Κατερίνα Γαβριηλίδου: Η Κύπρια που βραβεύθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Queen’s Young Leaders Award

Mια ξεχωριστή εμπειρία έζησε η 27χρονη συμπατριώτισσά μας Κατερίνα Γαβριηλίδου, η οποία την Πέμπτη 23 Ιουνίου,  κατά τη διάρκεια τελετής στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, στο Λονδίνο, βραβεύθηκε από την  Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η 27χρονη Κατερίνα Γαβριηλίδου έχει αναγνωριστεί από τη Βασίλισσα Ελισάβετ με το βραβείο Queen’s Young Leaders Award για το έργο της σε θέματα νεολαίας και εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Η ίδια έχει εκπροσωπήσει τους νέους της Κύπρου σε διάφορα συνέδρια στο εξωτερικό και έχει γράψει άρθρα και εκθέσεις για θέματα νεολαίας, εθελοντισμού και νεανικής επιχειρηματικότητας συμβάλλοντας παράλληλα στην προώθηση ευκαιριών που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της νεολαίας όπως ευκαιρίες μη τυπικής εκπαίδευσης στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Κατά την διάρκεια της τελετής βράβευσης στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ η Κατερίνα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ανταλλάξει απόψεις με νεαρά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας όπως τον Prince Harry και την Princess Beatrice, ενώ είχε ακόμη την ευκαιρία να συναντήσει, μεταξύ άλλων, τον πρών Πρωθυπουργό της Αγγλίας John Major και τον διεθνούς φήμης ποδοσφαιριστή David Beckham.

Το πρόγραμμα Queen’s Young Leaders αναγνωρίζει και τιμά εξαίρετα άτομα ηλικίας 18-29 από όλη την Κοινοπολιτεία, οι οποίοι παίρνουν πρωτοβουλίες στις κοινότητές τους και χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους για να αλλάξουν τις ζωές των συνανθρώπων τους για το καλύτερο.

Συνολικά έχουν βραβευθεί 60 νεαροί ηγέτες από 45 διαφορετικές χώρες της Κοινοπολιτείας οι οποίοι έχουν επιλεγεί μεταξύ χιλιάδων αιτήσεων. Οι νικητές των βραβείων του τρέχοντος έτους εργάζονται για τη στήριξη και ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων τους, και σε δράσεις που εμπνέουν την αλλαγή σε διάφορα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η κλιματική αλλαγή, το φύλο, η ψυχική υγεία και η βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Katerina Gavrielidou-10 DowningΚατά την διάρκεια της παραμονής τους στο Λονδίνο, οι νεαροί ηγέτες επισκέφθηκαν την οικία του Άγγλου Πρωθυπουργού στην 10 Downing Street, την παγκόσμια εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Twitter, και συναντήθηκαν με ανώτερα στελέχη της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC.

Επίσης είχαν συναντήσεις με την Γενική Γραμματέα της Κοινοπολιτείας, τους Πρέσβεις της χώρας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τους Άγγλους Υπουργούς για θέματα Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας. Τέλος, έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Cambridge, και επισκεφθηκαν οργανισμούς και κοινωνικά έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κύπρια που βραβεύτηκε από τη βασίλισσα της Αγγλίας στην πρώτη της συνέντευξη

Katerina Gavrielidou-queen1

Το να λαμβάνεις ένα τιμητικό βραβείο δια χειρός βασίλισσας Ελισάβετ στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αποτελεί από μόνο του μια πολύ σημαντική διάκριση. Ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει στα 27 σου χρόνια. Η Κατερίνα Γαβριηλίδου, μιλά για την εμπειρία της στην εκδήλωση του «Queen’s Young Leaders» στο Λονδίνο, αλλά και τη δράση της στα προγράμματα νεολαίας και εκπαίδευσης που έχουν διεθνή χαρακτήρα.

Του Παντελή Παναγιώτου

-Αλήθεια, πώς είναι να ζεις από κοντά μια τέτοια εμπειρία;

katerina gabrielidou metal

Είχα τη χαρά να βρεθώ σε μια επίσημη εκδήλωση, όπου η  Βασίλισσα Ελισάβετ -μέσω του προγράμματος «Queen’s Young Leaders»- επέλεξε και βράβευσε νεαρά άτομα από τις χώρες της Κοινοπολιτείας, τα οποία συμβάλλουν στη θετική αλλαγή της κοινωνίας στην οποία ζουν. Ουσιαστικά αυτή ήταν η δεύτερη χρονιά που πραγματοποιήθηκε ο θεσμός, ενώ για πρώτη φορά βραβεύτηκε κάποιο άτομο από την Κύπρο. Όσο για τη διάκριση, σίγουρα αποτελεί κάτι πολύ σημαντικό. Πιστεύω ότι η αναγνώριση της προσφοράς των νέων ανθρώπων έχει τεράστια σημασία, ιδιαίτερα όταν γίνεται από εξέχουσες προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ελισάβετ.

– Πώς έτυχε να βρεθείς ανάμεσα στα άτομα που βραβεύτηκαν;

Η αρχική επιλογή είχε γίνει από συμβουλευτικό πάνελ νέων της Κοινοπολιτείας, οι οποίοι κατέληξαν σε κάποια αποτελέσματα. Στη συνέχεια οι αιτήσεις που πέρασαν από το πρώτο στάδιο εξετάστηκαν, ενώ η τελική επιλογή έγινε από το ανώτατο συμβούλιο του οργανισμού «The Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust», το οποίο μας βράβευσε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 23 Ιουνίου.

-Τι ήταν αυτό που σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

Το ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που έδωσαν το παρών τους στην εκδήλωση, όπως η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Harry, η πριγκίπισσα Beatrice και Eugene έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες μας, ενώ ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι γνώριζαν μέχρι και για το έργο μας. Επίσης, το γεγονός ότι είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με διακεκριμένα πρόσωπα όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας, John Major, ο David Beckham, ο οποίος είναι πρεσβευτής του προγράμματος «Queen’s Young Leaders», ο σχεδιαστή μόδας Jimmy Choo.

-Είχες άγχος κατά τη διάρκεια της βράβευσης;

Υπήρχε λίγο άγχος, όμως πάντοτε σε φυσιολογικά επίπεδα. Δεν νομίζω ότι φάνηκε. Μάλιστα, τη στιγμή της βράβευσης, η βασίλισσα Ελισάβετ μου έκανε κάποιες ερωτήσεις για το έργο και τη δράση μου και αυτό ήταν κάτι που με έκανε να νιώσω ακόμα πιο άνετα.

-Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα θέματα νεολαίας και να συμβάλλεις ενεργά σε αυτό τον τομέα;

Ξεκίνησα το 2012 ως εθελόντρια στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. Μέσα από τα συνέδρια που γινόντουσαν, είχα τη δυνατότητα να μάθω για τα προγράμματα των νέων στην Κύπρο και στην Ευρώπη, αλλά και να γνωρίσω ενεργούς νέους που ασχολούνται με τον τομέα αυτό. Αυτή η εμπειρία με βοήθησε στο να επιλεγώ ένα χρόνο μετά ως εκπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας στη Λιθουανία και να ενταχθώ στην ομάδα των «Youth Ambassadors» του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.

-Αισθάνεσαι ότι συμβάλλεις σημαντικά στην ενδυνάμωση της νεολαίας, μέσα από αυτές τις ενέργειες;

Katerina Gavrielidou-queen2

Το έργο μου σε θέματα νεολαίας και εκπαίδευσης τα τελευταία τρία χρόνια έχει εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή χαρακτήρα. Έχω εκπροσωπήσει τους νέους της χώρας μας σε διάφορα συνέδρια στο εξωτερικό και έχω γράψει άρθρα και εκθέσεις για θέματα νεολαίας, εθελοντισμού και νεανικής επιχειρηματικότητας. Οπότε, θα έλεγα πως μέσα από τη δουλειά μου, έχω αναδείξει ευκαιρίες για ενδυνάμωση της νεολαίας. Μάλιστα, μπορώ να σου πω ακόμα ότι λαμβάνω συχνά πολλά μηνύματα από νέους οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για προγράμματα και ευκαιρίες που υπάρχουν γι’ αυτούς κι αυτό μου δίνει ιδιαίτερη χαρά. Γενικότερα, θα ήθελα το παράδειγμά μου να εμπνεύσει τους νέους, να τους κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον.

-Οι σπουδές που ακολούθησες, σχετίζονται με αυτό τον τομέα;

Katerina-Gavrielidou-660x1024-3

Έχω σπουδάσει Οικονομικά στο Lancaster University και Πολιτικές Επιστήμες στο London School of Economics and Political Science. Στη συνέχεια παρακολούθησα μαθήματα Πολιτικής, Φιλοσοφίας, και Ιστορίας στο Oxford University. Θα έλεγα ότι κατά κάποιο τρόπο, σχετίζονται…

-Πέρα από τη δράση σου στα ζητήματα νεολαίας, έχεις εκδηλώσει έντονα το ενδιαφέρον σου και στα κοινά. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε σε αυτά τα μονοπάτια;

Katerina Gavrielidou-queen3

Ασχολούμαι με τα κοινά από πολύ μικρή ηλικία, ενώ στο σχολείο είχα πάρει διάφορα βραβεία για τις εξωσχολικές μου δραστηριότητες. Από τα φοιτητικά μου χρόνια είχα έντονη δράση ως μέλος των συμβουλίων των κυπριακών και ελληνικών ομίλων του London School of Economics and Political Science (LSE) και του Lancaster University, αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, είμαι εκλεγμένο μέλος στο Συμβουλευτικό Σώμα Νέων του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών «UN Habitat», εκπροσωπώντας την Ευρώπη. Επίσης, έχω εμπειρία στον κοινοβουλευτισμό, μέσα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη Βουλή των Ελλήνων και την Αγγλική Βουλή.

-Η οικογένειά σου, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό;

Οι γονείς μου πάντα με στηρίζουν και με συμβουλεύουν, και ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός σε όλα αυτά. Χωρίς τη στήριξή τους δεν θα μπορούσα να κάνω όσα έκανα μέχρι τώρα.

-Αποχωρώντας από το Λονδίνο, λοιπόν, τι θα έλεγες ότι σου πρόσφερε αυτή η εμπειρία;

Το Λονδίνο είναι η πόλη που λατρεύω, αφού είχα την ευκαιρία να ζήσω εκεί ως φοιτήτρια και αργότερα δουλεύοντας στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επίσκεψη δεν ήταν σαν τις άλλες. Φεύγοντας από την Αγγλία αυτή τη φορά, ένιωθα γεμάτη έμπνευση και ελπίδα για το μέλλον. Αυτή η εμπειρία μού προσέφερε πολλές γνώσεις και επαφές που θα μου είναι χρήσιμες στη μετέπειτα πορεία μου.

Πηγή : Περιοδικό Down Town, τεύχος 501

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Katerina Gavrielidou close

Η Κατερίνα Γαβριηλίδου γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1988 στην Λευκωσία. Αποφοίτησε το 2006 από το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα με άριστα, όπου κατέλαβε την πρώτη θέση στις Παγκύπριες εξετάσεις στον κλάδο των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο με σπουδές Βusiness Studies στο Lancaster University και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το London School of Economics and Political Science (LSE). Ακολούθως,  έκανε πρακτική άσκηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες και στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα πολιτικής, φιλοσοφίας, και ιστορίας στο Oxford University. Έχει εργαστεί στον τομέα των Χρηματοοικονομικών στο Λονδίνο και στον τομέα της Εκπαίδευσης στο Qatar Foundation.

Από το 2012 συμμετέχει εθελοντικά στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, συνεχίζοντας για ένα χρόνο ως Πρέσβειρα Νεολαίας για την ενεργό συμμετοχή των Νέων και το διαρθρωμένο διάλογο. Μέσα από αυτή την ιδιότητα έχει εκπροσωπήσει τους νέους της Κύπρου σε συνέδρια νεολαίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας 2013 στην Λιθουανία, το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας 2014 στην Σρι Λάνκα, και το παγκόσμιο συνέδριο «One Young World» στην Νότιο Αφρική. Επιπρόσθετα, έχει εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή νεολαία σε συνόδους του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακόμη, έχει επιλεγεί από το Harvard University για να λάβει μέρος στο πρόγραμμα «Harvard Project for Asian and International Relations» στο Χάρβαρντ, Ντουμπάι και Τόκυο, ενώ συμμετείχε στο Πρόγραμμα Νέων Ηγετών της Κοινοπολιτείας «33Fifty» στην Σκοτία, και σε πολλά άλλα συνέδρια.

Είναι εκλεγμένο μέλος στο Συμβουλευτικό Σώμα Νέων του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών UN Habitat εκπροσωπώντας την Ευρώπη, ενώ έχει επιλεγεί ως Global Shaper από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και ως Commonwealth Young Achiever από το Συμβούλιο Νεολαίας της Κοινοπολιτείας. Έχει γράψει άρθρα και εκθέσεις που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Oxford Philosophical Society Review.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.