ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ 16/09/2016

Μιλτιάδης Vs Χριστόφιας: Ανελέητο “τρολάρισμα” στο κοινωνικά δύκτυα

d-christofias-m-nephytouΗ κατάθεση Μιλτιάδη Νεοφύτου στο πλαίσιο της αγωγής που κίνησε εναντίον του Δημήτρη Χριστόφια, έγινε αντικείμενο συζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα.

Ευκαιρία για τρολάρισμα σε αντιπάλους (ποδοσφαιρικούς ή πολιτικούς), οργή και αγανάκτηση για τους Ομονοιάτες από την άλλη. Η κατάθεση Μιλτιάδη Νεοφύτου στο πλαίσιο της αγωγής που κίνησε ο γνωστός εργολάβος εναντίον του Δημήτρη Χριστόφια, διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 21 εκατ. ευρώ, μονοπώλησε χθες τα σχόλια πολιτικών, πολιτευτών και απλών φιλάθλων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Παραθέτουμε, άνευ σχολιασμού, μερικά από τα σχόλια πολιτικών αντιπάλων, αλλά και δημοσιογράφων:

607.000 ευρώ η ανακαίνιση του εξοχικού στο Κελλάκι. 1.021.000 ευρώ η ανακαίνιση της κατοικίας στη Μακεδονίτισσα. Το ανθρώπινο πρόσωπο της Αριστεράς.

22 εκατ. Το λες και ΕΕΕ.

Ήξερε τζιαι που οικονομία, ήξερε τζιαι που εκρηκτικά, ήξερε τζιαι που μάππα. Έτα ούλλα τζιαμαί.

Για την κατάντια της Ομόνοιας σίγουρα ο Φιλελεύθερος και ο Πολίτης δεν έχουν καμία ευθύνη. Ας περιμένουμε να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, να γίνουν οι δίκες να φανεί η αλήθεια…

Τρέχει ολόχρονα ο Άντρος να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και μετά του έρχεται η κατάθεση Μιλτή για τα έργα και ημέρες του μεγάλου Μπετονιέρη… Έτα ούλλα τζιαμαί! Υ.Γ. Πού χάθηκε σήμερα η Ειρήνη!

Τόσα εκατομμύρια για 1 πρωτάθλημα και 2 κύπελλα;

Ήταν και μια εποχή που εμείς οι «αφελείς» διερωτόμασταν πώς και δεν χάνει προσφορά για προσφορά του δημοσίου ένας εργολάβος… Μυστήριο!

troll-kellaki

Αποσιωπηθείσα ιστορία ή ιστορία μου αμαρτία μου; #ΕσπουρτισενΤαΟυλλαΟΜιλτής

Οι Ομονοιάτες

Ξεχείλισαν από θυμό οι Ομονοιάτες για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Μερικές από τις αναρτήσεις τους:

troll-omonoia

Πάλι αδικούν το ΑΚΕΛ…

pin-christofiasΈχει γίνει πια καθημερινή δήλωση από το ΑΚΕΛ: «Το θέμα αυτό βρίσκεται στα δικαστήρια και ας αποφασίσουν αυτά, μπλα, μπλα, μπλα». Γιατί τα τελευταία χρόνια, δεν είναι μια, δεν είναι δυο δεν είναι τρεις οι φορές που με τα διάφορα… θέματα των στελεχών τους, βρίσκονται στα δικαστήρια. Τη μια αδικία, τη δεύτερη αδικία, την τρίτη πάλι αδικία; Μα πόση αδικία πια πάνω τους;

22, πόσα;

Να τώρα ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, που διεκδικεί 22 εκατομμύρια από τον Χριστόφια. Ανάμεσα σε άλλα, για τις οικοδομικές εργασίες που έχει κάνει, λέει, στο Κελλάκι. Μα μιλάμε για εξοχικό στο Κελλάκι, δεν μιλάμε και για την αναστήλωση των δίδυμων πύργων.

Χαλεπιανές, άλλως Mayfair

Είχε επίσης πει ότι ξόδεψε όλα αυτά τα αμέτρητα εκατομμύρια για την Ομόνοια και για την προεκλογική του πρώην, με την υπόσχεση πως θα του επιστρέφονταν. Πώς θα επιστρέφονταν; Με τον απλούστατο πανέξυπνο και εντελώς νόμιμο τρόπο που εισηγήθηκε, όπως ισχυρίζεται αυτός, ο τότε υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Όσα χωραφάκια της Ομόνοιας ή του ΑΚΕΛ, δεν άξιζαν μια, θα άλλαζαν εν μιά νυκτί πολεοδομική ζώνη και θα γίνονταν Mayfair του Λονδίνου. Μα πόσο έξυπνοι πια. Όλα τα σκέφτονταν. Μόνο την απόλυτη καταστροφή που ερχόταν σαν τυφώνας malakas δεν την σκέφτηκαν. Αλλά και πάλι θα μου πείτε ακόμη και αν την σκέφτονταν, τους ένοιαζε; Τους αφορούσε μήπως;

Στάλω Παπαναστασίου

Δύο Κρατών Αντιγόνη υποταγής στον Αττίλα

antigoni-salamina

Ε Π Ι Δ Ι Ω Ξ Η , διαχρονικώς αταλάντευτη, της Τουρκίας – Κατακτητή, μέσω των διοικουμένων από το δικό της κατοχικό καθεστώς του Αττίλα Τουρκοκυπρίων, είναι «η μετατροπή της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα προτεκτοράτο». Όπως ακριβώς το εκφώνησε, εναντιωνόμενος, μόλις την παρελθούσα Παρασκευή, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο προεδρικό μέγαρο των Αθηνών, ο Έλλην Κύπριος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

pin-antigoneΕ Π Ι Δ Ι Ω Ξ Η την οποία η Τουρκία ελπίζει να επιτύχει, μέσω των «διακοινοτικών» συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Γ.Γρ. του ΟΗΕ, με το είδος της Διζωνικής «λύσης» Συνεταιρισμού Δύο Ισότιμων Συνιστώντων Κρατών που αναμένει ότι θα αποδεχτούν και θα προσυπογράψουν:

(α) ΟΙ ΕΠΙ 52 χρόνια (1964 – 2016) μόνοι νομίμως κυβερνώντες τη μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη κρατική υπόσταση της Κύπρου Έλληνες Κύπριοι, «μετεξελισσόμενοι» και υποβαθμιζόμενοι σε «ε/κ συνιστώσα πολιτεία»,

(β) Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της Ελλάδος, του ελλα-δικού μας κράτους, επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα και προεδρίας Πρ. Παυλόπουλου και

(γ) Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της – πρωταυτουργού επί του Κυπριακού – Βρετανίας, ως και του λόγου της, μία από τις «Τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις» του ζυριχικού μορφώματος της ΚΔ του 1960 που πρωτο-ανατίναξε η Τουρκία με την ένοπλη Τουρκανταρσία 1963 τού Γραφείου Ειδικού Πολέμου της και την τρομοκρατική της ΤΜΤ…

Π Ρ Ο Τ Ε Κ Τ Ο Ρ Α Τ Ο , πρώτ’ απ’ όλα, σημαίνει, ν’ αποδεχθούν, να υποταχθούν και να συμμορφώνονται, η Ελλάς ως κράτος, και οι Έλληνες Κύπριοι ως «ε/κ συνιστώσα πολιτεία», στις εκάστοτε διαταγές, εντολές, νόμους, αποφάσεις, επιλογές της τουρκικής Εξουσίας. Υποταγή, υπακοή, συμμόρφωση, διαρκώς ελεγχόμενη από τα, εντεταλμένα προς τούτο, τουρκικά όργανα Εξουσίας εν Κύπρω.

Κ Α Ι , ΕΝΩ Ο ΕΛΛΗΝ Κύπριος πρόεδρος τής μη εκλιπούσας και μη «μετεξελιχθείσας» εισέτι Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης αντέδρασε φωνηέντως την Παρασκευή, πλάι στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, εναντίον της προτεκταροποίησης της Κύπρου, ΚΡΑΤΙΚΟΙ οργανισμοί της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, (α) το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος, (β) το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και (γ) ο κρατικός ΘΟΚ της ΚΔ, σπεύδουν, υπό τον έλεγχο της μη νομιμοποιηθείσας εισέτι παράνομης τουρκικής κατοχικής Εξουσίας, στα σκλαβωμένα από τον Αττίλα ελληνικά εδάφη της Κύπρου, για ν’ ανεβάσουν την κατ’ εξοχήν αντι-Εξουσιαστική αρχαία τραγωδία Αντιγόνη του Σοφοκλέους (412π.Χρ.), στο σκλαβωμένο από τους Τούρκους κατακτητές αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας Κύπρου.

Προφανώς… αντι-τραγικό: Ένα είδος κρατικής προπόνησης και διεθνούς προβολής τής Ελλάδος τών Τσίπρα – Παυλόπουλου και της Κύπρου του Αναστασιάδη, στην έμπρακτη επίδειξη Υποταγής – Υπακοής – Συμμόρφωσης, στο εκκολαπτόμενο προτεκτοράτο της Τουρκίας…

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Ο λαός να διασώσει ξανά την Κ. Δημοκρατία

Του Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγου ε.α., έβγαλε η πένα του μαλλιά να αναφέρεται ακατάπαυστα στο μείζον θέμα της ασφάλειας. Σε πρόσφατη ανάλυσή του υπογραμμίζει: «Ο τομέας της πολιτικής ασφάλειας επηρεάζεται σοβαρά από τις ρυθμίσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και κατανομής των εξουσιών, όπου συμφωνήθηκε συναπόφαση των δύο κρατιδίων για όλα τα σοβαρά θέματα της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

criminals-send-them-to-cyprusΑυτό προδικάζει αναρίθμητα αδιέξοδα, αφού το τουρκοκυπριακό κρατίδιο θα υποστηρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας, επειδή θα έχει πλήρη εξάρτηση από αυτήν. Το κυπριακό κράτος θα παραλύσει ή, για να μη συμβεί αυτό, θα αναγκάζεται το ελληνοκυπριακό κρατίδιο να υποχωρεί προς τις τουρκικές θέσεις, με συνέπεια τη δημιουργία συνθηκών υποτέλειας προς την Τουρκία, η οποία θα αποκτήσει τον πολιτικό έλεγχο της Κύπρου».

Προσθέτει: «Η Τουρκία, προς ολοκλήρωση του στόχου της για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, μετέτρεψε τα κατεχόμενα σε οιονεί επαρχία της και πέτυχε στις συνομιλίες για τη λύση, συναπόφαση των δύο κρατιδίων για όλα τα σοβαρά θέματα. Δημιούργησε ουσιαστικά τις συνθήκες για τον πολιτικό έλεγχο του κυπριακού κράτους, είτε καταργηθούν είτε όχι οι Συνθήκες Εγγυήσεως και Συμμαχίας.

Η μόνη ελπίδα που μας απομένει, δεδομένης της άρνησης της Κυβέρνησης για αλλαγή στρατηγικής, είναι ο λαός, που πρέπει να απορρίψει το σχέδιο λύσης, το οποίο προετοιμάζεται στη βάση αυτών των δεδομένων».

Κυπριακέ Ελληνισμέ, να γρηγορείς! Να διασώσεις ξανά την Κυπριακή Δημοκρατία!

Σ.Ι.

Οι αρχαιότητές μας δεν είναι πολιτισμός;

mosaic-cyprusΜε αφορμή τις πρόσφατες ανακαλύψεις σημαντικών αρχαιοτήτων στην Κύπρο, δημοσιογράφοι από την Ελλάδα επικοινώνησαν με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ζήτησαν όπως τους φέρει σε επικοινωνία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων του νησιού. Οι του Παιδείας και Πολιτισμού τούς εξήγησαν ότι το συγκεκριμένο Τμήμα δεν υπάγεται στο υπουργείο τους αλλά στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Οι περισσότεροι από τους αποδέκτες της σχετικής πληροφόρησης έμειναν… άφωνοι. Μια δημοσιογράφος, αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ, ρώτησε: «Μα καλά… οι αρχαιότητες δεν υπάγονται στον τομέα πολιτισμός;».

Εύστοχη ερώτηση, όμως άντε να της εξηγήσεις την κυπριακή νοοτροπία…

Ευτυχώς πάντως, η συνάδελφος δεν γνωρίζει ότι το κεφάλαιο «πυρκαγιές» διαχειρίζονται με περισσή σπουδή και σχεδόν πάντα ασυντόνιστα τρία υπουργεία της Κύπρου, το Γεωργίας, το Εσωτερικών και το Δικαιοσύνης, διότι αν το γνώριζε, εκεί είναι που θα σήκωνε τα χέρια και θα δήλωνε αδυναμία κατανόησης του τρόπου διαχωρισμού των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών του τόπου.

Λ.Πς

Αληθινές ιστορίες 

Το μεγαλείο της Ελληνίδας μάνας

Μόνο στην Ελλάδα μπορούσε να δοθεί τέτοια απάντηση!

erhart-kestnerΟ μεγάλος Γερμανός συγγραφέας Έρχαρτ Κέστνερ έκανε την εξής εξομολόγηση:

«Στα 1952 πήγα για πρώτη φορά μετά το πόλεμο, στην Αθήνα. Η γερμανική πρεσβεία, όταν άκουσε πως είχα πρόθεση να πάω στη Κρήτη, μου συνέστησε, επειδή ήταν πολύ νωρίς ακόμα και οι πληγές από τη γερμανική κατοχή ανεπούλωτες, να λέω πως είμαι Ελβετός. Αλλά εγώ τους ήξερα τους Κρήτες. Από την πρώτη στιγμή είπα πως ήμουν Γερμανός και όχι μόνο δεν κακόπαθα, αλλά ξανάζησα παντού όπου πέρασα τη θρυλική κρητική φιλοξενία.»

Ένα σούρουπο, καθώς ο ήλιος βασίλευε, πλησίασα το γερμανικό νεκροταφείο, έρημο με μόνο σύντροφο τις τελευταίες ηλιαχτίδες. Έκανα όμως λάθος. Υπήρχε εκεί και μια ζωντανή ψυχή, ήταν μια μαυροφορεμένη γυναίκα. Με μεγάλη μου έκπληξη την είδα ν’ ανάβει κεριά στους τάφους των Γερμανών νεκρών του πολέμου και να πηγαίνει μεθοδικά από μνήμα σε μνήμα.

Την πλησίασα και τη ρώτησα.

Είστε από εδώ;

-Μάλιστα.

-Και τότε γιατί το κάνετε αυτό; Οι άνθρωποι αυτοί σκότωσαν τους Κρητικούς».

Και γράφει ο Κέστνερ: «Η απάντηση, μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί».

Απαντά η γυναίκα:

-«Παιδί μου, από τη προφορά σου φαίνεσαι ξένος και δεν θα γνωρίζεις τι συνέβη εδώ στα 41 με 44. Ο άντρας μου σκοτώθηκε στη μάχη της Κρήτης κι έμεινα με το μονάκριβο γιο μου. Μου τον πήραν οι Γερμανοί όμηρο στα 1943 και πέθανε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, στο Σαξενχάουζεν. Δεν ξέρω πού είναι θαμμένο το παιδί μου. Ξέρω όμως πως όλα τούτα ήταν τα παιδιά μιας κάποιας μάνας, σαν κι εμένα. Και ανάβω στη μνήμη τους, επειδή οι μάνες τους δεν μπορούν να ‘ρθουν εδώ κάτω. Σίγουρα μια άλλη μάνα θα ανάβει το καντήλι στη μνήμη του γιού μου»…

Σωστά έγραψε ο Γερμανός, ότι «Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί η απάντηση αυτή». Λέμε εμείς. Ναι, στην Ελλάδα την ταλαιπωρημένη και απ’ όλους αδικημένη.

Δείτε τι ξεχωριστό έκανε ένας Έλληνας επιστήμονας στην Ιαπωνία

Είναι ένας απο τους επιστήμονες που αναγκάστηκαν να φύγουν απο τη χώρα το 2010 οταν είδε οτι λόγω του μνημονίου δεν εχει πια μέλλον στην Ελλαδα.

Μετά απο μια απίθανη διαδρομή βρέθηκε να εργάζεται σε κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας.

Μεσα του όμως του έλειπε πάντα η Ελλαδα και οταν του δωθηκε η ευκαιρία να κάνει κάτι ξεχωριστό για αυτήν δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη.

Στο πανεπιστήμιο που εργαζόταν έψαχναν ονομα για έναν τυφώνα που θα χτυπούσε την Ιαπωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο άνθρωπος μας πρότεινε το ονομα ενός Έλληνα πολιτικού, εκείνου που εξαιτίας του βρέθηκε στην Ιαπωνία, να το πούμε ο Μαλάκας ο Γιωργακης  ειπε, στους Ιάπωνες άρεσε αλλα το βρήκαν μεγαλο, ετσι κράτησαν μόνο μια λέξη, αυτή που ήχησε πιο όμορφα στα αυτιά τους, τη λέξη μαλάκας.

Papandreou_marijuana_Dec_2013_vorini_443535Ετσι ονόμασαν τον τυφώνα Malakas προς τιμήν και του Έλληνα πολιτικού.

Η τροπική καταιγίδα, που οι μετεωρολόγοι της έχουν δώσει το όνομα «Malakas», απειλεί τις Φιλιππίνες και την νότια Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ήδη βρίσκεται βορειοδυτικά της Οκινάουα και 900 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων και μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να φτάσει στα νότια νησιά της Ιαπωνίας.

Η ένταση των ανέμων φθάνει τα 95 χιλιόμετρα την ώρα και τις επόμενες ημέρες θα μετατραπεί σε τυφώνα κατηγορίας 3, ή 4.

Είναι η τρίτη φορά που οι επιστήμονες δίνουν το όνομα Malakas σε τυφώνα. Η πρώτη φορά ήταν το 2004 και η δεύτερη το 2010. Στα φιλιππινέζικα η λέξη σημαίνει «δυνατός», «σκληρός».

Οι τρομερές αυτές φυσικές καταστροφές δικαιώνουν τον τ. Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου που πρώτος είχε θέσει την «πράσινη ανάπτυξη» ως κεντρική πολιτική, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Τρολοκράτης

Προς Νήφοντας

Οπότε υπάρχει αμηχανία στις πολιτικο-κομματικές ηγεσίες, επανέρχεται η παραίνεση:

— Να αποβάλετε τα φοβικά σας σύνδρομα, και να παύσετε να καλλιεργείτε τον φόβο.

Η παραίνεση σαν προέκταση των όσων αναμάσησαν οι πρώτοι σεμιναριο-εκπαιδευθέντες της Πρεσβείας, και αναιδώς εξέμεσαν:

—Έχουν ψυχολογικό πρόβλημα και διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα όσοι επιμένουν να λεν την τουρκική κατοχή κατοχή.

pin-desy-akel-supportΠεριέργως, η -εκ Δεξιών- εκφερόμενη τέτοια προβοκατόρικη και προκλητική διατύπωση, ασμένως υιοθετήθηκε και εξ Αριστερών, χωρίς ίχνος του -πάλαι ποτέ- αναθέματος στο άκουσμα της Πρεσβείας.

Έτσι, λοιπόν, στη γνωστή συνταγή και τα όσα ακολούθησαν τα προχτεσινά. Πλην της ανωτέρω… παραίνεσης, και η πατερναλιστική -δεξιόθεν και αριστερόθεν- προσθήκη:

— Απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα!

Αλλά:

Ότι είμαστε ψύχραιμοι το αποδείξαμε επανειλημμένα. Μάλιστα, η επίδειξη ψυχραιμίας μας στο κατακούρεμα του 2013 άφησε κατάπληκτους και τους Ευρωπαίους εταίρους και τους υπερατλαντικούς οίκους.

Όσον αφορά τη νηφαλιότητα πόσες φορές να τούς πούμε ότι είμαστε απολύτως νηφάλιοι(=είμαστε ξεμέθυστοι, απέχουμε οίνου κ.λπ.) και να επιμένουν ότι δεν είμαστε νηφάλιοι; (=είμαστε ακρατοπότες, θύοντες εις τον Βάκχον, μεθοκόποι κ.λπ.)

Αν μεταφορικά χρησιμοποιούν τη νηφαλιότητα (=με την έννοια της ηρεμίας κ.λπ.) και περιττολογούν και -ως συνήθως- αναστρέφουν και στρεψοδικούν.

Επειδή -και κυριολεκτικά και μεταφορικά- από ψυχραιμία και νηφαλιότητα απαραίτητο να διακατέχονται όσοι λαμβάνουν καίριες -και για το σύνολο- αποφάσεις.

Οι… θεατές, λίγο-πολύ, κάτι θα αντιλαμβάνονται είτε είναι νηφάλιοι είτε είναι πιωμένοι.

Κι εμείς; Ψύχραιμοι και υπομονετικοί θα καταγράφουμε· και θα… διαγράφουμε!…

Γ. Σέρτης

Τριμερής με μια… «γλάστρα»;

Ban ki Moon-Tsipras2

Το επόμενο βήμα στο Κυπριακό είναι η τριμερής στη Νέα Υόρκη μεταξύ Αναστασιάδη, Ακιντζί και Μπαν Κι Μουνi. Η Κυβέρνηση δεν θέλει να την ονομάζει «τριμερή», αλλά μιαν απλή συνάντηση των «δύο ηγετών» με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ε, μα τώρα έχει σημασία πώς θα την ονομάσουμε; Ας την ονομάσουμε και… «Τρία πουλάκια κάθονταν». Σημασία έχει τι θα προκύψει από μια τέτοια συνάντηση, κατά την οποία, όπως ανακοινώθηκε, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα ζητήσουν από τον Μπαν «να αυξήσει τη δική του εμπλοκή στις συνομιλίες».

Στην πράξη τι σημαίνει αυτό; Ότι θα αυξηθεί η εμπλοκή του αστρολόγου Έιντε στις συνομιλίες. Διότι ο Μπαν είναι εκεί σαν γλάστρα. Και επειδή ο Έιντε επανειλημμένα μάς έχει στήσει πολλές παγίδες, ας έχει τον νου του ο Πρόεδρος. Μέχρι τώρα διαβεβαιώνει ότι δεν θα δεχτεί ούτε καταγραφή συγκλίσεων, ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε πενταμερή.

Εντάξει. Αλλά όχι να αποφύγει να τα δεχτεί στη Νέα Υόρκη και να τα δεχτεί… μετά τη Νέα Υόρκη. Διότι πολύ πιθανό στη συνάντηση με τον Μπαν να καθοριστεί και ένας «οδικός χάρτης» που να οδηγεί, έστω και έμμεσα, στα πιο πάνω. Ας πάει, λοιπόν, ξεκάθαρο το μήνυμα ότι αν ο Μπαν θέλει να δείξει μια επιτυχία προτού αποχωρήσει, δεν θα την πετύχει στην πλάτη μας.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Προς Προσποιουμένους

Ως είθισται ν’ ακολουθείται ο μέσος όρος, έτσι και στην -αναμενόμενη- αποτίμηση των καλούμενων εντατικών συνομιλιών:

— Δεν θα είναι κοινή δήλωση.

— Αλλά;

— Θα είναι κοινό ανακοινωθέν.

Παρότι, λοιπόν, δεν υπήρχε περίπτωση να (ξε)φύγουμε από τις αστρολογικές προβλέψεις για τη συγκεκριμένη αποτίμηση των εντατικών, εντούτοις το… παιχνίδι των λέξεων συνεχίζεται:

— Να το πούμε κάπως αλλιώς…

— Δηλαδή;

— Δελτίο Τύπου, φερειπείν.

Ως εάν ό,τι και αν ονομαστεί, θα διαφοροποιείται η… εξίσωση των «δύο ηγετών», ενόψει -μάλιστα- της λεγόμενης Τριμερούς.

Την ώρα που:

– Ο Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ θυμάται -και επιστρέφει- στις «τρεις Συμφωνίες με τις Εγγυήτριες, που βρίσκονται σε ισχύ», ως να μη γνωρίζει πώς και από ποιους (παρα)βιάστηκαν οι Συνθήκες, ως να μη μεσολάβησαν οι εκθέσεις Ου Θαντ και Γκάλο Πλάζα, αφού -κατά τον Ε. Άιντα- «είναι “απαχθέν κράτος” η Κυπριακή Δημοκρατία από τους Ελληνοκυπρίους»(!)

– Ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ φλέγεται για την… Επανένωση της Κύπρου, συνταυτίζοντας μας με την μοιρασμένη πατρίδα του! (Υπέβαλε και στο βορειοκορεατικό προεδρικό μέγαρο τα σέβη του ο κύριος Μπαν Κι Μουν;)

Τόσον ο Γ.Γ. του ΟΗΕ όσον και ο Εκπρόσωπός του προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν πού οφείλεται η Πρωτοβουλία για το Κυπριακό και πώς και πότε τους ανατέθηκε, με σαφή εντολή, εδώ και τρεις δεκαετίες: Για άρση -και όχι για… νομιμοποίηση- της αποσχιστικής ενέργειας του Ντενκτάς, με σαφέστατη διάταξη -ουδείς προβαίνει σε πράξεις αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Φευ, ομοίως προσποιούνται και οι πλείστοι όσοι πολιτειακοί και κομματικοί αξιωματούχοι, καθώς και οι ακόλουθοι του καλούμενου… συνετο-ρεαλισμού, αντιδρώντας με εκνευρισμό στην υπενθύμιση: Ποιοι οι νόμιμοι και ποιοι οι παράνομοι, ποιοι οι ιδιοκτήτες και ποιοι οι σφετεριστές!

Γ. Σέρτης

Ι. Σύνοδος: «Θα γίνουμε όμηροι της Τουρκίας»

Επιτέλους! Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, αφού μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της για τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό και υπογραμμίζει: «Έχουσα υπ’ όψιν της την πάγια τουρκική θέση περί κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα είναι ολέθριο για τον λαό μας.

iera-synodos-cyprusΑν καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και αντικατασταθεί με ένα νέο κράτος, βασισμένο σε δύο ίσες πολιτείες, είναι σίγουρο -η πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά δεν μας αφήνει περιθώρια αμφιβολίας- ότι πολύ σύντομα η Τουρκία θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τα πράγματα και μη μπορώντας, χωρίς την τουρκική συγκατάθεση, να απευθυνθούμε σε Διεθνείς Οργανισμούς, θα είμαστε όμηροι στα χέρια της, πράγμα που θα σημάνει την αρχή του τέλους του Ελληνισμού στην Κύπρο.

»Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει υπ’ όψιν του την περιρρέουσα ρευστή κατάσταση στην όλη περιοχή και τα διαμορφούμενα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και ενεργειακά δεδομένα, πριν οδηγηθεί σε αποδοχή λύσης και εξετάσει την αξιοπιστία και ειλικρίνεια της Τουρκίας ως προς την υπογραφή τέτοιας λύσης. Να επιμείνει, επίσης, στις δικές του διακηρύξεις για εξασφάλιση της ξεκάθαρης και αδιαμφισβήτητης συνέχειας του κράτους μας, πράγμα το οποίο θα είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων». Η Εκκλησία να γίνει ξανά μπροστάρης για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σ.Ι.

Ευθεροστομίες

Το κλίμα, λέει, στην προψεσινήν πολύωρον συζήτησιν στο Εθνικόν Συμβούλιον ήταν «αρκετά καλό», παρόλον ότι η πλειοψηφία των κομμάτων είχαν συνεχώς, ακούοντας τον Πρόεδρο, στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους εκείνο το «ου με πείσεις, καν με πείσεις». Όλα αυτά, όμως, τέλειωσαν. Τώρα πάμε πλησίστιοι για το επόμενο… μετερίζι, παναπεί την Νέαν Υόρκην, όπου, στις 25 του μηνός, θα γίνει η συνάντηση των δυο ηγετών με τον Μπαν Κι Μουν.

Ο οποίος διαβεβαιώνει τους Νίκαρον και Μουσταφάν ότι «μπορείτε να υπολογίζετε σε μένα», και… «γύρε πάνω μου, λαλώ σου», δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος, μέσα σε 45 λεπτά (τόση θα είναι η διάρκεια της συνάντησής του μαζί τους, συν οι καππακωτές και τα φιλιά), να λύσει όλες τις διαφορές τους, που ανέρχονται μόνον σε… 103 (κατ’ άλλους σε 183)!

Πάντως, καλού-κακού, την επαύριον της συνάντησης, τα αποτελέσματά της μην τα αναζητήσετε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ψάξτε καλύτερα στις σελίδες με τις… κηδείες.

Το πιο πιθανόν είναι να εντοπίσετε σε κάποια γωνιά τους την εξής αγγελίαν:

– Την προσφιλή ημών Κυπρούλαν κηδεύομεν σήμερα κ.λπ. κ.λπ!

Ίσως, μάλιστα, να υπάρχουν και κάποιες άλλες πληροφορίες στην αγγελίαν. Όπως λ.χ:

– Τον επικήδειον λόγον θα εκφωνήσει ο κ. Άιντα.

– Στεφάνους (εξ ακανθών, μάλλον) θα καταθέσουν, μεταξύ άλλων: Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Ερντογάν, οι Εγγλέζοι και η κ. Μογκερίνι εκ μέρους της ΕΕ…

Όλα αυτά, βεβαίως, είναι υπερβολικές εκτιμήσεις και… κασσανδρικές προφητείες. Το πιο πιθανόν είναι να μας πουν «εν τάξει, ρε παιδιά, τι έγινε, δηλαδή; Γύρους όσους θέλετε και φτου ξανάπαρκης, είντα, εν η ακρίφκεια τους» και «ράβε-ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει», ώστε να υπάρξουν περαιτέρω συγκλίσεις (εμείς τις αποκαλούμεν υποχωρήσεις…), για να αποφευχθεί ο μεγάλος εφιάλτης του κ. Ακιντζί:

– Αν δεν τα καταφέρουμε να το λύσουμεν ώς τον Μάρτην του ’17, θα ‘χουμε μεγάλο πρόβλημα: Οι Ε/Κ θ’ αρχίσουν να πουλούν αβέρτα φυσικόν αέριον κι εμείς θα μείνουμε χάσκοντα!

Το ήμαρτόν μου θα το πω: Μετά τη δήλωσιν του δικού μας ότι «η τριμερής στην Ν.Υόρκην θα είναι χωρίς δεσμεύσεις» και ότι «ούτε ενδιάμεση συμφωνία θα υπάρξει ούτε δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα»,

έτρεξα στην πλησιέστερην εικόνα του Ιησού και τον παρακάλεσα έτσι:

– Κάνε, Υιέ του Θεού, αυτή τη φορά, ο Νίκαρος να εννοεί αυτά που λέει. Εννοώ τις… δεσμεύσεις!

Ήμουν έτοιμος να… ποθαμμαστώ για το γεγονός ότι τα «κουτσοδούλια» εστοίχισαν 22 εκατ. ευρώπουλα.

Τελικά, δεν ήταν έτσι τα πράματα: Τα 21 εκατ. -κατά Μιρτήν- ήταν θαλασσοδάνεια, σε μιαν προσπάθεια του Δημήτρη να μάθει τους ομονοιάτες να κλοτσούν την μάππαν!

Χαράς ευαγγέλια για τους Χωραΐτες: Ανοίχθησαν, λέει, οι προσφορές για το έργο ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου, Ευαγόρου και Στασικράτους.

Μπράβο, ωραία! Με την ευχήν το έργο να μην… αντιγράψει την πλατείαν Ελευθερίας. Η οποία έχει προοπτικές να τελειώσει λιγότερες από όσες έχουμε να δούμε μια… Στάση-κράτους σ’ αυτό τον τόπο….

Καιρός ήταν: Τα λογής-λογής ρατσιστικά και χλευαστικά ανέκδοτα για ξανθιές και για Πόντιους έχουν τελειώσει και ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Με το καλό, λοιπόν, να έρθει και η σειρά μας να απαλλαγούμεν (αν δεν είναι πολύ αργά…) από παρομοίου… επιπέδου ανέκδοτα, τα οποία δυστυχώς καθορίζουν την στάσιν μας έναντι των εκάστοτε εξελίξεων στο πρόβλημα μας.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, εκείνο που λέει ότι:

– Ο Κυπραίος περπατά στον δρόμο και βλέπει μπροστά του μιαν μπανανόφλουδα. Οπότε αρχίζει να… νεκαλιέται, μουρμουρίζοντας απελπισμένος:

– Άτε, γιε μου, πάλαι! Πάλαι να την πατήσουμεν, να χλιάσουμεν και να σπάσουμεν τα πόδκια μας!

Περίπτωσις, λέει το ανέκδοτο, να… πογυρίσουμεν την μπανανόφλουδαν, ούτε που περνά από το μυαλό μας!

Μετά το ξεκαθάρισμα των νέων απαιτήσεων του Ακιντζί, λοιπόν, ότι «ούτε ίντσα εδάφους δεν πρόκειται να επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους» και «ό,τι κρατά ο καθένας, δικόν του», θα πρέπει, επιτέλους να το πάρουμεν απόφασιν: Αρκεί πλέον να μας φτύνει ο Μουσταφάς κι εμείς να  επιμένουμεν ότι ψιλοβρέχει Και να προσαρμοστούμε στις παραμέτρους εκείνης της… σοφής συμβουλής που λέει:

– Για να μη σου έρθει ξαφνικά μια γλάστρα στο κεφάλι, φρόντισε να περπατάς πάντα στο… απέναντι πεζοδρόμιο!

Η αλήθεια είναι ότι το δοκιμάσαμε κι αυτό το κόλπο. Αποτέλεσμα; Μάτσο οι γλάστρες στα κεφάλια μας, κάθε φορά που περνούσαμε σε λάθος (όπως αποκαλυπτόταν εκ των υστέρων) πεζοδρόμιο

Έτσι, καταντήσαμε του… πεζοδρομίου, θυμίζοντας εκείνη την… κορούδαν, η οποία αυτοκτόνησεν επειδή οι άλλες… επληρώνοντο!

civil war-syriaΌπως εμείς, έτσι κι ο Σύρος Πρόεδρος κ. Άσσαντ. Ακούσετε, φαντάζομαι, την… αισιόδοξον  αποφασιστικότητά του:

– Θα πάρω όλα τα εδάφη μου πίσω!

Καλωσόρισες στο «κλάμπ», κύριε Άσσαντ . Ήρθες ακριβώς εκεί που πρέπει: Στους ειδικούς! Μόνο από μας μπορείς να μάθεις το μυστικό της ανάκτησης όλων των εδαφών σου. Ίντσαν προς ίντσαν…

Κι ο Άιντα στην κοσμάρα του:

-Οι συγκλίσεις,  μας διαβεβαιώνει, που έχουν επιτευχθεί στις συνομιλίες, είναι πολύ περισσότερες από όσες είχαν προγραμματιστεί σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων

pin-eide-donkeyΚαι προσθέτει:

– Κάθε πρόταση, κάθε λέξη, κάθε κόμμα, γράφτηκαν από Κυπριακό χέρι!

Που ‘σαι, Νορβηγέ! Μπορούμε να το μάθουμε κι εμείς αυτό το χέρι, να τρέξουμε να το κάνουμε… μμά;

Κατά τα άλλα, αυτές οι «πολύ περισσότερες συγκλίσεις» -που δεν θα τις πληροφορηθούμε μάλλον σήμερα ούτε με το Δελτίον Τύπου-  έχουν επιτευχθεί σε όλες τις κρίσιμες διαφωνίες, εκτός, από κάποιες… ασήμαντες λεπτομέρειες: Το περιουσιακό, το εδαφικό, τις εγγυήσεις και, προπαντός την εκ περιτροπής προεδρίαν….

Ευτυχώς, όλα κύλησαν, κατά το μάλλον ή ήττον που λέμεν, ομαλά στο άνοιγμα των σχολείων

Το μεγαλύτερον, όμως, κέρδος το έχουν τα… αυτιά μας. Διότι, τερματίζεται εκείνο το συνεχές σφυροκόπημα τους -ο ανελέητος βομβαρδισμός τους καλύτερα- από το «πρώτο κουδούνι» και τα «πρωτάκια», από όλα τα ΜΜΕ!

Η λεξιπενία στο απόγειό της!..

Δημήτρης Παπαδημήτρης

ΑΚΟΥ ΤΙ ΕΙΠΑΝ:

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Βασική θέση της δικής μας πλευράς είναι, από την πρώτη μέρα της λύσης, να επιστραφούν εδάφη υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Συμφωνεί και ο Κασουλίδης; Διότι έχει δηλώσει πως δεν ξέρει κανέναν κατοχικό στρατό που αποχώρησε από την πρώτη ημέρα…

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Πρόεδρος Δημοκρατίας

«Όχι, δεν αισθάνομαι καμία πίεση».

Δεν αισθάνεσαι καμία πίεση, διότι λειτουργείς όπως θέλουν κάποιοι ξένοι. Κάνε πως ενεργείς αντίθετα και θα δεις πόσες αφόρητες πιέσεις θα δεχθείς…

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Γ.Γ. ΑΚΕΛ

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει υπερβεί τις κόκκινες γραμμές».

Ο Μιλτής [Νεόφυτου], μήπως τις υπερέβη;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ Πρόεδρος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών

«Στραβά αρμενίζουμε…».

Λάθος, η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ λέγουν πως στραβός είναι ο γιαλός…

ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Η Ε.Ε. είναι η κινητήρια δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου».

Η Ε.Ε. είναι η κινητήρια δύναμη που θα επαναφέρει το σχέδιο Ανάν και θα απο-ενοχοποιήσει τον Αναστασιάδη.

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ Ευρωβουλευτής

«Η Ε.Ε. δεν έχει τώρα ούτε όραμα, ούτε σφυγμό, ούτε στόχους, ούτε σπαργή».

Έχει κάτι όμως διαφορετικό: Βιώνει δέκα και μία μαγικές νύκτες στα ανάκτορα του σουλτάνου Ερντογάν…

ΦΕΝΤΕΡΙΚΑ ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής

«Υπάρχει σαφής πολιτική βούληση από την Άγκυρα για λύση του Κυπριακού».

Ο Αναστασιάδης σε δασκάλεψε; Ή εσύ τον Αναστασιάδη;

ΣΠΥΡΟΣ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗΣ Πρόεδρος ΠΑΣΠ

«Η ΚΟΠ ακολουθεί τακτική εκφοβισμού, με στόχο να σωπάσουν όσοι τολμούν να μιλήσουν για το στήσιμο αγώνων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα».

Τον Μάριο Παναγή τον εξόρισαν, τον Νεοφυτίδη τον τιμωρούν, και τους διαφθορείς του ποδοσφαίρου τους αφήνουν ανενόχλητους να ελέγχουν τα πάντα.

ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Σε τι διαφέρει μια ζέβρα από ένα άλογο

Ο Ζωολογικός κήπος αποφάσισε να χαρίσει την ελευθερία σε μια ζέβρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε μαζί τους.

Έτσι την έστειλαν σε ένα ήρεμο αγρόκτημα.

Όταν έφθασε εκεί, στο πρώτο ζώο που συνάντησε είπε:

-Είμαι η ζέβρα, εσύ τι είσαι;

– Είμαι η αγελάδα, απάντησε αυτή.

– Και τι κάνεις εδώ; Ρώτησε η ζέβρα;

– Κάνω γάλα για τον αφέντη μου και μου το αρμέγουν κάθε μέρα, απάντησε η αγελάδα.

Πιο κάτω, συνάντησε άλλο ζώο. – Είμαι η ζέβρα, εσύ τι είσαι;

– Είμαι η κότα, απάντησε αυτή.

– Και τι κάνεις εδώ; Ρώτησε πάλι η ζέβρα.

– Κάνω αυγά για το αφεντικό μου κάθε μέρα, απάντησε η κότα.

Πιο κάτω συνάντησε ένα άλογο.

zebra– Είμαι η ζέβρα, εσύ τι είσαι;

– Είμαι ένα άλογο, απάντησε αυτό.

– Και τι κάνεις εδώ; ξαναρώτησε η ζέβρα.

– Βγάλε τις πιτζάμες σου, για να σου δείξω!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.