Το κόστος της λύσης του Κυπριακού θέμα έκθεσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

IMF-Gerry Rice

Ρωτήσαμε [την Πέμπτη] τον πλέον αρμόδιο για το θέμα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αφορά το κόστος της λύσης. Και η ερώτηση έγινε δημόσια στην επίσημη ενημέρωση του εκπροσώπου του Ταμείου. 

Ρωτήσαμε βασικά για το κόστος της λύσης και για το περιεχόμενο της έκθεσης που δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον αρχές του κατοχικού καθεστώτος.

Ο κ. Τζέρι Ράις είπε στο “Μέγκα” Κύπρου ότι για την ώρα συνεχίζεται η εργασία της ομάδας του ΔΝΤ και άλλων διεθνών οργανισμών για τις μακροοικονομικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού.

Μας είπε συγκεκριμένα ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ εργάζεται μαζί με διεθνείς οργανισμούς, μελετώντας τις μακροοικονομικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού και ότι η εργασία αυτή συνεχίζεται.

Πρόσθεσε ότι όπως συνηθίζεται με το έργο Τεχνικής Βοήθειας, παραδίδουμε τις τελικές εκθέσεις μας στους παραλήπτες και δεν τις σχολιάζουμε δημόσια. Επαφίεται στους αποδέκτες να δημοσιοποιήσουν τα συμπεράσματα παρόμοιων εκθέσεων», είπε.

Αυτά είναι τα επίσημα.

Ανεπίσημα, και από την πλευρά της Διεθνούς Τράπεζας, πληροφορηθήκαμε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο θέμα, και ότι οι γραφειοκράτες των δύο διεθνών οργανισμών χρειάζονται περισσότερη πληροφόρηση για να καταλήξουν σε τελικά συμπεράσματα.

Δεν θα αποκλείσουμε, όταν φτάσει η ώρα, οι δύο οργανισμοί να αποφύγουν να πάρουν την ευθύνη του ποσού που θα απαιτηθεί, διότι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό νούμερο, δεν μπορούν να επηρεαστούν από το Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Το μεγαλύτερο “αγκάθι” είναι η οικονομία του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, που επηρεάζεται απόλυτα από την κατοχική δύναμη Τουρκία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.