Κομισιόν: €2 δισ. για Τουρκία ως το τέλος 2016 και άνοιγμα του κεφαλαίου 33

Σχεδιασμός και για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης

komision-2-dis-gia-tourkia-os-to-telos-2016-kai-anoigma-tou-kefalaiou-33-ton-iounioΣύνολο €2 δισ. ευρώ για την Τουρκία ως το τέλος του έτους (ήδη έχουν εκταμιευθεί €150 εκατ.) και άνοιγμα του κεφαλαίου 33 για τις «Χρηματοοικονομικές και Οικονομικές Διατάξεις» πριν το τέλος Ιουνίου, προβλέπει η Κομισιόν στη σημερινή έκθεση αποτίμησης της συμφωνίας του Μαρτίου. Επιπλέον προβλέπει και σχεδιασμό για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. 

 

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την ενταξιακή διαδικασία η Κομισιόν κατέθεσε το σχέδιο κοινής θέσης σχετικά με το κεφάλαιο 33 (οικονομικές και δημοσιονομικές διατάξεις) στο πλαίσιο του Συμβουλίου, στις 29 Απριλίου, ώστε το Συμβούλιο να αποφασίσει για το άνοιγμα του παρόντος κεφαλαίου έως τα τέλη Ιουνίου.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται με επιταχυνόμενο ρυθμό για να σημειώσουν πρόοδο σε πέντε κεφάλαια, με την επιφύλαξη των θέσεων των κρατών μελών σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί στον τομέα της ενέργειας.

Η Κομισιόν θα οριστικοποιήσει τα έγγραφα σχετικά με το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Η Επιτροπή ολοκλήρωσε την κοινή θέση σχετικά με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό στις 2 Μαΐου, 2016.

Και η ενημερωμένη έκθεση ελέγχου της ΕΥΕΔ σχετικά με την αμυντική πολιτική του εξωτερικού και την ασφάλεια εκδόθηκε στις 20 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προτάσεις της Κομισιόν σε σχέση με τα κεφάλαια δεν προκαταλαμβάνουν τη θέση των κρατών μελών, όπως ακριβώς αναφέρει και το κείμενο της Συμφωνίας με την Τουρκία στις 18 Μαρτίου.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.