Μεγάλη ανακάλυψη: Ψηφιδωτό 20 μέτρων στη Λάρνακα

Εντοπίστηκε κατά τις εργασίες του αποχετευτικού

mosaic-Larnaka

Μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και σπάνιας ομορφιάς ψηφιδωτό της ρωμαϊκής εποχής, μήκους περίπου 20 μέτρων, έφερε σωστική ανασκαφή που γίνεται στη Λάρνακα, επί της οδού Κυριάκου Μάτση.    

Τα πρώτα σημάδια του ψηφιδωτού εντοπίστηκαν πριν από αρκετό καιρό κατά τη διάρκεια των εργασιών για το αποχετευτικό.

Από τις έρευνες που έκανε το Τμήμα Αρχαιοτήτων διαφάνηκε ότι πρόκειται για τεράστιο ψηφιδωτό που φτάνει τα 20 Χ 4,5 μέτρα.

«Τέτοιες ανακαλύψεις γίνονται κάθε εκατό χρόνια» δήλωσε στο ο έφορος Αρχαιοτήτων Γιώργος Φιλοθέου, ο οποίος είπε ότι το εύρημα αξιολογείται και μελετάται, ενώ φαίνεται ότι αναπαριστά τους άθλους του Ηρακλή.

Το ψηφιδωτό διατηρήθηκε σε πολύ καλή κατάσταση και κατά πρώτη εκτίμηση φαίνεται να χωρίζεται σε πλαίσια που παριστάνουν τους άθλους του Ηρακλή.

Πρόκειται για μια ανασκαφή με πολλές ιδιαιτερότητες, σύμφωνα με τον Γ. Φιλοθέου λόγω του δρόμου που περνά πάνω από την ανασκαφή, αλλά και των πολυκατοικιών που υπάρχουν στα πέριξ.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα επισκεφτεί επί τόπου το χώρο ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης για να ενημερωθεί για την πορεία της ανασκαφής, σε συνάρτηση και με την πορεία των έργων για το αποχετευτικό, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Στο μεταξύ, ομάδα πολιτών προωθεί διαδικτυακό ψήφισμα με αφορμή την ανακάλυψη του ψηφιδωτού και ζητούν ενημέρωση τόσο από το Δήμο Λάρνακας όσο και από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για όλες τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στην πόλη , με αφορμή τις εργασίες για το αποχετευτικό, καθώς και ενημέρωση αναφορικά με την πολιτική που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.