας” από τον Θεμιστοκλέους. Ο Περδίκης ανέφερε πως είναι τοις πάσι γνωστό ότι βλάκας δεν είναι και ζήτησε απολογία από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ…

20131218_bouli_olomeleia

Ο Φούλης πήρε την κατάσταση στα έμπειρα χέρια του και λέγοντας “εγώ θα απολογηθώ” παραξένεψε τους πάντες. Σε λίγο όμως θα έκανε την ανατροπή: “Εγώ θα απολογηθώ, αφού απολογηθεί (ο Περδίκης). Είναι εδώ και μερικά χρόνια που επί παντός επιστητού είναι ο καθηγητής που θα βάζει σε τάξη όλους. Έχει αποφανθεί και ποιοι έχουν καπνίσει για να τους συνάξω, ωσάν και οι καπινιστές στη Βουλή προέρχονται από ένα μόνο χώρο και αυτή η απαράδεκτη αταξία που έχει δημιουργηθεί στη Βουλή, είναι μόνο από κάποιους βουλευτές του Συναγερμού. Απαράδεκτο από οποιονδήποτε κι αν έχει γίνει, άρα να συνάξουμε όλοι τη γλώσσα μας”

Γενικά η τελευταία ημέρα της Βουλής ήταν μέρα ανατροπών. Νομοσχέδια που στην πρωινή σύσκεψη των αρχηγών με τον πρόεδρο της Βουλής αποφασίστηκε να μεταφερθούν για ψήφιση στην επόμενη Βουλή, τελικά ψηφίστηκαν και πέρασαν κυριολεκτικά στο… παρά πέντε!

Και ύστερα από έντονη συζήτηση…

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που προνοεί αποκλεισμό των “μιζαδόρων” εργολάβων από διαγωνισμούς για έργα του δημοσίου και το νομοσχέδιο για συμψηφισμό δανείων που λήφθηκαν για την αγορά αξιογράφων.

Και για τα δύο νομοσχέδια είχε συμφωνηθεί στην πρωινή σύσκεψη των αρχηγών να μεταφερθούν για χειρισμό από τη νέα Βουλή…

Ωστόσο ανατροπή της ανατροπής φαίνεται πως ετοιμάζει ο Νίκαρος, αφού θα προσφύγει στο Ανώτατο για τρία “καυτά” νομοσχέδια που εγκρίθηκαν χθες.

Όπως πληροφορούμαι από τον λόφο της εξουσίας θεωρείται σίγουρο ότι η αναπομπή θα γίνει σίγουρα για το νομοσχέδιο για συμψηφισμό δανείων που λήφθηκαν για αγορά αξιογράφων. Για το θέμα ο Νίκαρος είχε προειδοποιήσει την Βουλή μέσω του Χάρη Γεωργιάδη για αλυσιδωτές συνέπειες, αφού η Τράπεζα Κύπρου έλαβε τα δάνεια της Λαϊκής αλλά όχι και τα αξιόγραφα, τις εξασφαλίσεις δηλαδή των δανείων, οπόταν ο συμψηφισμός θα είναι χωρίς αντικείμενο…

Για το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2017 ο Νίκαρος εξετάζει το ενδεχόμενο να αποταθεί στη νέα Βουλή, η οποία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 2 Ιουνίου, καταθέτοντας σχετικό νομοσχέδιο.

Πάντως βουλευτής σχολίαζε χθες ότι “μετά τις εκλογές, όταν θα ξαναδούμε αυτά που έχουμε ψηφίσει σήμερα θα ντρεπόμαστε. Αυτή η Βουλή έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο τον κύκλο της, δεν σεβάστηκε ούτε του ψηφοφόρους, ούτε το σύνταγμα.”

Ονασαγόρας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.