Βρετανία: Στα σκαριά εμπορικές συμφωνίες με Καναδά και Αυστραλία

Liam Fox

Έτοιμη να συζητήσει τη σύναψη νέων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου τόσο με τον Καναδά όσο και με την Αυστραλία είναι η Βρετανία, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Sunday Times.

Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί το πρόσφορο έδαφος για συνομιλίες διμερούς εμπορικού ενδιαφέροντος, με τον υπουργό Διεθνούς Εμπορίου της Γηραιάς Αλβιώνας Λίαμ Φοξ να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Φοξ θα ταξιδέψει σύντομα στις ΗΠΑ, έχοντας παράλληλα βλέψεις για πάνω από 10 συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου εκτός Ε.Ε., οι οποίες θα μπορούν να τεθούν σε ισχύ όταν η Βρετανία αποχωρήσει από αυτήν.

«Μπορούμε να κάνουμε τη Βρετανία έναν φάρο για το ελεύθερο εμπόριο. Έχουμε ήδη πολλές χώρες που λένε ότι θα επιθυμούσαμε πολύ να συνάψουμε μια εμπορική συμφωνία με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου χωρίς να πρέπει να ανακατευτούμε με τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε.» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Φοξ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες εξ ονόματος των κρατών-μελών της ΕΕ, γεγονός που σημαίνει πως η Βρετανία δεν είχε χρειαστεί να συνάψει τέτοιες συμφωνίες σε διμερές επίπεδο αφότου προσχώρησε στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1973.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.