Ν.Χριστοδουλίδης: Ζητούμε σαφήνεια στις θέσεις της Βρετανίας – όπως τις δικές μας!!!

akrotiri-tornedo

Με τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη σαφήνεια στις θέσεις της Βρετανίας και να αποφασιστεί πώς προχωρά η ΕΕ στη συνέχεια, προσέρχεται η Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, έκανε λόγο για την απαραίτητη σαφήνεια που πρέπει να υπάρξει στις θέσεις των Βρετανών, αλλά και στο μέλλον των σχέσεων με την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Υπάρχει μια απόφαση του βρετανικού λαού, με την οποία αν και διαφωνούμε, δεν είναι κάτι που επιθυμούσαμε, είναι ξεκάθαρη και είναι απόλυτα σεβαστή. Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια του αποψινού δείπνου, αναμένουν όλοι οι αρχηγοί κρατών να ακούσουν από τον κ. Κάμερον πώς θα προχωρήσει με την απόφαση του βρετανικού λαού”, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρέπει, σημείωσε, “να υπάρχει σαφήνεια, δεν πρέπει να υπάρχει το οποιοδήποτε νομικό κενό, ώστε να προχωρήσουμε. Από εκεί και πέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει την πορεία της και θεωρώ ότι και οι δύο πλευρές -και η Βρετανία και η ΕΕ- επιθυμούν να έχουν μια στενότατη σχέση, κάτι το οποίο θα διαφανεί μέσα από τη μετεξέλιξη της ιδιότητας της Βρετανίας ως κράτος μέλος στη νέα σχέση που θα δημιουργηθεί”.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε περαιτέρω ότι “η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Στο πλαίσιο ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη σαφήνεια, να είναι ξεκάθαρη η κατάσταση πραγμάτων και να αποφασίσουμε πώς προχωρούμε στο επόμενο βήμα”.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Βρετανίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε πως “υπάρχουν άριστες διμερείς σχέσεις με τη Βρετανία, αυτή τη στιγμή υπάρχει και η κοινή ιδιότητα ως κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας, άρα θα δούμε από τη μια το πλαίσιο των σχέσεων με τη ΕΕ και από τη άλλη στο πλαίσιο της κοινοπολιτείας πώς θα κινηθούμε, έτσι ώστε να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, αν θέλετε, οι εξαίρετες σχέσεις προς όφελος και των δύο κρατών, αλλά και των λαών των δύο χωρών”.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου, ο Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι “υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως το μεταναστευτικό, η κοινή αγορά, οι σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, που είναι κάτι πουν ενδιαφέρει άμεσα τη Λευκωσία, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι (έναντι) όλων των συζητήσεων θα επικρατήσει η απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την ΕΕ”.

Ενέργεια και ενεργειακοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο της Συνάντησης με τον Ματέο Ρέντσι

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο των συζητήσεων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι “ήταν μια εξαιρετική συνάντηση οφείλω να αναφέρω, που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Ιταλού Πρωθυπουργού”.

Σίγουρα, πρόσθεσε, “το θέμα του Brexit κυριάρχησε των συζητήσεων, στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται η Ιταλία επιθυμεί να διαδραματίσει και ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, άρα έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς προχωρούμε”.

Είναι, πρόσθεσε, “σημαντικό από τη μια αυτό που έχω αναφέρει προηγουμένως, να υπάρξει αυτή η νομική σαφήνεια για τις προθέσεις των Βρετανών και από την άλλη η ΕΕ μέσα από μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση να δούμε πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση που δημιουργείται και την ίδια στιγμή πώς προχωρεί στα επόμενα βήματα”. Ακολούθως, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, συζητήθηκαν τα θέματα της ενέργειας και υπενθύμισε ότι είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει έντονο ιταλικό ενδιαφέρον για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.

“Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερώσει για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έγινε συζήτηση και για ανταλλαγή επισκέψεων ανάμεσα στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον Ιταλό Πρωθυπουργό”, είπε.

Η συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ δε θα επηρεάσει την Κύπρο!!!

Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημέρωσε και για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας δεν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών.

“Νωρίς σήμερα το πρωί ο  Ισραηλινός Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τουρκία για την ομαλοποίηση των σχέσεων τους. Ήταν ξεκάθαρος ότι η όποια ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο τη στρατηγικής σημασίας σχέση ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ και μάλιστα εκφράστηκε η πρόθεση και από τους δύο ηγέτες για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας αυτής”, είπε ο Εκπρόσωπος.

Όπως σημείωσε, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευαρέσκειά του και τις ευχαριστίες του για την πρωτοβουλία του κ. Νετανιάχου να τον ενημερώσει και εξέφρασε την ίδια στιγμή την πεποίθηση, όπως με τη λύση του Κυπριακού να μπορεί να καταστεί δυνατή η ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία, η συμμετοχή της Τουρκίας στον ενεργειακό διάλογο που γίνεται στην περιοχή, αφού όπως όλοι αντιλαμβάνεστε χωρίς την επίλυση του Κυπριακού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει. Να συμπληρώσω τέλος ότι ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την άμεση ανταπόκριση στις πυρκαγιές που είχαμε στην Κύπρο”.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.