Γιατί οι Κάννες απαγόρευσαν το μαγιό-burka;

buuΟ δήμαρχος των Καννών απαγορεύει στις γυναίκες Μουσουλμάνες να φορούν burkini “σύμβολο του Ισλαμικού εξτρεμισμού”.

O δήμαρχος των Καννών, David Lisnard, πρόσφατα απαγόρευσε στις γυναίκες να φοράνε μαγιό-burka (κατά κόσμον burkini) στις παραλίες της Γαλλικής Ριβιέρας. Τα burkini είναι μαγιό τα οποία καλύπτουν ολόκληρο το σώμα και επιτρέπουν στις γυναίκες να χαρούν τον ήλιο, τη θάλασσα και την άμμο, ο,τι δηλαδή προσφέρει μια τυπική παραλία. Η chef, Nigella Lawson, φόρεσε ένα τέτοιο μαγιό μερικά χρόνια πριν για να προστατεύσει το δέρμα της, αλλά τα συγκεκριμένα συνήθως φοριούνται από Μουσουλμάνες γυναίκες που θέλουν να να ντυθούν σεμνά.

Ο νόμος αυτός δημιουργήθηκε παρά το γεγονός πως οι γυναίκες στη Γαλλία καλύπτουν τα σώματά τους όλο και περισσότερο στην παραλία και η topless ηλιοθεραπεία στη Νότια Γαλλία εκκλίνει τα τελευταία χρόνια. Ο Lisnard αποκάλεσε το burkini “το σύμβολο του Ισλαμικού εξτρεμισμού” και πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο μπορεί να διαταράξει τη δημόσια τάξη, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο Agence-France Presse.

O Lisnard είπε πως “οποιοσδήποτε φοράει ανάρμοστα ρούχα που δεν σέβονται τα χρηστά ήθη και τον αντικληρικισμό” θα του απαγορεύεται η πρόσβαση στις παραλίες. “Τα ρούχα παραλίας που αντικατοπτρίζουν επιδεικτικά θρησκευτικές πεποιθήσεις, όταν η Γαλλία και οι τόποι λατρείας είναι ο στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων αυτή τη στιγμή, είναι ικανά να δημιουργήσουν κίνδυνο διατάραξης της δημόσιας τάξης,” πρόσθεσε.

bikini vs burkini

Όποιος πιαστεί να αγνοεί το νόμο για το burkini θα πληρώσει πρόστιμο αξίας 38 ευρώ αν δεν φύγει από την παραλία ή αν δεν αλλάξει μαγιό. Οι Κάννες θα επιτρέπουν άλλα θρησκευτικά σύμβολα όπως το kippah, το Εβραϊκό καπέλο, και τον Χριστιανικό σταυρό στην παραλία. Θα επιτρέπεται στις Μουσουλμάνες να φορούν το βέλο πάνω απ’ τα μαλλιά τους. Σύμφωνα με αναφορές, καμία γυναίκα δεν έχει πιαστεί να φοράει burkini από τότε που ο νόμος τέθηκε σε ισχύ, στα τέλη Ιουλίου. Πολλοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συγκεκριμένη απαγόρευση και ο Σύνδεσμος των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Γαλλία, δήλωσε πως θα διαμαρτυρηθεί στο δικαστήριο. Ο αρχηγός του οργανισμού, Hervé Lavisse, είπε πως οι πολιτικοί της περιοχής θα έπρεπε να “κατευνάσουν τον μεροληπτικό τους ζήλο και να υπερασπιστούν το πνεύμα της Δημοκρατίας,” όπως δήλωσε το BBC.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένα ιδιωτικό πάρτυ σε πισίνα για Μουσουλμάνες με burkini στη γειτονική Μασσαλία, ακυρώθηκε αφού κρίθηκε “απειλή για τη δημόσια τάξη.”

2 thoughts on “Γιατί οι Κάννες απαγόρευσαν το μαγιό-burka;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.