Η ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και εργασία, συμφωνήθηκε δήλωσε ο Ν.Αναστασιάδης

ANASTASIADHS-PSEKA01O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κήρυξει την έναρξη των εργασιών της 26ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημων Κυπρίων και της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Απόδημων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα. Φωτογραφία ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Συνέδρια Αποδήμων στη Λευκωσία

Η ελεύθερη διακίνηση, εργασία και το δικαίωμα της περιουσίας έχουν συμφωνηθεί στις απευθείας διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι “αυτά από μόνα τους χωρίς βεβαίως την επίλυση του θέματος που άπτεται των περιουσιών ή των εδαφικών αναπροσαρμογών και ιδιαιτέρως των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων, δεν είναι αρκετά για να μπορέσουν να μας οδηγήσουν στη λύση”. 

Σε ομιλία του σε εκδήλωση για τους συμμετέχοντες στα συνέδρια των αποδήμων στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “ο κάθε ένας να έχει το δικαίωμα να μπορεί ελεύθερα να διακινείται, να μπορεί ελεύθερα να εγκαθίσταται, να ασκεί επάγγελμα, να αποκτά περιουσία και αυτά είναι για τα οποία έχουμε ήδη συμφωνήσει και είναι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Όπως είπε, “για αυτό και η συνάντηση της Παρασκευής, με τον Τ/κ ηγέτη, είναι πάρα πολύ σημαντική και ο εν εξελίξει εντατικός διάλογος που θα ακολουθήσει γιατί την Παρασκευή δεν θα είναι το τελικό στάδιο αλλά είναι η αρχή μιας ανταλλαγής απόψεων για να δούμε πώς η κάθε πλευρά αντιμετωπίζει σημαντικά θέματα όπως των εδαφικών αναπροσαρμογών, των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “έχω διαβιβάσει και έχω πει και θα το επαναλάβω, ότι τα θέματα της ασφάλειας κατοχυρώνονται και θα πρέπει να γίνει συνείδηση, και ορθά ο Τ/κ ηγέτης το έχει αναφέρει, η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί την απειλή για τον άλλο”.

Πρόσθεσε ότι “αυτό όμως δεν αφορά την τ/κ κοινότητα, αφορά πολύ περισσότερο την ε/κ κοινότητα, ιδιαίτερα κάτω από το βάρος της εισβολής, της συνεχιζόμενης παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων, των εξελίξεων στην Τουρκία και των αμφιβολιών που δημιουργούνται, ή της αβεβαιότητας αν θέλετε αν συνεχίσει η παρούσα κατάσταση πραγμάτων”.

Απευθυνόμενος στους Τ/κ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι “είτε για λόγους αδήριτης ανάγκης είτε πραγματισμού, όταν ο αείμνηστος Εθνάρχης Μακάριος, αποδεχόταν [???] τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ήταν γιατί ήθελε να ξεπεραστούν προβλήματα τα οποία προκαλούνταν λόγω των ανησυχιών που διατηρούσε η τ/κ ιδιαίτερα κοινότητα”.

Ανέφερε πως “το να συμφωνείς ότι ένα ενιαίο κράτος μετατρέπεται μάλιστα και γεωγραφικά, σε διζωνικό και δικοινοτικό, διασφαλίζεις ότι η μία των κοινοτήτων θα ζει ή θα διοικεί εάν θέλετε μια συγκεκριμένη περιφέρεια και η άλλη μιαν άλλη”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “από την ώρα που έχουμε συμφωνήσει ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει στις περιφερειακές κυβερνήσεις κατά τρόπο που να αλλοιώνει τη βούληση των κατοίκων της κάθε μιας των πολιτειών, από την ώρα που είμαστε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία εποπτεύει και παρακολουθεί τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την ώρα που υπάρχουν άλλοι τρόποι έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες, δεν βλέπω γιατί θα πρέπει κάποιοι να μας λένε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ να διατηρηθούν οι εγγυήσεις, να διατηρηθούν κατοχικά στρατεύματα ή ένας αριθμός κατοχικών στρατευμάτων, για να διασφαλίζονται οι ανησυχίες των Τ/κ”.

“Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι και οι ανησυχίες των Ε/κ είναι εξίσου ισχυρές διότι βιώνουν εδώ και 42 τόσα χρόνια τις συνέπειες της κατοχής, της εισβολής, της παρουσίας του κατοχικού στρατού”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας τόνισε “ότι κανενός οι αγώνες δεν παραγνωρίζονται, απλώς γίνονται επιλογές κάποιων που έχουν υπηρετήσει για χρόνια σε ηγετικά πόστα και αυτό αντανακλά στα μέλη των οργανώσεων αλλά και στους αγώνες τους” [Τι να εννοεί ο…. ποιητής;]

ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε τέσσερις προσωπικότητες της ομογένειας για τη συμβολή τους στον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δικαίωση, λέγοντας πως το κράτος “εξ υποχρεώσεως ελαχίστης, απονέμει την ύψιστη τιμή σε όσους έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην πατρίδα μας”.

Philip Christopher-PSEKAΤιμήθηκαν οι Φίλιπ Κρίστοφερ [φωτό]  Πανίκος Παπανικολάου, Σάββας Τσίβικος και Ανδρέας Κωμοδρόμου. 

Παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση ο Φίλιπ Κρίστοφερ είπε, μεταξύ άλλων, ότι το ταξίδι για τη δικαίωση δεν έχει τελειώσει δυστυχώς, και πρόσθεσε ότι υπάρχει πληθώρα ομογενών που αξίζουν την ίδια τιμή και οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα για τον αγώνα της Κύπρου, ευχαριστώντας παράλληλα τα μέλη της ΠΣΕΚΑ. Από την πλευρά του ο κ. Παπανικολάου είπε, μεταξύ άλλων, ότι “αποδέχομαι αυτή την τιμή εκ μέρους όλων των συνεργατών μου στην Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και παρά την αποχώρηση μου από την Ομοσπονδία σάς διαβεβαιώνω ότι πάντοτε θα είμαι παρών στους αγώνες για μια Κύπρο ελεύθερη”.

Παραλαμβάνοντας το μετάλλιο, ο κ. Τσίβικος είπε, μεταξύ άλλων, πως “πιστεύω ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανα κάτι περισσότερο παρά το καθήκον μου για την πατρίδα το οποίο θεωρώ πρωτίστης σημασίας” και ανέφερε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια της οικονομικής κρίσης στάλθηκε το ποσό του ενός εκ. ευρώ ως βοήθεια στην Κύπρο προς βοήθεια παιδιών που είχαν ανάγκη.

Τέλος, ο κ. Κωμοδρόμος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι “για μένα η προσφορά στην Κύπρο μας, στον τόπο που με γέννησε είναι ιερή εντολή και ιερό καθήκον και όσο ζω θα αγωνίζομαι και θα στηρίζω τις προσπάθειές σας για την επανένωση της Κύπρου μας, για μια λύση, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών”.

ΚΥΠΕ – Aργυρώ Αγγελίδου

One thought on “Η ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και εργασία, συμφωνήθηκε δήλωσε ο Ν.Αναστασιάδης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.