Μιλιέτ για Περιουσιακό: Δεν θα έχουν δικαιώματα όσοι ήταν το 1974 κάτω των 10 ετών!

Πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα μοιράσουν την περίοδο των πέντε χρόνων μεταξύ τους…

refugee kids tentsΌσοι ήταν το 1974 κάτω από δέκα χρονών δεν θα έχουν δικαίωμα στην περιουσία τους. Δεν θα έχουν «συναισθηματικούς θεσμούς» με την περιουσία, το σπίτι τους. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ (τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου), το περιουσιακό θα λυθεί με τη φόρμουλα του «συναισθηματικού δεσμού» σημειώνοντας ότι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως ένας Ελληνοκύπριος, ο οποίος πριν το 1974 έζησε μέχρι τα 10 του χρόνια στη «βόρεια Κύπρο», όπως γράφει, να μπορεί να επιστρέψει.   

Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η Μιλιέτ αναφέρει ότι οι θρησκευτικές περιουσίες, οι περιουσίες που μετά τη λύση θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ασφάλειας, οι περιουσίες που θα αδειάσουν μετά τη λύση, οι περιουσίες που χρησιμοποιούνται για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος, οι περιουσίες που δεν διατέθηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν δεν θα συμπεριληφθούν στο πλαίσιο του… «συναισθηματικού δεσμού».

Όλες οι άλλες περιουσίες θα μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο κριτήριο. Το κριτήριο αυτό ως προτεραιότητα θα εφαρμοστεί για τα κτήρια που θα επιστραφούν και μετά θα επιστρέψουν τα χωράφια που είναι άδεια. Μετά το 1974, 162 χιλιάδες έως 180 χιλιάδες Ε/κ έγιναν πρόσφυγες και πήγαν στο νότιο τμήμα του νησιού και 43 χιλιάδες έως 65 χιλιάδες Τ/κ πήγαν πρόσφυγες στο βόρειο και εκτιμάται ότι άφησαν πίσω τους ακίνητη περιουσία 1.350.400 στρέμματα γης, σημειώνει.

Σύμφωνα με τη Μιλιέτ, υπάρχει κοινή αντίληψη στο περιουσιακό και αναγνωρίστηκε το ατομικό δικαίωμα περιουσίας. Τα άτομα που έχασαν την περιουσία τους και εκείνα που τη χρησιμοποιούν θα έχουν δικαίωμα διαφορετικών επιλογών. Θα έχουν δικαίωμα σε αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή. Επίσης, όπως αναφέρεται, θα υπάρξει ανεξάρτητη επιτροπή περιουσίας, η οποία θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ε/κ και Τ/κ.

Εξάλλου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Μιλιέτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να ζήτησε την πρώτη μέρα της λύσης να επιστραφεί η κλειστή πόλη Αμμοχώστου και να αρχίσει η αποχώρηση του στρατού. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να είπε ότι, για να βγει «ναι» στο δημοψήφισμα, θα πρέπει να πουν στους Ε/κ ποια θα είναι τα οφέλη της λύσης την πρώτη μέρα. Επίσης φέρεται να πρότεινε –σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα– την πρώτη ημέρα της λύσης να ανοίξει το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου και έτσι να ενωθούν οι Τ/κ με τη διεθνή κοινότητα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να είπε ότι οι Τ/κ δεν θα καθυστερήσουν τη λύση και πως κανένα δεν ωφελεί η καθυστέρηση της εφαρμογής της. Φέρεται επίσης να πρότεινε για τα κρίσιμα σημεία του εδαφικού «να κλείσουν κάπου» εκτός της Κύπρου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έκλεισε την πόρτα στον Ακιντζί, ωστόσο φέρεται να του είπε «πρώτα ας τελειώνουμε με αυτά που πρέπει να κάνουμε στην Κύπρο» υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Αυτοί θα συμμετάσχουν σε  περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος

ΟΙ “δύο ηγέτες συμφώνησαν”, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, και για τον αριθμό των πολιτών πριν το δημοψήφισμα. Οι Ε/κ θα είναι 802.000 και οι Τ/κ 220.000. Η ε/κ πλευρά έθεσε και το θέμα της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν πάνω από 220.000 Τ/κ. Ο Ε/κ ηγέτης, σύμφωνα πάντα με τη Μιλιέτ, φέρεται να είναι αντίθετος στη συμμετοχή στο δημοψήφισμα των Κυπρίων που ζουν στο εξωτερικό.   

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι 220.000 Τ/κ θα λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα και αυτός ο αριθμός δεν θα αυξηθεί. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής Κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης φέρεται, σύμφωνα με τη Μιλιέτ, να ζήτησε να τυπωθεί η λίστα εκείνων που θα λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι «εσωτερικοί πολίτες» της τ/κ και της ε/κ πολιτείας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Εκείνοι που θα εκλεγούν πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα μοιράσουν την περίοδο των πέντε χρόνων μεταξύ τους. Δηλαδή εκείνος που θα είναι πρόεδρος για δυόμισι χρόνια θα γίνει και αντιπρόεδρος για άλλα δυόμισι χρόνια. Η θητεία στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι πέντε χρόνια. Τα πρώτα δυόμισι χρόνια μετά τις εκλογές ο πρόεδρος της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων θα είναι από την ε/κ πολιτεία.

Ο αντιπρόεδρος θα είναι από την τ/κ πολιτεία.   Συμφωνήθηκε, όπως γράφει η Μιλιέτ, στο Ανώτατο Ομόσπονδο Δικαστήριο να υπάρχουν 8 δικαστές. Στην περίπτωση που υπάρχει αδιέξοδο, αναφέρει ότι θα καταφεύγουν «σε κλήρωση». Στο θέμα της Αστυνομίας υπάρχει διαφορά απόψεων στο ποσοστό. Αν θα είναι 60% Ε/κ και 40% Τ/κ ή 50%-50%.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Σιζόπουλος: “Η πληροφόρηση Μιλλιέτ μάλλον είναι έγκυρη” 

sizopoulos-anan

Για τα όσα προέκυψαν από τις διαπραγματεύσεις αλλά και απο τα δημοσίευμα στον τ/κ τύπο μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ως καλεσμένος στις “Τομές στα Γεγονότα” στο κανάλι Σίγμα. 

“Υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Μέσα από οποιαδήποτε ρύθμιση για περιουσίες, υπάρχει κίνδυνος λόγω του ότι προνομιούχες περιουσίες στα κατεχόμενα, έχουν αξιοποιηθεί, οι παράνομοι έποικοι θα έχουν τον πρώτο λόγο. Στις ελεύθερες περιοχές η πλευρά μας συντήρησε περιουσίες, άρα πάλι οι τ/κ θα έχουν τον πρώτο λόγο”, σημείωσε ο κ.Σιζόπουλος.

Αναφορικά με το δημοσίευμα της Μιλλιέτ, που κάνει λόγο για λύση στο περιουσιακό βάσει “συναισθηματικών δεσμών”, ο κ.Σιζόπουλος ανέφερε ότι, “Η ουσία είναι ότι δεν εγκατέλειψαν οικειοθελώς την περιουσία τους όσοι την εγκατέλειψαν, αλλά λόγω πολέμου, εκτοπισμού. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να το απαλλοτριώσει αυτό. Το τι θα κάνει ο καθένας την περιουσία του, είναι δικαίωμα του καθενός. Αν ο νόμιμος ιδιοκτήτης δεν δεχθεί τότε τι γίνεται”, διερωτήθηκε ο κ.Σιζόπουλος.

“Κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει πει τι θα γίνει με το κόστος των αποζημιώσεων. Είτε θα δοθούν δάνεια, είτε θα τα καταβάλει ο φορολογούμενος πολίτης. Και κακά τα ψέματα, ο Ελληνοκύπριος θα τα επωμιστεί. Για να το αποφύγουμε αυτό, πρέπει να αφήσουμε τον ιδιοκτήτη να αποφασίσει για την περιουσία του”, σημείωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

“Κάποιοι προτάσσουν τα ψηφίσματα ΟΗΕ για διζωνική. Η πολιτική ισότητα όμως που παραβλέπουν δεν εξυπακούεται και αριθμητική ισότητα”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.