Προσπάθειες για επέκταση της εκεχειρίας και στο αιματοβαμμένο Χαλέπι

Aleppo ruins

«Το ολοκαύτωμα του Χαλεπίου γίνεται από τον Ερντογάν και τον Σόρος» καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Συριακής πόλης.

Το Χαλέπι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πεδία μαχών στη Συρία και βασική πηγή τριβών μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και της αντιπολίτευσης.

Διαπραγματεύσεις που έχουν ως στόχο να ενταχθεί και η επαρχία του Χαλεπίου στην προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Συρία βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη, όπως δήλωσε σήμερα Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Διεξάγονται διαπραγματεύσεις ώστε να εγκαθιδρύσουμε ένα ‘καθεστώς ησυχίας’ στην επαρχία του Χαλεπίου», δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υποστράτηγος Σεργκέι Κουραλένκο, υπεύθυνος του ρωσικού κέντρου επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Το Χαλέπι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πεδία μαχών στη Συρία, καθώς δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ προσπαθούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την στρατηγικής σημασίας πόλη, με την υποστήριξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη όταν νοσοκομείο στην πόλη του Χαλεπίου χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν παιδιά και γιατροί.

Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος πραγματοποίησε την επίθεση, όμως το μακελειό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ζήτησαν από το συριακό καθεστώς να τερματίσει τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.

Η άτυπη εκεχειρία που είχε τεθεί σε ισχύ σε ολόκληρη τη Συρία στις αρχές του έτους κατέρρευσε απότομα τον Απρίλιο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αναζωπύρωσης της βίας στο Χαλέπι, η οποία οδήγησε και σε κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Σε μία προσπάθεια ανάστασης της εκεχειρίας, ΗΠΑ και Ρωσία πέτυχαν συμφωνία για πειραματική κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γκούτα, προάστιο της Δαμασκού που ελέγχεται από αντάρτες, και στην επαρχία της Λατάκιας.

Ο κ. Κουραλένκο σημείωσε πως το «καθεστώς ησυχίας» στην Ανατολική Γκούτα και τη Λατάκι τηρείται.

Aleppo-Easter-soldiers pray

Aleppo: Ορθόδοξο Πάσχα στην πρώτη γραμμή της μάχης του Χαλεπίου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.