Tony Blair: «Ο χειρότερος τρομοκράτης στον κόσμο»

Blair-guerre

«Mπλερ: Όπλο μαζικής εξαπάτησης», γράφουν στο εξώφυλλό τους οι Times, «Σκληρή ετυμηγορία για Μπλερ» υποστηρίζουν οι Financial Times, «Τόνι Μπλερ: Τέρας Αυταπάτης», αναφέρει η Daily Mail.

Αγρια επίθεση στον Tόνι Μπλερ κάνει ο βρετανικός Τύπος, ένα 24ωρο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης που τον στριμώχνει στη γωνία για τις ενέργειές του στον πόλεμο του Ιράκ, επί πρωθυπουργίας του.

«Ο χειρότερος τρομοκράτης στον κόσμο», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Daily Star».

«Mπλερ: Όπλο μαζικής εξαπάτησης», γράφουν στο εξώφυλλό τους οι Times, «Σκληρή ετυμηγορία για Μπλερ» υποστηρίζουν οι Financial Times, «Τόνι Μπλερ: Τέρας Αυταπάτης», αναφέρει η Daily Mail.

O τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Tόνι Μπλερ, βιάστηκε να κάνει τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, αναφέρει σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος στον απόηχο της έκθεσης που αποδείχθηκε καταπέλτης για τον Μπλερ καθώς τον εγκαλεί για τις ενέργειές του αναφορικά με τον πόλεμο στη χώρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ύστερα από επτάχρονη έρευνα με επικεφαλής τον σερ Τζον Τσίλκοτ για τις αιτίες και τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ, προκύπτει ότι ο Τόνι Μπλερ δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στην επιδρομή κατά της Βαγδάτης οκτώ μήνες πριν εξασφαλίσει την στήριξη του Κοινοβούλιου και της Νομικής Υπηρεσίας της Κυβέρνησης.

Ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας ξεκίνησε τον πόλεμο πριν εξαντλήσει όλες τις διπλωματικές οδούς, όπως υπογραμμίζει η επίμαχη έκθεση.

Τα ευρήματα συγκεντρώθηκαν σε ένα ογκώδες πόρισμα δώδεκα τόμων, βασισμένο σε 150.000 έγγραφα και καταθέσεις 150 μαρτύρων. Η έκθεση υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι ο Μπλερ αρχικά έκανε προσπάθειες για να πείσει τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ, προσπάθειες οι οποίες αποδείχθηκαν μάταιες. Στο τέλος όμως ενέδωσε και υποσχέθηκε ότι η Βρετανία θα παράσχει πλήρη στήριξη στις ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ.

vvvxxxa

Το μοναδικό στοιχείο υπέρ του Τόνι Μπλερ είναι ότι αποδεδειγμένα πλέον δεν γνώριζε ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Σύμφωνα με το πόρισμα ο Τόνι Μπλερ δεν είπε ψέματα για το θέμα αυτό με στόχο να αποπροσανατολίσει τη Βουλή και την κοινή γνώμη. Η ευθύνη για την ελλιπή ενημέρωση του πρώην πρωθυπουργού επιρρίπτεται στην Κοινή Επιτροπή Ασφαλείας με επικεφαλής τον Τζον Σκάρλετ.

Αρθρογράφος της εφημερίδας Daily Telegraph σχολιάζει την απάντηση του Μπλερ προκειμένου να δικαιολογήσει τις ενέργειές του.

«Ο τρόπος με τον οποίο χθες ο κύριος Μπλερ επί δυόμισι ώρες προσπαθούσε να δικαιολογηθεί για τις πολιτική που εφήρμοσε για να κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ δείχνει πέρασε στην άμυνα προκειμένου να πείσει τους Βρετανούς ότιδ δεν τους είπε ψέμματα».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, σε γραπτή δήλωσή του, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα της έρευνας ακυρώνουν την φημολογία και τις κατηγορίες εναντίον του, ότι ενήργησε με δόλο και ψευδή επιχειρήματα. «Ανεξαρτήτως αν κάποιοι συμφωνούν ή διαφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησής μου να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, το πόρισμα διόλου αμφισβητεί ότι αποφάσισα με καλή πίστη και γνώμονα το συμφέρον της χώρας μου» είπε.

Ο επικεφαλής της έρευνας Sir Τζον Τσίλκοτ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι το πόρισμα πιθανόν θα ενοχλήσει και τους υποστηρικτές αλλά και τους επικριτές του Τόνι Μπλερ.

Παράλληλα, o ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε την προσαγωγή του Τόνι Μπλερ στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για Εγκλήματα Πολέμου, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Άλεξ Σάμον, κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του κόμματος SNP των Σκωτσέζων Εθνικιστών.

Μίνα Αγγελίνη

>>> Τόνι Μπλερ για εισβολή σε Ιράκ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.