Αντιδράσεις για την ηλεκτρική σύνδεση Τουρκίας – κατεχομένων

Να καταγγελθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων … και μετά να συναντηθούν οι “δυο ηγέτες” για μια… όποια λύση!

katehomena-electricity

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν κοινοβουλευτικά κόμματα, καλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να καταγγείλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις τουρκικές μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην πλήρη προσάρτηση των κατεχομένων.

Αιτία αποτέλεσαν, αυτή τη φορά, οι σχεδιασμοί της Τουρκίας για ηλεκτρική διασύνδεση με τα κατεχόμενα. Θέμα το οποίο, όπως αποκάλυψε στη χθεσινή του έκδοση ο «Φ», αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων και άλλων υπηρεσιών της Δημοκρατίας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το εμπιστευτικό υπηρεσιακό έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσίευσε χθες ο «Φ», η Τουρκία φαίνεται να προσανατολίζεται στην προώθηση παρόμοιου μοντέλου με αυτό που ακολούθησε και στο έργο για τη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα, με την υπογραφή μιας «διακρατικής συμφωνίας» και ανάθεσης του έργου σε τουρκική εταιρεία με τη μέθοδο ΒΟΤ (Build-Operate-Transfer).

Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα φτάσει από τη νότια Τουρκία (περιοχή Ανεμούρι) στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο, όπου λειτουργεί σήμερα παράνομος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι επιζητούν κάτι τέτοιο καθώς θα μειώσει αισθητά, σχεδόν κατά 50%, τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Από την άλλη, η Τουρκία, με την ηλεκτρική διασύνδεση με τα κατεχόμενα θα μπορεί να διαθέτει προς πώληση στο εξωτερικό την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζει κοντά στο Άκιουγιου.

anastasiades-akinci hats

«Τόσο η κυβέρνηση όσο και άλλες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν τις ψευδαισθήσεις και την αναμονή για επίδειξη δήθεν καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας. Πρέπει, επιτέλους, να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μίας εθνικής πολιτικής που να αντιμετωπίζει το Κυπριακό στη σωστή βάση ως θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης» αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ.

Με τη Συμμαχία Πολιτών να υποδεικνύει τα εξής από την πλευρά της: «Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να καταγγείλει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες, να φέρει τον κ. Ακιντζί προ των ευθυνών του και να σταματήσει να εμπαίζει τον κυπριακό λαό για την πορεία των διαπραγματεύσεων όταν η Τουρκία επιβάλλει συστηματικά τη διχοτόμηση και την προσάρτηση».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γ.Περδίκης, ζήτησε όπως συζητηθεί το θέμα ενώπιον της Βουλής. «Πρέπει να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των τουρκικών σχεδιασμών. Δεν πρέπει να επαναληφθεί η ιστορία με τον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία, όπου καθυστέρησε απελπιστικά η αντίδραση της κυπριακής Κυβέρνησης» αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος.

Μιχάλης Χατζηστυλιανού στον “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.