ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

schoolkids-1st-day

Εναρξη της σχολικής χρονιάς σήμερα για χιλιάδες μαθητές σε Ελλάδα, Κύπρο και Διασπορά. Το πρώτο κουδούνι φέτος θα συνοδευτεί και με αλλαγές, σε όλες τις βαθμίδες. 

Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσουν με μικρότερα ή μεγαλύτερα «ρετουσαρίσματα», αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα, στις προαγωγικές εξετάσεις αλλά και στη διδακτέα ύλη.

Οι αλλαγές στο Δημοτικό

draging-boy-to-schoolΌσον αφορά στο δημοτικό, 3.555 δημοτικά σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν με το Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου.

Οι γονείς, ωστόσο, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, αφού θα καλούνται όλοι να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο στις 13:15, μιας και καταργείται η 7η ώρα, ως αντιπαιδαγωγική.

Σχετικά με το ολοήμερο πρόγραμμα, η έναρξή του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00 με μειωμένο τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό σε 14 μαθητές άνω των 6/θεσίων και τους 10 μαθητές σε 4/θέσια-5/θέσια.

Οι αλλαγές στο Γυμνάσιο

Οσον αφορά στο γυμνάσιο, το ωρολόγιο πρόγραμμα έχει ελαφρυνθεί κατά τρεις ώρες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών για ενισχυτική διδασκαλία ή ομίλους ενδιαφερόντων ή προγράμματα περιβαλλοντικά κ.τ.λ.

Ο διδακτικός χρόνος χωρίζεται σε τετράμηνα αντί σε τρίμηνα. Έτσι, όπως σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, τα υποχρεωτικά ωριαία διαγωνίσματα θα διενεργούνται με μεγαλύτερη άνεση, εφόσον διπλασιάζεται το διαθέσιμο χρονικό διάστημα (το 1ο τετράμηνο έως 20 Ιανουαρίου και το 2ο έως 31 Μαΐου), ενώ οι εκπαιδευτικοί θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, ιδίως στο 1ο τετράμηνο, ώστε να σχηματίσουν γνώμη σχετικά με την επίδοση των μαθητών/τριών τους. Επίσης, στο 2ο τετράμηνο οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να επιλέξουν αντί διαγωνίσματος την ανάθεση μιας συνθετικής-δημιουργικής εργασίας.

Αλλαγές όμως έρχονται και στις προαγωγικές τελικές εξετάσεις. Τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία οι μαθητές/τριες θα εξετάζονται γραπτώς στο τέλος του σχολικού έτους περιορίζονται από δώδεκα-δεκατέσσερα (12-14) σε τέσσερα (4): α) η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, β) Μαθηματικά, γ) Φυσική, δ) Ιστορία.

Αλλαγές και στη διδακτέα ύλη

Τέλος, αλλαγές υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες στη διδακτέα ύλη, ενώ θα εφαρμοστεί πιλοτικά και η περιγραφική αξιολόγηση. Πιο συγκεκριμένα, για όλα τα γνωστικά αντικείμενα δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου δημιουργήθηκαν στο ΙΕΠ επιτροπές που εργάστηκαν για τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης, στοχεύοντας στα εξής: η διδακτέα ύλη να είναι αντίστοιχη των δυνατοτήτων των μαθητών/τριών κάθε ηλικίας, και εφικτό να ολοκληρωθεί εντός των ωρών που διατίθενται, η έκταση της διδακτέας ύλης και η ποσότητα των πληροφοριών να περιορισθεί, ώστε να εξασφαλισθεί χρόνος για διερευνητική, βιωματική μάθηση, η διδακτέα ύλη να επικεντρώνεται στα σημαντικά τμήματα/έννοιες και να επιδιώκεται εμβάθυνση σε αυτά, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία να προσεγγίζονται συνοπτικά.

ΚΥΠΡΟΣ: ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ 50.606 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ 12.116 ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Σήμερα είναι η πρώτη σχολική ημέρα σε 332 δημοτικά σχολεία και σε 271 σχολεία προδημοτικής εκπαίδευσης, τα οποία θα υποδεχθούν συνολικά 62.772 μαθητές, για τους οποίους θα εργαστούν 5.186 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.

back-to-schoolΦέτος θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος τύπος Λυκείου στη Β’ Τάξη και κατ’ επέκταση εισάγονται οι κατευθύνσεις, προς αντικατάσταση της ελεύθερης επιλογής μαθημάτων

Η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές τάξεις, με τις αυλές των σχολείων να γεμίζουν με τα χαμόγελα και τις γλυκές φωνούλες 50.606 μαθητών που θα φοιτήσουν στα 332 δημοτικά σχολεία ανά το παγκύπριο. Σήμερα, επίσης, θα κτυπήσει και το πρώτο κουδούνι στα 271 σχολεία προδημοτικής εκπαίδευσης, στα οποία θα φοιτήσουν 12.116 παιδιά.

goneis-paidia5

Επιστροφή στα θρανία και η… ανακούφιση των γονιών

One thought on “ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.