ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ «ΚΟΦΤΗΣ»: Παρέδωσαν την εθνική κυριαρχία…

ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΙ ΟΧΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!!!

tsakalotos despair

Η ΒΟΥΛΗ ΣΤ’ ΑΧΡΗΣΤΑ: Η Αθήνα υποχώρησε τελικά στις πιέσεις των δανειστών και «έδωσε» στον αυτόματο «κόφτη» την δυνατότητα περικοπής μισθών και συντάξεων του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει, μέσα στις επόμενες ημέρες, όλες τις εκκρεμότητες σε σχέση με το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα νομοθετήσει και τον έκτακτο μηχανισμό («κόφτη») για τη λήψη μέτρων κάθε φορά που θα καταγράφεται απόκλιση από το στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα. Στα μέτρα αυτά – στις περικοπές δηλαδή – θα περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις.

Το Eurogroup, που μιλά για «συμπληρωματικό μνημόνιο», διεμήνυσε ακόμη ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πήρε υποσχέσεις ότι θα κλείσει σύντομα θετικά η αξιολόγηση – ίσως στο Eurogroup στις 24 Μαΐου – και ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους αλλά μετά την λήξη του προγράμματος, ήτοι το 2018 ή αρχές του 2019.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους οποίους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η τελική συμφωνία θα έρθει στο eurogroup της 24ης Μαϊου ενώ για την Τρίτη στις 13:00 συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πηγές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός στους προέδρους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, Ενωσης Κεντρώων και ΚΚΕ εξέφρασε την άποψη ότι η αξιολόγηση έκλεισε ουσιαστικά, κάτι που αναμένει να επισημοποιηθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Επίσης, είπε ότι συμφωνήθηκε οδικός χάρτης για το χρέος και πως το Eurogroup συμφώνησε για «κόφτη» στα μέτρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και πως είναι στη διάθεσή τους αν θέλει να συναντηθούν για περαιτέρω ενημέρωση. Την Τετάρτη αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Την πρόταση να περικοπούν αυτομάτως μισθοί και συντάξεις εφόσον η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους, κατέθεσε μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του την Κυριακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ανακοίνωσή του, το Eurogroup περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση των μισθών του Δημοσίου- όπως και του ΦΠΑ- στις προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, ενώ μιλά για συμπληρωματικό μνημόνιο.

Στην πρόταση αυτή, δεν εξαιρούνται οι βασικές κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, από τα δημοσιονομικά μεγέθη που θα υφίστανται αυτόματη προσαρμογή.

Οι μοναδικές δαπάνες που εξαιρούνται από τον αποκαλούμενο «κόφτη» είναι ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, κάτι που σημαίνει ότι μισθοί και συντάξεις θα μειώνονται σε περίπτωση δημοσιονομικής αστοχίας έως το 2018, ανάλογα με το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί.

Το αν υπάρχει δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, που επικυρώνονται από τη Eurostat στην αρχή του κάθε επόμενου έτους.

Η πρόταση αναφέρει ότι την 30η Απριλίου κάθε έτους ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει έκθεση, όπου θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού δημοσιονομικού αποτελέσματος του έτους.

Η εν λόγω έκθεση θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Eurogroup: Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για τη δόση

Τις προαπαιτούμενες δράσεις, που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και η υιοθέτηση του προληπτικού μηχανισμού αναφέρονται λεπτομερώς στην ανακοίνωση του Eurogroup.

Περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και των μισθών του Δημοσίου είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά η εφαρμογή της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια και η δημιουργία του Ταμείου επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Ακόμη, η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει τις πρώτες σκέψεις για το χρέος και καλεί Θεσμούς και ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την τεχνική εργασία για την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του προληπτικού μηχανισμού, ώστε να σταλεί το προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου, με την πλήρη λίστα των προαπαιτούμενων, όπως και η έκθεση για την αξιολόγηση.

Μόλις γίνουν τα βήματα για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων- συμπεριλαμβανομένης της νομοθέτησής τους όπου είναι απαιραίτητο- το Eurogroup θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος.

Guardian: Μην ενθουσιάζεστε 

Κάτι σπάνιο συνέβη τη Δευτέρα, σχολιάζει ο Guardian επιχειρώντας να «αποκωδικοποιήσει» τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup. Ομως, προειδοποιεί, δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλος ενθουσιασμός.

Τρία πράγματα συμφωνήθηκαν, γράφει ο Guardian:

1) Η Ελλάδα είναι κοντά στο να λάβει την πολυπόθητη εκταμίευση, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλωσόρισαν το τελευταίο πακέτο μέτρων λιτότητας, αυξήσεων φόρων και μεταρρύθμισης των συντάξεων.

2) Ομως, το Eurogroup απαιτεί περισσότερη δουλειά στα προληπτικά μέτρα, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να πετύχει τους στόχους. Ενας συμβιβασμός ετοιμάζεται, που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα αυτή τη στιγμή.

3) Σε ένα ιστορικό βήμα, οι υπουργοί πράγματι συζήτησαν για το πώς να ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους. Ομως, βραχυπρόθεσμα, εξετάζουν μόνο σχετικά μικρές αλλαγές. Μεσοπρόθεσμα όμως, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και αποπληρωμής. Και μακροπρόθεσμα, περαιτέρω ελάφρυνση μπορεί να εξεταστεί.

lagarde.9.5.708

Ομως, τονίζει ο Guardian, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό απόψε. «Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποδεχθεί αυτό το πλάνο και θα μετάσχει στο πρόγραμμα». Αποχωρώντας από το Eurogroup, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξ Στουμπ, τόνισε ότι αυτό είναι βασικό. «Πολύ απλά, δεν έχει την εντολή για φινλανδική εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα, αν το ΔΝΤ δεν είναι επίσης σε αυτό», σχολιάζει ο Guardian, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρούσε, αυτό θα προκαλούσε «κόλαση» στο γερμανικό κοινοβούλιο.

One thought on “ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ «ΚΟΦΤΗΣ»: Παρέδωσαν την εθνική κυριαρχία…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.