Η Τουρκία εδραιώνει την κατοχή της Μόρφου προετοιμαζόμενη και για την περίπτωση λύσης

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ, ΑΦΕΡΩΦ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΑΝΑΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ;

morphou2016

Ανησυχητικές είναι οι μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς στην κατεχόμενη Μόρφου καθώς συστηματικά και βάσει σχεδιασμού προωθούνται έργα ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια επιβολής νέων τετελεσμένων επί του εδάφους. 

Η τουρκική πλευρά, μεσούσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, προχωρεί σε έργα στην περιοχή, θέλοντας προφανώς να «τσιμεντώσει» την παρουσία της στην περιοχή σε περίπτωση λύσης.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, τα τελευταία πέντε χρόνια, η Τουρκία προέβη σε επενδύσεις ύψους 14 εκατ. ΤΛ (4,3 εκατ. ευρώ περίπου) στη Μόρφου. Τελευταία κίνηση είναι η λειτουργία μέχρι τον Σεπτέμβριο νέου «πανεπιστημίου».

Ήδη, μεταξύ άλλων, έχει τελειώσει νέος αυτοκινητόδρομος από την κατεχόμενη Λευκωσία στη Μόρφου, αποχετευτικό και εξωραϊσμός της κοίτης του ποταμού Σεράχη (πάρκα, ποδηλατόδρομοι κ.λπ.) ενώ την περασμένη εβδομάδα εγκαινιάσθηκε το «Σπίτι του Πολιτισμού». Το κτίριο, το οποίο ήταν ένα οθωμανικό χάνι εποχής, αναστηλώθηκε πρόσφατα.

Ο δήμαρχος Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας, κατήγγειλε «την απαράδεκτη και προκλητική στάση της Τουρκίας και των εγκάθετων της στην Κύπρο, αναφορικά με το θέμα των παράνομων επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην κατεχόμενη Μόρφου και την ευρύτερη περιοχή και την προσπάθεια εκμετάλλευσής τους για παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής».

Η Μόρφου, αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους Μορφίτες και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να παραιτηθούν του αναφαίρετου δικαιώματος τους για επιστροφή.

«Η Τουρκία δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να αποφασίζει και να διακηρύττει δημόσια για το ποιες περιοχές θα επιστραφούν και ποιες όχι, αφού πρέπει πάντοτε να θυμούνται ότι τίποτα στην Κύπρο δεν είναι ιδιοκτησία τους. Τα εδάφη που κρατούν, τα κρατούν παράνομα και με τη βίαιη επιβολή του κατοχικού τουρκικού στρατού», προσθέτει.

Με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους, αναφέρει ο κ. Πίττας, «μας αποδεικνύουν περίτρανα τους στόχους και τις επιδιώξεις τους για διχοτόμηση και όχι για επανένωση της πατρίδας μας».

Ο δήμαρχος Μόρφου καλεί τον διεθνή παράγοντα αλλά κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να θέσει τέλος στον τουρκικό επεκτατισμό στην Κύπρο και να αντιληφθούν ότι η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια αλλά και σήμερα χρησιμοποιεί τον διακοινοτικό διάλογο όχι για λύση αλλά για διχοτόμηση της Κύπρου και του λαού μας.

«Αυτά τα σχέδια, δεν θα περάσουν γιατί ο κυπριακός λαός δεν συμβιβάζεται με την κατοχή και δεν αναγνωρίζει τα τετελεσμένα της εισβολής που μας επέβαλε η Τουρκία με τη βία των όπλων και την παρουσία 40.000 τουρκικών στρατευμάτων στο νησί μας», καταλήγει ο κ. Πίττας.

Ο Ερντογάν, το εδαφικό και το νέο «πανεπιστήμιο» 

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» και δεν διαψεύσθηκε, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την «πρόεδρο της βουλής» του ψευδοκράτους, Σιμπέλ Σιμπέρ, τόνισε πως η Μόρφου δεν πρέπει να δοθεί στους Ε/κ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο λεγόμενος υπουργός Παιδείας του κατοχικού καθεστώτος, Κεμάλ Ντουρούστ, εξαγγέλοντας τη λειτουργία του τουρκικού πανεπιστημίου Nişantaşı, είπε πως είναι εκτός συζήτησης η επιστροφή της Μόρφου στους Ελληνοκυπρίους σε περίπτωση λύσης «μετά από αυτήν την επένδυση και τον αγώνα για ανάπτυξη της περιοχής».

Πηγή: “Φ”

>>> Ο Δήμαρχος Μόρφου καταδικάζει τις παράνομες επενδύσεις

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.