Μετά το μπαϊράμι παρέμβαση από τον Φίλιπ Χάμοντ

Eπικοινωνίες του Βρετανού ΥΠΕΞ με Αναστασιάδη και Ακιντζί για την Κων/πολη

Hammond-FO

Ο Βρετανός  υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, επικοινώνησε χθες τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζοντας τη στήριξη του Λονδίνου στην εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Οι χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες του επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις έγιναν με αφορμή τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, με τις τουρκικές μεθοδεύσεις για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, την παρουσία του Ακιντζί στο δείπνο της Συνόδου του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση και τη συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με τον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν.

Οι κινήσεις αυτές, ως γνωστό, προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος και αποχώρησε ενώ ακύρωσε και τις προγραμματισμένες συναντήσεις με Έσπεν Μπαρθ Άιντα και Μουσταφά Ακιντζί.

Τα τηλεφωνήματα έγιναν χθες, αν και η κρίση που προκλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται ότι εκτονώνεται. Προβάδισμα στις παρεμβάσεις είχαν οι Αμερικανοί που έσπευσαν να επιστρατεύσουν τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επικοινώνησε με τους εμπλεκόμενους όταν η κρίση ήταν στο απόγειό της.

Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, αν και καθυστέρησε να παρέμβει, αξιοποίησε την ευκαιρία για να εκφράσει την απόλυτη στήριξη του Λονδίνου και ζήτησε από τους συνομιλητές του να γνωρίζουν ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει στις προσπάθειες εάν το επιθυμούν.

Από τα κατεχόμενα μεταδίδεται ότι η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος τηλεφώνησε στον Μουσταφά Ακιντζί για εκφράσει τη στήριξή του στη διαδικασία. Ο κατοχικός ηγέτης υπογράμμισε, όπως αναφέρεται,  τη σημασία των εποικοδομητικών προσεγγίσεων της Βρετανίας.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Φίλιπ Χάμμοντ σε παλαιότερη επικοινωνία που είχε με τον κατοχικό ηγέτη, του ανέφερε ότι θα τον προσκαλέσει στο Λονδίνο για να συναντηθούν μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία για παραμονή ή έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που χρονικά τοποθετείται στις 23 Ιουνίου.

Κώστας Βενιζέλος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.