Άνευ δηλώσεων, από τώρα και στο εξής, οι συναντήσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί

Anastasiades Press conf

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε ότι στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, η οποία άρχισε την περασμένη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου, δεν θα γίνονται δηλώσεις. 

Σήμερα ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε για σχεδόν πέντε ώρες με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Όπως σημείωσε, στις 14 Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση. Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να γίνει σεβαστή η απόφαση, επισημαίνοντας ότι «στόχος δεν είναι να υπάρξει συσκότιση, αλλά να προστατευθεί η διαδικασία».

Σε ερώτηση πώς ήταν το κλίμα στη σημερινή συνάντηση, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε ότι «γενικά βελτιώνεται». Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των συναντήσεων έως τις 14 Σεπτεμβρίου θα κρίνει το μέλλον της διαδικασίας. Εξάλλου, η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» υποστηρίζει ότι το εδαφικό θα επιλυθεί με τη φόρμουλα του «συναισθηματικού δεσμού», όπως την αποκαλεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι όσοι Ελληνοκύπριοι έζησαν τουλάχιστον δέκα χρόνια στα σπίτια τους να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν.

Στις περιουσίες «συναισθηματικού δεσμού» δεν θα συμπεριληφθούν οι θρησκευτικές περιουσίες, οι περιουσίες ασφαλείας, αυτές που θα αδειάσουν μετά τη λύση, όσες θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, καθώς και οι περιουσίες που δεν διατέθηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν. Σύμφωνα με την «Μιλιέτ», ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να ζήτησε την πρώτη ημέρα της λύσης να επιστραφεί η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, να αρχίσει η αποχώρηση του στρατού και να νομιμοποιηθεί η λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ Α. Βικέτος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.