Δυόμισι χρόνια στην παγίδα, που πρόβλεψε ο Αναστασιάδης!

Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης, αρχισυντάκτης του “Φιλελευθέρου”

eguals-collage

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ήταν αποφασισμένος και δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του. «Θα ήταν παγίδα να εμπλακούμε σε έναν διάλογο εν γνώσει μας ότι βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού δεν γίνονται αποδεκτές». Έστελνε μάλιστα καθαρά μηνύματα και στους διάφορους μεσολαβητές: «Κατανοούν άραγε κάποιοι τρίτοι, ότι αν δεν γίνονται από τουρκικής πλευράς αποδεκτά τα αυτονόητα, η δική μας συμμετοχή σε έναν διάλογο θα εκλαμβανόταν και ως αποδοχή των απαράδεκτων αξιώσεων των όσων χωρίς περιστροφές μιλούν για συνομοσπονδία;». 

Αυτά, στις 10/11/2013. Τρεις μήνες αργότερα επείσθη ότι έγιναν αποδεκτά από τουρκικής πλευράς τα αυτονόητα και προχώρησε, πάλι αποφασισμένος, στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Σήμερα, παλεύοντας επί δυόμισι σχεδόν χρόνια μέσα στην παγίδα, που δεν ήθελε να εμπλακεί, και βυθιζόμενος σε αυτά τα οποία ο ίδιος θεωρούσε παγίδες, θέτει προαπαιτούμενα. Είναι, λέει, «προαπαιτούμενο να γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκεται η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών, ποιες είναι οι συγκλίσεις, ποιες είναι οι συναντιλήψεις που πρέπει να μετατραπούν σε συγκλίσεις και ποιες είναι οι διαφορές» και, κυρίως, θέλει να ξεκαθαρίσει πόσο εννοούμε «μια πραγματική λύση ομοσπονδίας και όχι με στοιχεία συνομοσπονδιακά». Και… τρέχει κι ο Βίκτωρας να συμπληρώνει ότι ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένος «να εργαστεί άοκνα για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι αν έχουν αντιληφθεί οι ταγοί μας ότι κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους με αυτά που μας λένε. Μιλούν, για παράδειγμα, για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας εν γνώσει τους, ότι ούτε αυτό, ούτε οι βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού γίνονται αποδεκτές από την άλλη πλευρά. Ούτε η πραγματική ομοσπονδία είναι αποδεκτή και η συμμετοχή μας στην κοροϊδία εκλαμβάνεται ως αποδοχή απαράδεκτων αξιώσεων, όπως ακριβώς προειδοποιούσε ο ίδιος ο Πρόεδρος κι όχι κάποιος από αυτούς που κατηγορούνται ότι δήθεν δεν θέλουν λύση. Όπως ακριβώς εκλαμβάνεται ως αποδοχή και η ασάφεια που επιτρέπουμε να συνεχίζεται με τη διαφορετική ερμηνεία που δίνει η κάθε πλευρά στη συμφωνημένη, υποτίθεται, μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόσο διορατικοί είναι οι ταγοί μας, που μόλις πριν από ένα μήνα μας έλεγαν με σιγουριά ότι μετά τις εκλογές ξεκινάμε βουρ για τη λύση, που είναι τόσο κοντά όσο ποτέ προηγουμένως. Ο Νίκος Τορναρίτης, για παράδειγμα, ο πιο φανατικός εκφραστής της σουρεαλιστικής γραμμής του Προεδρικού και του κυβερνώντος κόμματος, δήλωνε στον Alpha (3/5/2016) ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές θα υπάρξουν καταιγιστικές εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι η Τουρκία «θα κάνει βήματα προς τη λύση και θα το δείτε». Τα έλεγε σε όλες τις προεκλογικές συνεντεύξεις του, όπως έλεγε και πόσο ενθουσιασμένος ήταν που ο Πρόεδρος θα πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη και «είμαι σίγουρος ότι εκεί θα έχει την ευκαιρία να επαναξιολογήσει την κατάσταση» (Ρεπόρτερ, 8/5/2016). Δεν περνούσε από το μυαλό, ούτε αυτού, ούτε όσων ασπάζονται τον ενθουσιασμό του, ότι η επαναξιολόγηση δεν θα ήταν τόσο ευνοϊκή, και ότι ο Πρόεδρος θα έφτανε στο σημείο να ζητά προαπαιτούμενα «για να γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκεται η παρούσα κατάσταση πραγμάτων» και για να ανακαλύψουμε αν αντί για ομοσπονδία διαπραγματευόμαστε συνομοσπονδία.

Καλά, δεν έβλεπαν αυτά τα δυόμισι χρόνια τι κάνει η Τουρκία και ο Ακιντζί; Τόση είναι η αντίληψη και η κρίση τους, που συνέχιζαν να χειροκροτούν την ώρα που το χειροκρότημα τους εκλαμβανόταν ως αποδοχή των τουρκικών σχεδιασμών κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και νομιμοποίησης του κατοχικού καθεστώτος. Αλλά, δεν τελείωσε το παραμύθι. Ακόμα χειροκροτούν…

Άριστος Μιχαηλίδης, 8/6/2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.