Πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για TTIP, λέει η Κομισιόν, διαψεύδοντας τον Γκάμπριελ

stop-ttip-protests-in-europe-and-beyon

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει λάβει ομόφωνη εντολή από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για μια μεγάλη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία ημέρα αφότου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι συνομιλίες έχουν “αποτύχει de facto”. 

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε χθες πως οι διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) απέτυχαν επειδή η Ευρώπη απέρριψε ορισμένες απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Η αμφισβήτηση αυτής της συμφωνίας, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, είναι μεγάλη στη Γερμανία, ακόμα και στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Αν και οι περισσότεροι Σοσιαλδημοκράτες, όπως ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πλέον δεν την υποστηρίζουν, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνεχίζει να υπεραμύνεται αυτού του σχεδίου.

Κληθείς να σχολιάσει τις παρατηρήσεις του Γκάμπριελ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι “η μπίλια γυρίζει ακόμη” για το θέμα της TTIP.

Η μπίλια γυρίζει για το θάνατό μας!

“Αν και οι εμπορικές συνομιλίες παίρνουν χρόνο, η μπίλια γυρίζει αυτή τη στιγμή και η Επιτροπή πραγματοποιεί σταθερή πρόοδο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την TTIP”, δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου.

“Οι συνομιλίες μάλιστα εισέρχονται τώρα σε ένα κρίσιμο στάδιο καθώς έχουμε προτάσεις σχεδόν για όλα τα κεφάλαια πάνω στο τραπέζι και μια καλή αίσθηση του περιγράμματος της μελλοντικής συμφωνίας”.

Τρία χρόνια διαπραγματεύσεων απέτυχαν να επιλύσουν πολλαπλές διαφορές, περιλαμβανομένων εκείνων για τη διατροφική και περιβαλλοντική ασφάλεια, καθώς οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα δώσει υπερβολική εξουσία στις μεγάλες πολυεθνικές σε βάρος των καταναλωτών και των εργαζομένων.

Οι ολιγάρχες υποστηρικτές της θεωρούν ότι θα αποφέρει οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ιδιαίτερα στις τσέπες τους! Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα κατά τη συνάντησή τους στην Μπρατισλάβα στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι έτοιμη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το τέλος του έτους αλλά όχι σε βάρος της “ασφάλειας, της υγείας, του κοινωνικού επιπέδου και του επιπέδου προστασίας δεδομένων της Ευρώπης, ή της πολιτιστικής μας ποικιλομορφίας”.

Όμως αυτή η προοπτική μοιάζει όλο και λιγότερο εφικτή λόγω της αντίθεσης χωρών όπως η Γαλλία και της κινητοποίησης των πολιτών, ενώ η απόφαση των Βρετανών, σε δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Ιούνιο, να εγκαταλείψουν την ΕΕ περιπλέκει την εικόνα, αν και ο Μ. Σχοινάς επέμεινε πως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται εκ μέρους και των 28 κρατών-μελών, περιλαμβανομένου του Λονδίνου.

Στα παρασκήνια διπλωμάτες είναι πεπεισμένοι ότι οι διαπραγματεύσεις θα ανασταλούν τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία το 2017.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΕΔΩ:

One thought on “Πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για TTIP, λέει η Κομισιόν, διαψεύδοντας τον Γκάμπριελ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.