Σύμπλευση Οικουμενικού Πατριαρχείου-Εκκλησίας Κύπρου για Πανορθόδοξη Σύνοδο

kipros-10

Τις θερμές ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς την Εκκλησία Κύπρου, η οποία σήμερα εορτάζει την μνήμη του ιδρυτή και προστάτη της, Αποστόλου Βαρνάβα, μετέφερε ο Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως, Αμφιλόχιος. 

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη μετείχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, το οποίο τελέστηκε στον ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στην Λευκωσία.

Σε ομιλία του ο κ. Αμφιλόχιος χαρακτήρισε μαρτυρική και αγιοστήρικτο την Εκκλησία Κύπρου και τόνισε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο αποτελεί το Θυσιαστήριο της Καθολικής αναφοράς των Ορθοδόξων, με αγαλλίαση πολύ στρέφει το μητρικό του βλέμμα στην αδελφή Αγιωτάτη Τοπική Εκκλησία Κύπρου και πολλά υπερηφανεύεται και εγκαυχάται ότι το πολύπαθος γένος μας ήταν και είναι και θα είναι στιγμή δόξας για τον Υιό του Ανθρώπου».

Επίσης, επεσήμανε ότι «πίσω από την καθάρια Ρωμιοσύνη της Κύπρου κρύβεται και ταυτόχρονα αποκαλύπτεται το θαύμα της Εκκλησίας, η η ποία μοιραία μεταμορφώνει και αθανατίζει ό,τι νεκρώθηκε, αφθαρτοποιεί αυτό που μέλλει να χαθεί».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ευχήθηκε έτη πολλά στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ονομαστική του εορτή, καθώς σήμερα, είπε, η Εκκλησία τιμά και την μνήμη του Αποστόλου Βαρθολομαίου. Ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης «είναι πνευματικά πάντα μαζί μας και προσεύχεται για λύση του Κυπριακού προβλήματος, ώστε Έλληνες και Τούρκοι να ζήσουν ευτυχισμένοι».

Ο κ. Χρυσόστομος έκανε αναφορά και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πρόκειται να συνέλθει στην Κρήτη, και τόνισε ότι η σύγκληση της οφείλεται «στην ακούραστη εργασία και προσευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη».

Α. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.