Το σωσίβιο που χάρισε ο Αλέξης Τσίπρας στον Μπαν Κι Μουν

Ένα συμβολικό δώρο με ιδιαίτερα ισχυρή αξία, χάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον γγ του ΟΗΕ.

sossibio

Συνεχίζει το Σάββατο η επίσκεψη του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στην Αθήνα. Ο Κορεάτης συναντήθηκε το πρωί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και έπειτα από συζήτηση, παρέδωσαν από κοινού συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, θέλησε να “σπάσει το πρωτόκολλο” και να χαρίσει στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ ένα συμβολικό δώρο που η εικόνα του συνδέθηκε άμεσα με το προσφυγικό τους τελευταίους μήνες.

“Θα του χαρίσω ένα εργαλείο ζωής για χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν από τις ελληνικές θάλασσες, στα ελληνικά νησιά. Ένα από τα χιλιάδες αντικείμενα που περισυνέλεξαν οι κάτοικοι από τις ακτές των νησιών” σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: “Με την ευχή η συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας να διατηρηθεί και να μην χρειαστεί στο επόμενο διάστημα αυτό το εργαλείο να ξαναχρησιμοποιηθεί από απροστάτευτους ανθρώπους, έρμαια στα δουλεμπορικά δίκτυα”.

Από την πλευρά του ο Μπαν Κι Μουν έλαβε το δώρο με μεγάλη χαρά και δεν δίστασε να το φορέσει μπροστά στα φλας των φωτογράφων. Ο γγ του ΟΗΕ ανέφερε πως είναι ένα δώρο που τόσο ο ίδιος, όσο και πολλοί άλλοι άνθρωποι, το χρειάζονται και εξήγησε μάλιστα πως ο ίδιος δεν γνωρίζει κολύμπι.

Αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός της φιλοξενίας των προσφύγων στην Ευρώπη με επιτάχυνση των διαδικασιών και με αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη του στις συνομιλίες στο Κυπριακό για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, λύσης χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων.

Συζητήσαμε για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, που αποτελούν ευρωπαϊκή και διεθνή πρόκληση και αντιμετωπίζεται με συνεκτική πολιτική βασιζόμενη στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας και υπογράμμισε: «Προτεραιότητα ο μικρός δρόμος που έχει ανοίξει, για τους πρόσφυγες με τις χώρες Σένγκεν να γίνει το επόμενο διάστημα λεωφόρος»

Άξια θαυμασμού η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι άξια θαυμασμού, αλλά και μεγαλύτερης υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα, δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, υπογράμμισε από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο γγ του ΟΗΕ είπε πως είναι ευπρόσδεκτη η δέσμευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για εξεύρεση λύσης εντός του έτους.

Λευτέρης Σαββίδης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.