Η EE Κομισιόν «ζεσταίνει μηχανές» για λύση του Κυπριακού εντός του 2016

Επιστολή Γιούνκερ σε Αναστασιάδη: Άρση αναστολής ευρωπαϊκού κεκτημένου στα κατεχόμενα

Juncker-AnastasiadesΗ Κομισιόν «ζεσταίνει μηχανές» για λύση του Κυπριακού εντός του 2016. Όπως αποκάλυψε το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ Κύπρου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέστειλε επιστολή στον Νίκο Αναστασιάδη, διαβεβαιώνοντας τον ότι η άρση της αναστολής του κεκτημένου στα κατεχόμενα, θα γίνει στη βάση του Πρωτοκόλλου 10.

Ως αποτέλεσμα, η Λευκωσία άναψε πράσινο φως για εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ τις προσεχείς μέρες αναμένεται να βρίσκεται στη Κύπρο ο επικεφαλής της Κομισιόν για κυπρογενή ζητήματα.

Διπλή διαβεβαίωση παρέχει δια επιστολής ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Νίκο Αναστασιάδη. Στην επιστολή, ημερομηνίας 27 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνει:

  1. H αναστολή της εφαρμογής του κεκτημένου στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των οποίων η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο θα αρθεί σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης του 2003, θέση που ικανοποιεί τη Λευκωσία.
  2. Eκκρεμούσης της λύσης, οι ενέργειες της Κομισιόν για την εργασία της (σ.σ ad hoc δικοινοτικής) Επιτροπής δεν μπορούν να εκληφθούν ως αναγνώριση οποιασδήποτε δημόσιας αρχής σε εκείνες τις περιοχές, πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μπορούν να εκληφθούν ως προηγούμενο για οποιανδήποτε άλλη περίπτωση.

Παράλληλα, στην επιστολή του ο κ. Γιούνκερ υπενθυμίζει τη δέσμευση, όπως λέει του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί για λύση εντός του 2016 και εκφράζει ελπίδα για διευθέτηση του Κυπριακού.

Οι διαβεβαιώσεις Γιούνκερ, σε σχέση με το Πρωτόκολλο 10, οδήγησαν στη Λευκωσία να συγκατατεθεί στη διαδικασία εμπλοκής της Κομισιόν για εξοικείωση των τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, προκειμένου να διασφαλισθεί η λειτουργικότητα μιας ενδεχόμενης λύσης από την πρώτη κιόλας μέρα.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αποστείλει επιστολή στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 15 Ιουνίου, ζητώντας όπως η διαδικασία εξοικείωσης των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο, κινηθεί παράλληλα με τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, κάτι για το οποίο επίσης διαβεβαίωσε τη Λευκωσία, ο πρόεδρος της Κομισιόν. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.