Υπ. Παιδείας: Από μηδενικές έως ελάχιστες οι επιπτώσεις στους Κύπριους φοιτητές από το Brexit

students-life-england

Οι επιπτώσεις στους Κύπριους φοιτητές από το Brexit είναι από μηδενικές έως ελάχιστες, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από πλευράς αγγλικών πανεπιστημίων, όσο και από πλευράς των επίσημων αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις είτε για τους υφιστάμενους φοιτητές, είτε για τους φοιτητές που θα εισαχθούν φέτος στα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας. 

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συζήτησε το θέμα, ο κ. Καδής είπε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι υπάρχει ειδική Επιτροπή, η οποία συντονίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και παρακολουθεί όλα τα θέματα, ενώ αναμένουν να δουν ποια θα είναι η τελική διευθέτηση ως προς τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μ. Βρετανία και ποια θα είναι η διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και των θεμάτων της παιδείας, στην οποία διαπραγμάτευση συμμετέχει ενεργά η Κύπρος.

“Αυτό που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε είναι ότι οι φοιτητές μας, που είναι ήδη στο Η.Β. και οι φοιτητές που θα πάνε φέτος, δεν θα έχουν καμιά επίπτωση. Αυτό μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα, στη βάση πάντα των επίσημων δηλώσεων των Βρετανών αξιωματούχων”, σημείωσε ο κ. Καδής.

Είπε, ωστόσο, ότι “είναι πολύ πρόωρο να πούμε οτιδήποτε”, για να προσθέσει ότι “αυτό θα καθοριστεί και σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη σχέση που θα έχει η Μ. Βρετανία με την ΕΕ, μετά την έξοδο”.

“Προς το παρόν πάντως φαίνεται ότι οι επιπτώσεις είναι από μηδενικές μέχρι ελάχιστες, αφού υπάρχουν διαβεβαιώσεις εκτός από πλευράς αγγλικών πανεπιστημίων όσον και από πλευράς των επίσημων αξιωματούχων του ΗΒ ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις είτε για τους υφιστάμενους φοιτητές είτε για τους φοιτητές που θα εισαχθούν φέτος στα πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας”, ανέφερε.

Σημείωσε ακόμα ότι η κατάσταση παρακολουθείται και μελετούνται όλα τα ενδεχόμενα ως προς το τι ενέργειες πρέπει να γίνουν είτε σε επίπεδο συμφωνιών, είτε σε επίπεδο διμερών σχέσεων, για να μην υπάρχουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις προς τους φοιτητές και γενικότερα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάνης, είπε πως η εκτελεστική εξουσία διαβεβαίωσε τη Βουλής πως έχουν γίνει εκ των προτέρων μελέτες και έρευνες, για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του Brexit στον τομέα της εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι τα μέλη της Επιτροπής διαπίστωσαν ότι γίνεται μια πάρα πολύ καλή δουλειά στα θέματα, που αφορούν την παιδεία.

“Βρισκόμαστε μπροστά στους Κύπριους φοιτητές, που επηρεάζονται από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και τους διαβεβαιώνουμε ότι η πολιτεία στο σύνολό της θα είναι δίπλα τους”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “φαίνεται πως τα πράγματα δεν θα επηρεάσουν σε καμιά περίπτωση υφιστάμενους φοιτητές”, συμπληρώνοντας ότι “επιμέρους πτυχές θα μαζευτούν από το Υπουργείο Παιδείας και αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης είτε σε επίπεδο ΕΕ, είτε και σε επίπεδο διμερών σχέσεων μαζί με το ΗΒ και την Κυπριακή Δημοκρατία”.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι τα κόμματα στο σύνολό τους θα σταθούν δίπλα στο φοιτητικό κόσμο τόσο σε σχέση με τα δίδακτρα, όσο σε σχέση με τα φοιτητικά δάνεια, όσο και σε σχέση με την απασχόληση, που απορρέει μέσα από την εκπαιδευτική τους παρουσία στο ΗΒ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, κάλεσε από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας όπως παρακολουθεί και αξιολογεί τις εξελίξεις γύρω από το εν λόγω ζήτημα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει μα λάβει προληπτικά μέτρα για τη μη θυματοποίηση των Κυπρίων φοιτητών.

“Η ρευστή πολιτική κατάσταση”, είπε, “όπως διαμορφώνεται μετά από το δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας, για έξοδο της χώρας από την ΕΕ και οι πιθανές επιπτώσεις στους Κύπριους φοιτητές, που σπουδάζουν, στα Βρετανικά Πανεπιστήμια προκαλεί δικαιολογημένα κάποιες ανησυχίες”.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.