Βρυξέλλες: Συμφωνία για αξιολόγηση, δόση και χρέος

eurogroup session

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα άναψε το Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήγουν σε πλήρη συμφωνία για την αξιολόγηση, τη δόση αλλά και το χρέος.   

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από την μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του έτους.

Για να καταστεί εφικτό αυτό, θα προηγηθούν δύο βήματα: μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.

Αυτά επιβεβαιώθηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, που για πρώτη φορά παρευρέθηκε σε αντίστοιχη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την ικανοποίησή του που πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Σε δύο δόσεις τα 10,3 δισ. ευρώ 

Η δόσης των 10,3 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί σε δύο υποδόσεις, ύψους 7,5 δισ. και 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, η πρώτη υποδόση 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευτεί το δεύτερο μισό του Ιουνίου.

Η καταβολή της δεύτερης υποδόσης θα ακολουθήσει το φθινόπωρο, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Ο «οδικός χάρτης» για το χρέος 

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους σε ρυθμιστεί, όπως αποφασίστηκε, σε τρεις φάσεις.

Βραχυπρόθεσμα συμφωνήθηκε μια πρώτη δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έως τα τέλη του προγράμματος το 2018. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν ένα πιο ήπιο προφίλ αποπληρωμής των δανείων του EFSF με βάση την μέση, σταθμισμένη ωρίμανση και την χρήση διαφοροποιούμενης στρατηγικής του EFSF/ESM για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου.

Greece-EU cage

maiΜεσοπρόθεσμα, και δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα εφαρμοστεί μια δεύτερη σειρά μέτρων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

  • Κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίων που σχετίζονται με την επαναγορά χρέους του δεύτερου προγράμματος του 2018.
  • Χρήση των κερδών του SMP από το 2015 από τον χωριστό λογαριασμό του ESM και την επαναφορά της μεταφοράς των κερδών από τα ANFA και τα SMP στην Ελλάδα, στον χωριστό λογαριασμό του ESM ως ένα εσωτερικό «μαξιλάρι» για την μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.
  • Πρόωρη μερική εξόφληση επίσημων δανείων προς την Ελλάδα με τη αχρησιμοποίητων πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM ώστε να μειωθεί το κόστος των επιτοκίων και να επεκτείνουν τις ωριμάνσεις.
  • Εάν καταστεί αναγκαίο θα υπάρχει στοχευμένη αναδιαμόρφωση στον EFSF (π.χ. επέκταση των ωριμάνσεων, αναδιαμόρφωση των χρεολυσίων του EFSF, επιβολή ανώτατου ορίου στην αναβολή πληρωμών τόκων) ώστε να παραμείνουν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο συμφωνηθέν πλαίσιο αναφοράς χωρίς να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση στον EFSF ή σε χώρες που υπήρξαν σε πρόγραμμα.

Μακροπρόθεσμα, όπως τονίζεται, το Eurogroup είναι αισιόδοξο ότι η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας για τα βασικά μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους μαζί με την επιτυχημένη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM και την επίτευξη του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα επαναφέρουν το ελληνικό χρέος σε ένα βιώσιμο δρόμο. «Tην ίδια ώρα, το Eurogroup συμφώνησε στην δημιουργία ενός δημοσιονομικού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιηθεί μετά το πρόγραμμα του ESM για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα και μακροπρόθεσμα σε περίπτωση που ένα δυσμενέστερο σενάριο κάνει την εμφάνισή του» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Eurogroup.

ΠΗΓΗ: ‘Εθνος” 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.