Μήνυμα Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο: Λύση του Κυπριακού «τώρα»!

Akinci-JunckerΛύση του Κυπριακού «τώρα» ζήτησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη κατάσταση της Ε.Ε (State of the Union). 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ε.Ε είναι η κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει και στην επανένωση της Κύπρου.

«Για αυτό ακριβώς εγώ υποστηρίζω τους δύο ηγέτες έτσι ώστε να γίνει και να γίνει τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού.

Νωρίτερα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε πως οι επόμενοι 12 μήνες είναι «καθοριστικοί» για την Ευρώπη και παρουσίασε τις προτεραιότητες της ΕΕ στον απόηχο και του ραπίσματος του Brexit. «Η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική» υπογράμμισε ο Γιούνκερ, λέγοντας ωστόσο ότι – παρά το Brexit – η ύπαρξη της ΕΕ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική» τόνιζε ο Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας πως η ανεργία -παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών- παραμένει ισχυρή. Υπογράμμισε τη σημασία δημοσιονομικής σταθερότητας, επιμένοντας ότι παράλληλα πρέπει να υπάρχει ευελιξία ώστε να μην εμποδίζεται η ανάπτυξη.

Όσον αφορά το Brexit, τόνισε ότι σέβεται την απόφαση των Βρετανών ωστόσο με την αποχώρηση της Βρετανίας «δεν τίθεται σε κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επανέλαβε, όσον αφορά τη μελλοντική σχέση Λονδίνου και ΕΕ, ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά συνδέεται με την ελευθερία μετακίνησης προσώπων: «Δεν θα υπάρξει α λα καρτ ενιαία αγορά» υπογράμμισε.

«Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, είμαστε πιο περίπλοκοι» είπε, λέγοντας πως η ευρωπαϊκή ενοποίηση ξεκίνησε εξαιτίας των αιματηρών εμπειριών του 20ου αιώνα και για αυτό ίσως «φαίνεται μπερδεμένη – όμως δεν χρειάζεται να γίνεται πιο περίπλοκη από ό,τι είναι».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.