Συνάντηση Λιου με Παππά στην Ουάσιγκτον

Lew-Pappas

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς», υπογραμμίστηκε από την πλευρά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, κατά τη συνάντηση που είχε, στο πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενημέρωσε τον κ. Λιου σχετικά με το νέο κεφάλαιο που άνοιξε για την ελληνική οικονομία μετά την «ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και – για πρώτη φορά – την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι, πλέον, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς.

Συγκεκριμένα, τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το 2015 έκλεισε με σχεδόν μηδενική ύφεση (0,2%), ενώ οι εκτιμήσεις του καλοκαιριού μιλούσαν για ύφεση 7 μονάδων και το ΔΝΤ, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, είχε δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για ύφεση 2,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 ως το 2014, με τα δύο προηγούμενα μνημόνια, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%.

  • Τα φορολογικά έσοδα του 2015 ήταν πάνω από το στόχο του προγράμματος.
  • Η ανεργία μειώθηκε 2 μονάδες σε ένα χρόνο.
  • Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα αυξήθηκε το 2015 κατά 5,7% σε επιφάνεια και κατά 32,3% σε όγκο
  • Το 2015 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό.
  • Το 2015 επιτεύχθηκε ρεκόρ απορροφητικότητας κονδυλίων ΕΣΠΑ, φτάνοντας το 97,1% και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα των ευρωπαϊκών χωρών.

Στην ανακοίνωση ακόμη, υπογραμμίζεται ακόμη ότι ο υπουργός Επικρατείας, με δεδομένες τις «θετικές» εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς μέτρα επιπλέον των συμφωνηθέντων, αλλά μόνο με έναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής, ο οποίος προβλεπόταν από τη συμφωνία και θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι στόχοι.

Επίσης, ο κ. Παππάς ενημέρωσε για τη στέρεα πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, αφού ήδη – σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat – η Ελλάδα, όχι μόνο υλοποιεί τους στόχους, αλλά και τους υπερβαίνει σημαντικά.
Επιπλέον, ο κ. Παππάς ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών για την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που είχε ως αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα σταθερό σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα και για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί. Επίσης, ενημέρωσε για τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος στοχεύει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αναλυτικά, ο αναπτυξιακός νόμος επιδιώκει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας του ελληνικού παραγωγικού συστήματος, την αύξηση των θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους, την αναστροφή του brain drain effect (εξαγωγή επιστημόνων στο εξωτερικό), καθώς και την αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας, με έμφαση στους υψηλής προστιθέμενης αξίας και εντάσεως γνώσης τομείς.

Τέλος, ο κ. Παππάς ανέλυσε την πορεία της συζήτησης για το χρέος, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα, με στόχο την ελάφρυνση του προφίλ αποπληρωμής στα επόμενα χρόνια (επιμήκυνση περιόδου χάριτος, διασφάλιση της βιωσιμότητας των χρηματοδοτικών αναγκών κ.λπ.) ώστε το χρέος θα γίνει πιο διαχειρίσιμο και να επισπευσθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων – ενώ περιέγραψε και το ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία.

Συνάντηση Παππά και με τον υφυπουργό Εμπορίου 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Παππάς συναντήθηκε και με τον υφυπουργό εμπορίου των ΗΠΑ Stefan Selif.

Ο Αμερικανός Υφυπουργός ενημερώθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας για τις θετικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία, η οποία όχι απλά επιτυγχάνει αλλά υπερβαίνει τους στόχους. Από ελληνικής πλευράς, αναλύθηκε το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, σε συνδυασμό με την έναρξη -για πρώτη φορά- της συζήτησης σχετικά με το χρέος. Εξελίξεις, που αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε μια χώρα αξιόπιστο οικονομικό εταίρο, η οποία είναι σε θέση πλέον να εγγυηθεί ένα μακροπρόθεσμα σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον εμπορικών συναλλαγών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο ώστε άμεσα να εκταμιευθεί χρηματοδότηση η οποία δεν θα καλύψει απλά τις τρέχουσες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα είναι σημαντικά υψηλότερη ώστε να κατευθυνθεί και σε μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενισχύοντας άμεσα και καίρια τη ρευστότητα στην αγορά.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ, τον αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και θέματα που αφορούν στις φαρμακευτικές εταιρείες (ληξιπρόθεσμες οφειλές, νοσοκομειακό claw back, τιμολογήσεις και πατέντες).

Τετ-α-τετ και με την Αντιπρόεδρο της Αμερικανικής Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών 

«Η Ελλάδα, πλέον, αποτελεί ένα μακροπρόθεσμα σταθερό περιβάλλον για ανάπτυξη», σημειώθηκε από την πλευρά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στη συνάντηση που είχε -στο πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον- με την Αντιπρόεδρο της Αμερικανικής Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών (EXIM Bank), Wanda Felton.
O υπουργός Επικρατείας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ενημέρωσε την κυρία Felton, μεταξύ άλλων, α) για την πολύ επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που είχε αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα σταθερό σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα. β) για τη θετική εξέλιξη του Eurogroup της 9ης Μαΐου, που ανοίγει το δρόμο προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη χρηματοδότηση της χώρας και τη συζήτηση για το χρέος, η οποία -με τη σειρά της- καθιστά πλέον την ελληνική οικονομία ένα μακροπρόθεσμα σταθερό περιβάλλον για ανάπτυξη. γ) για τον αναπτυξιακό νόμο και τη νέα φιλοσοφία στήριξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δημιουργεί ένα καινούριο και αποτελεσματικό επενδυτικό πλαίσιο.
Επίσης, τονίστηκε, ότι η άρση του περιορισμού χρηματοδότησης Αμερικανών εξαγωγέων για εξαγωγές τους προς την Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος, αφού θα χρηματοδοτήσει το διμερές εμπόριο και θα διευκολύνει τελικά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, δημιουργώντας θέσεις εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.