Αίρεται η αδικία για τους Κύπριους φοιτητές

Συμφωνία των υπ. Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας για τους ομογενείς

airetai-i-adikia-gia-tous-kyprious-foitites

Προς αίσιο τέλος οδεύει το θέμα των Κυπρίων υποψηφίων, που εντάσσονται στην κατηγορία των ομογενών φοιτητών, καθώς οι υπουργοί Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου αποφάσισαν να τερματίσουν την αδικία σε βάρος τους.

Το ζήτημα έθεσε ο υπουργός Κώστας Καδής κατά την προχθεσινή συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Φίλη στην Αθήνα και όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, όσα δεν φέρνει ο χρόνος – 11 χρόνια στην προκειμένη περίπτωση- τα φέρνει η ώρα.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Καδής και έγινε αποδεκτή από τον συνάδελφό του, η ρύθμιση του θέματος θα επιτευχθεί με την παραχώρηση του δικαιώματος στους επηρεαζόμενους υποψηφίους να επιλέξουν το σύστημα που επιθυμούν, για εξασφάλιση θέσης στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας. Δηλαδή, εάν επιθυμούν να διεκδικήσουν πρόσβαση μέσω των Παγκυπρίων Εξετάσεων και του γενικού βαθμού κατάταξης, ή μέσω των ειδικών εξετάσεων που διενεργούνται για τους ομογενείς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, προκειμένου να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο πρόβλημα, το κυπριακό υπουργείο Παιδείας ανέλαβε την πρωτοβουλία και ετοίμασε τροποποιητικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Στο παρόν στάδιο, όλα τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, αφού και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηρίζει την άμεση προώθηση και ψήφιση της σχετικής τροπολογίας. Εάν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται να υπάρξει οριστική διευθέτηση του ζητήματος από τη φετινή χρονιά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.