Μεγαλειώδης πορεία στην Αθήνα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

armenioi_2016_kΜε μια μεγαλειώδη, ειρηνική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, που όμως μετά από παρέμβαση της αστυνομίας δεν κατέληξε τελικά στην τουρκική πρεσβεία, ολοκληρώθηκαν χθες 24 Απριλίου, οι εκδηλώσεις μνήμης για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας 1.500.000 Αρμενίων, θυμάτων της κεμαλικής θηριωδίας….

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, κρατώντας σημαίες και πλακάτ, φώναξαν συνθήματα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων καταδικάζοντας και την πρόσφατη επίθεση στο Αρτσάχ.Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, μέλη της αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα και γενικότερα πλήθος κόσμου είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πορεία προς την τουρκική πρεσβεία. Ανάμεσά τους η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με το πανό της και η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων.

armenioi_2016_k3

Η πορεία ξεκίνησε από το Σύνταγμα. Κατά την εξέλιξή της, ομάδα νεολαίων αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο της και κατευθύνθηκε προς την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν. Αστραπιαία κόλλησε φωτογραφίες με νεκρούς αμάχους–θύματα στην εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έξω από την πρεσβεία οι νέοι κρέμασαν τη σημαία της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η πορεία συνεχίστηκε με κατεύθυνση την τουρκική πρεσβεία, δεν της επετράπη όμως να φθάσει εκεί. Νεολαίοι έκαψαν την τουρκική σημαία ενώ απέβησαν άκαρπες προσπάθειες να μεταπεισθεί η αστυνομία και να προσεγγιστεί η πρεσβεία της Τουρκίας.

armenioi_2016_k9

Η Βασιλίσσης Σοφίας ήταν κλειστή για αρκετή ώρα στο ύψος της Ρηγίλλης. Τελικά, ο κόσμος γύρισε προς την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν, με τα ΜΑΤ να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Οι νεολαίοι έκαψαν σημαία της Τουρκίας φωνάζοντας «Φωτιά φωτιά στον Τούρκο τον φονιά».

«Η ιστορία μάς λέει ότι τα εγκλήματα που δεν αναγνωρίζονται επαναλαμβάνονται» είπε ο πρόεδρος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος Ραζμίκ Ερτσενιάν, φωτογραφίζοντας της τελευταίες εξελίξεις στο Αρτσάχ, όπου το Αζερμπαϊτζάν έχει τη στήριξη της Τουρκίας. «Είμαστε κοντά στους Πόντιους, τους Ασσύριους, σε όλους τους λαούς που έχουν γενοκτονηθεί· στους Σύρους αυτή τη στιγμή, που είναι πρόσφυγες και ταλαιπωρούνται από έναν πόλεμο στον οποίο συμμετέχουν και άλλα συμφέροντα και η Τουρκία μέσα».

«Γνωστό παραμύθι» χαρακτήρισε ο Ρ. Ερτσενιάν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης να μην τους επιτρέψει να πλησιάσουν την τουρκική πρεσβεία, ενώ είχε συμφωνηθεί ακριβώς το αντίθετο. «Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν συμβαίνει αυτό το σκηνικό. Οι πορείες όλων των κοινοτήτων μας σε όλες τις χώρες πάντα φτάνουν στο σκοπό τους, παραδίδουν ένα υπόμνημα ακόμα και αν δεν ανοίξει η πόρτα της πρεσβείας το θυροκολλούν», είπε.

malkidisΟ δρ Θεοφάνης Μαλκίδης με μέλη της ΕΠΟΝΑ (φωτ.: pontos-news.gr)

Μεταξύ των ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά στους Αρμενίους ήταν ο Θεοφάνης Μαλκίδης. Ο δρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών μίλησε για τους αρνητές και υπονομευτές των γενοκτονιών εντός και εκτός συνόρων: «Να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί ούτε το ψεύδος ούτε η προπαγάνδα ούτε η υπονόμευση να σταματήσουν έναν μεγάλο και δίκαιο αγώνα. Η ιστορία λέει ότι μπορεί να πέρασαν 100+1 χρόνια από τη διάπραξη του μαζικού εγκλήματος, από την κορύφωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ωστόσο και ο αγώνας συνεχίζεται και ο αγώνας προφανώς θα δικαιωθεί. Η νίκη είναι κοντά. Το δείχνουν οι εξελίξεις, το δείχνουν όλοι οι αγωνιζόμενοι λαοί».

Για μια νέα εκατονταετηρίδα μίλησε ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Σέρκο Κουγιουμτζιάν. «Ο αγώνας μας συνεχίζεται ακόμα πιο δυνατός με όλες τις επιτυχίες του πρώτου αιώνα […] Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση».

Για τον Σέρκο Κουγιουμτζιάν, αναγνώριση της Γενοκτονίας σημαίνει και αποκατάσταση των συνεπειών της αναγνώρισης στον αρμενικό λαό, από την Τουρκία.

armenioi_2016_k12

Ολοκληρώνοντας την πορεία, το πλήθος έψαλε τους Εθνικούς Ύμνους της Αρμενίας και της Ελλάδας και διαλύθηκε ειρηνικά.

Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

ΠΗΓΗ: pontos-news.gr/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.