Ζητά… συγνώμη για την εισβολή στο Ιράκ ο Μπλερ: “Έλα μωρέ, για κανα-δυο εκατομ. νεκρούς;”

Οργή στις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών

IRAQ-dead BritsO πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ εξέφρασε τη λύπη του και ζήτησε συγγνώμη για τον πόλεμο στο Ιράκ, ωστόσο μπροστά στις σφοδρές επικρίσεις μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης για τη σύρραξη στην χώρα αυτή, υπερασπίστηκε την απόφασή του περί εμπλοκής του Λονδίνου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εισβολή του 2003. 

TONY BLAIR: “ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΞΑΛΕΙΨΑΜΕ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ… ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΝΑ-ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΗΤΑΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ…»

MASACRE EN EL SALON DE FIESTAS ITALIA INN 8

«Ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ (…) την έλαβα καλή τη πίστει. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εκφράζω τη λύπη μου, διατυπώνω τη μεταμέλειά μου και ζητάω συγγνώμη» υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, εμφανώς καταβεβλημένος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης στο Λονδίνο.

iraqdeadchildlg

«Η αξιολόγηση που έγινε εκείνη την εποχή βάσει των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, η οποία οδήγησε στον πόλεμο, αποδείχθηκε εσφαλμένη. Η επόμενη ημέρα αποδείχθηκε πιο εχθρική, με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερο αιματηρή απ’ όσο φανταζόμασταν» επισήμανε ο Μπλερ ενώπιον δημοσιογράφων.

Amelia-PascoeΟ Τόνι Μπλερ απέρριψε εντούτοις το επιχείρημα ότι η τρομοκρατία που συνταράσσει την υφήλιο σήμερα έχει τις ρίζες της στην επέμβαση στο Ιράκ. 

Ο ίδιος τόνισε ότι πιστεύει πως ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς τον δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος εκδιώχθηκε από τις δυνάμεις που εισέβαλαν στην χώρα.

Κάμερον: Ζωτικής σημασίας οι σχέσεις με ΗΠΑ 

IRAK-BRETANOI1Η σχέση της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μετά τη δημοσιοποίηση μιας επικριτικής έκθεσης για τα γεγονοτα που οδήγησαν τη Βρετανία να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ.

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υποστήριξε πως η Βρετανία χρειάζεται μια πιο ανοικτή και ανεξάρτητη σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς η έκθεση έδειξε πως η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο χωρίς ικανοποιητική νομική βάση ούτε τον κατάλληλο σχεδιασμό.

“Δεν πιστεύω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάντα δίκιο σε όλα, αλλά πιστεύω πως η σύμπραξή μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλειά μας”, δήλωσε ο Κάμερον μιλώντας στο κοινοβούλιο. “Είναι πάντα οι καλύτεροι εταίροι μας και θα πρέπει να εργαζόμαστε μαζί τους”.

Ο Κάμερον δήλωσε επίσης πως, ενώ η εισβολή στο Ιράκ δημιούργησε χώρο για την Αλ-Κάιντα, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς πως ο βίαιος ισλαμιστικός εξτρεμισμός άρχισε πολύ πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Daily_Mail_7_7_2016Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης πως στη στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στο Αφγανιστάν δεν επαναλήφθηκαν οι αστοχίες στο σχεδιασμό που υπήρξαν το 2003 στην εισβολή στο Ιράκ. “Δεν δέχομαι ότι οι ίδιες αστοχίες είναι με κάποιον τρόπο εμφανείς και όσον αφορά τον σχεδιασμό στο Αφγανιστάν”, δήλωσε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

“Στο Αφγανιστάν, υπήρχε μια πολύ ξεκάθαρη σχέση με το καθεστώς των Ταλιμπάν, που έκανε τον οικοδεσπότη της Αλ-Κάιντα”, δήλωσε.

“Ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία είχα υποστηρίξει τότε και εφάρμοσα όταν έγινα πρωθυπουργός, ήταν να εξασφαλισθεί ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να γίνει ασφαλές καταφύγιο για την Αλ-Κάιντα, και είχαμε επιτυχία σ’ αυτή την επιδίωξή μας”.

Θα κινηθούν νομικά οι συγγενείς των νεκρών στο Ιράκ Βρετανών στρατιωτών

000_par2004031832277Συγγενείς ορισμένων από τους Βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ δήλωσαν ότι θα μελετήσουν λεπτομερώς την Έκθεση Σίλκοτ για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 για να εξετάσουν αν υπάρχει νομική βάση για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των υπευθύνων. 

“Διατηρούμε το δικαίωμα να ζητήσουμε από συγκεκριμένα μέρη να λογοδοτήσουν στα δικαστήρια για τις πράξεις τους, αν μια τέτοια διαδικασία διαπιστωθεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί”, δήλωσε ο Ρότζερ Μπέικον, ο γιος του οποίου σκοτώθηκε στον πόλεμο, σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Το Reuters σημειώνει πάντως πως η έκθεση δεν αναφέρει ότι ο πόλεμος ήταν παράνομος [πίκνικ ήταν η απρόκλητη εισβολή σε μια χώρα και ο θάνατος εκατομμυρίων], κάτι που είναι σίγουρο ότι θα απογοητεύσει τους πολλούς επικριτές του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Fearful women and children watch paratroopers in the 1-504th regiment of the 82nd Airborne Division, nicknamed the "Red Devils" raid their house, a suspected militant compound on November 26, 2003 at in Nassar el al Salaam, Iraq. (Photo by Chris Hondros/Getty Images)
Fearful women and children watch paratroopers in the 1-504th regiment of the 82nd Airborne Division, nicknamed the “Red Devils” raid their house, a suspected militant compound on November 26, 2003 at in Nassar el al Salaam, Iraq.

“Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ένας τρομοκράτης σ’ αυτόν τον κόσμο και το όνομά του είναι Τόνι Μπλερ”,

Μερικοί από τους συγγενείς των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ είχαν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν την παρουσίαση της έκθεσης, όμως κάποιοι αντέδρασαν στα συμπεράσματά της δίνοντας συνέντευξη Τύπου.

“Δεν μπορώ παρά να συμπεράνω δυστυχώς ότι ο γιος μου σκοτώθηκε για το τίποτε”, δήλωσε ο Ρέτζιναλντ Κιζ, ο πατέρας ενός από τους 179 Βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν από το 2003 έως το 2009 σ’ αυτόν τον πόλεμο, στον οποίο συμμετείχαν 45.000 Βρετανοί.

“Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ένας τρομοκράτης σ’ αυτόν τον κόσμο και το όνομά του είναι Τόνι Μπλερ”, πρόσθεσε κλαίγοντας η Σάρα Ο’ Κόνορ, αδελφή ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε το 2005.

Για την ΜΚΟ Διαφάνεια, η οποία χαιρέτισε την έκθεση Σίλκοτ σε ανακοίνωσή της, “τα λαθη του Ιράκ δεν πρέπει να επαναληφθούν ποτέ”.

Μπροστά από το συνεδριακό κέντρο του Λονδίνου όπου ο Τζον Σίλκοτ παρουσίασε την έκθεση, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί φωνάζοντας “ο Μπλερ είπε ψέματα, χιλιάδες άνθρωποι είναι νεκροί”.

Ορισμένοι φορούσαν μάσκα που εικόνιζε τον πρώην πρωθυπουργό και είχαν βάψει κόκκινα τα χέρια, ενώ έγινε προσκλητήριο όλων των βρετανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της επέμβασης στο Ιράκ.

al-Sweady-2_2661396b

“Ο Τόνι Μπλερ είναι εγκληματίας πολέμου”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάικλ Κάλβερ, ένας 78χρονος συνταξιούχος.

Πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Σίλκοτ, πολλοί βουλευτές είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ξεκινήσει εκ των υστέρων μια συμβολική διαδικασία “παραπομπής”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΒΛΕΠΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ-ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΣΙΛΚΟΤ ΕΔΩ

One thought on “Ζητά… συγνώμη για την εισβολή στο Ιράκ ο Μπλερ: “Έλα μωρέ, για κανα-δυο εκατομ. νεκρούς;”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.