Πολύ σημαντική η συνάντηση της Παρασκευής, τονίζει ο ΠτΔ στους Απόδημους

poly-simantiki-i-synantisi-tis-paraskevis-tonizei-o-ptdΤΟΥΣ ΦΛΟΜΩΣΕ ΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΙ-ΓΑΛΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Η συνάντηση των “δύο ηγετών” την Παρασκευή «είναι πολύ σημαντική» για εδαφικό, περιουσιακό και εγγυήσεις, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του σε δεξίωση που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο των αποδήμων είπε ότι η συνάντηση της Παρασκευής με τον Τ/κ ηγέτη «είναι πάρα πολύ σημαντική όπως και ο εν εξελίξει εντατικός διάλογος που θα ακολουθήσει».

Σημείωσε ότι «την Παρασκευή δεν θα είναι το τελικό στάδιο αλλά η αρχή μιας ανταλλαγής απόψεων για να δούμε πώς η κάθε πλευρά αντιμετωπίζει θέματα όπως (αυτά) των εδαφικών αναπροσαρμογών, των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι «τα θέματα της ασφάλειας κατοχυρώνονται και θα πρέπει να γίνει συνείδηση, και ορθά ο Τ/κ ηγέτης το έχει αναφέρει, ότι η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί την απειλή για τον άλλον».

«Αυτό όμως δεν αφορά την τ/κ κοινότητα, πολύ περισσότερο αφορά την ε/κ κοινότητα, ιδιαίτερα κάτω από το βάρος της εισβολής, της συνεχιζόμενης παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων και των εξελίξεων στην Τουρκία», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα Μετάλλια Εξαίρετης Προσφοράς στους ομογενείς Φίλιπ Κρίστοφερ, Πανίκο Παπανικολάου, Ανδρέα Κωμοδρόμο και Σάββα Τσίβικο.

Ενημερώνοντας τους ομογενείς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως«θέλω να κάνω μια αναφορά σε εκατοντάδες πολίτες μας που αναμένουν να ακούσουν από εμάς τα καλύτερα νέα και αυτά θα είναι η ώρα που μπορεί επιτέλους μέσα από τους αγώνες όλους σας και ιδιαίτερα των τιμωμένων θα επιτύχουμε να σας υποδεχθούμε σε μια επανενωμένη πατρίδα, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα που να δημιουργεί πραγματικά τις προοπτικές και την ελπίδα ειρηνικής συμβίωσης.

» Ο καθένας να έχει το δικαίωμα να μπορεί ελεύθερα να διακινείται να μπορεί ελεύθερα να εγκαθίσταται, να ασκεί επάγγελμα, να αποκτά περιουσία. Αυτά είναι κάτι για τα οποία έχουμε ήδη συμφωνήσει και είναι βασικές αρχές της ΕΕ. Αυτά από μόνα τους βεβαίως χωρίς τη λύση του θέματος που άπτεται των περιουσιών ή των εδαφικών αναπροσαρμογών και ιδιαιτέρως των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων δεν είναι αρκετά για να μπορέσουν να μας οδηγήσουν στη λύση.

» Για αυτό και η συνάντηση (των ηγετών) της Παρασκευής είναι πάρα πολύ σημαντική όπως και ο εν εξελίξει εντατικός διάλογος που θα ακολουθήσει διότι την Παρασκευή δεν θα είναι το τελικό στάδιο, θα είναι η αρχή μιας ανταλλαγής απόψεων για να δούμε πώς η κάθε πλευρά αντιμετωπίζει σημαντικά θέματα όπως των εδαφικών αναπροσαρμογών, των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων.

» Έχω διαβιβάσει, έχω πει και θα το επαναλάβω: τα θέματα της ασφάλειας κατοχυρώνονται και θα πρέπει να γίνει συνείδηση και ορθά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε αναφέρει, η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί την απειλή για τον άλλον.

» Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αφορά πολύ περισσότερο την ελληνοκυπριακή. Ιδιαίτερα κάτω από το βάρος της εισβολής, της συνεχιζόμενης παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων, των εξελίξεων στην Τουρκία και των αμφιβολιών που δημιουργούνται ή της αβεβαιότητας αν συνεχίσει η παρούσα κατάσταση πραγμάτων.

» Την ίδια ώρα θέλω να πω προς τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους ότι είτε για λόγους αδήριτης ανάγκης είτε πραγματισμού όταν ο αείμνηστος Εθνάρχης Μακάριος αποδεχόταν τη διζωνική δικοινοτική ήταν γιατί ήθελε να ξεπεραστούν προβλήματα που προκαλούνταν λόγω των ανησυχιών που διατηρούσε η τουρκοκυπριακή ιδιαίτερα κοινότητα. Το να συμφωνείς ότι ένα ενιαίο κράτος μετατρέπεται, μάλιστα γεωγραφικά, σε διζωνικό δικοινοτικό διασφαλίζεις ότι η μια των κοινοτήτων θα διοικεί μια συγκεκριμένη περιφέρεια και η άλλη κοινότητα μια άλλη περιφέρεια.

» Από την ώρα που έχουμε συμφωνήσει ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει στις περιφερειακές κυβερνήσεις κατά τρόπο που να αλλοιώνει τη βούληση των κατοίκων της κάθε μιας των πολιτειών, από την ώρα που είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ η οποία εποπτεύει και παρακολουθεί τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την ώρα που υπάρχουν άλλοι τρόποι έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες, δεν βλέπω γιατί θα πρέπει κάποιοι να μας λένε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ να διατηρηθούν οι εγγυήσεις, να διατηρηθούν κατοχικά στρατεύματα ή ένας αριθμός κατοχικών στρατευμάτων, για να διασφαλίζονται οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι και οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων είναι εξίσου ισχυρές διότι βιώνουν εδώ και 42 τόσα χρόνια τις συνέπειες της κατοχής, της εισβολής, της παρουσίας του κατοχικού στρατού.

» Θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε και από άλλους παράγοντες της Κυβέρνησης αλλά και από τον διαπραγματευτή για την πορεία προόδου του Κυπριακού».

Τέλος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι κανενός οι αγώνες δεν παραγνωρίζονται, απλώς γίνονται επιλογές κάποιων που έχουν υπηρετήσει για χρόνια σε ηγετικά πόστα και αυτό αντανακλά στα μέλη των οργανώσεων αλλά και στους αγώνες τους.

Στη συνέχεια παραλαμβάνοντας το μετάλλιο του, ο κ. Κρίστοφερ είπε, μεταξύ άλλων, ότι το ταξίδι για τη δικαίωση δεν έχει τελειώσει δυστυχώς.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση κάνουν κάθε προσπάθεια», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει πληθώρα ομογενών που αξίζουν την ίδια τιμή και οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα για τον αγώνα της Κύπρου, ευχαριστώντας παράλληλα τα μέλη της ΠΣΕΚΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανικολάου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αποδέχομαι αυτή την τιμή εκ μέρους όλων των συνεργατών μου στην Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής» και πρόσθεσε ότι «παρά την αποχώρηση μου από την Ομοσπονδία σας διαβεβαιώνω ότι πάντοτε θα είμαι παρών στους αγώνες για μια Κύπρο ελεύθερη».

Παραλαμβάνοντας το μετάλλιο, ο κ. Τσίβικος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πιστεύω ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανα κάτι περισσότερο παρά το καθήκον μου για την πατρίδα το οποίο θεωρώ πρωτίστης σημασίας. Αποδέχομαι αυτή την τιμητική διάκριση εκ μέρους όλων των επωνύμων και ανωνύμων ομογενών στην Αμερική καθώς και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus Children’s Fund», προσθέτοντας ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια της οικονομικής κρίσης στάλθηκε το ποσό του ενός εκ. ευρώ ως βοήθεια στην Κύπρο προς βοήθεια παιδιών που είχαν ανάγκη.

Ο κ. Τσίβικος εξήρε το έργο της κας Άντρης Αναστασιάδη, η οποία είναι Επίτιμη Πρόεδρος του Cyprus Children’s Fund, υπογραμμίζοντας  το εξαίρετο φιλανθρωπικό της έργο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στον Επίτροπο Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου ο οποίος τείνει ευήκοον ους στα θέματα των ομογενών.

Τέλος ο κ. Κωμοδρόμος παραλαμβάνοντας το μετάλλιο του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «για μένα η προσφορά στην Κύπρο μας, στον τόπο που με γέννησε είναι ιερή εντολή και ιερό καθήκον». Πρόσθεσε ότι «όσο ζω θα αγωνίζομαι και θα στηρίζω τις προσπάθειες σας για την επανένωση της Κύπρου μας, για μια λύση, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών».

ΚΥΠΕ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.