ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ 20-21/09/2016

Η λύση, ο εκβιασμός και το κισμέτι

aide-akinci-anastasiades-mavrogiannis01

Άλλο να αντιλαμβάνεσαι ότι χωρίς λύση του Κυπριακού υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να συνεχιστεί πιο τελεσίδικα η ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία κι άλλο να χρησιμοποιείς αυτό τον κίνδυνο για να εκβιάζεις τους Ελληνοκύπριους να δεχθούν λύση, έστω κι αν διακρίνουν ότι με μαθητική ακρίβεια οδηγεί σε νέες χείριστες περιπέτειες.

Γιατί, αυτό συμβαίνει αυτές τις μέρες στις δημόσιες συζητήσεις μας. Πολιτικών και δημοσιογράφων, που προσπαθούν να κερδίσουν την κοινή γνώμη, παρουσιάζοντας τα δεδομένα μας υπό μορφή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι εδώ οδήγησε τα πράγματα η υπεύθυνη ηγεσία μας και ασφαλώς στο μέλλον θα κριθεί και από την ιστορία για τις συνθήκες που δημιούργησε. Σου λένε, λοιπόν, καλά δεν βλέπεις ότι χωρίς λύση θα συνεχιστεί η τουρκοποίηση, η ενσωμάτωση, ο εποικισμός, ότι χωρίς λύση δεν θα αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, δεν θα επανενωθεί ο τόπος; Οι πάντες το βλέπουν αυτό. Αλλά, τι πρέπει να κάνουμε; Να πηδήξουμε στον γκρεμό για να αποφύγουμε το ρέμα;

Εγώ λέω ότι είναι προτιμότερο να σταθούμε ένα λεπτό και να σκεφτούμε, να σκεφτούν οι ηγέτες μας, κυρίως. Να σκεφτούν ότι πρέπει να σταματήσουν να πορεύονται στα κουτουρού και να βρουν τι πάει λάθος και τι μπορούν να κάνουν για να σταματήσουν την πορεία προς τον γκρεμό ή το ρέμα. Μιλούν, για παράδειγμα, για την πολυμερή διάσκεψη που θα ακολουθήσει για να κλείσει το Κυπριακό. Ο Ακιντζί μιλά για πενταμερή, εννοώντας ότι θα είναι οι τρεις εγγυήτριες, η ε/κ και η τ/κ κοινότητα χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία. Με Τουρκία και Βρετανία μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι θα πάθουμε.

 Εμείς, όμως, γιατί μιλάμε γενικά για πολυμερή; Γιατί δεν βάζουμε έναν απλούστατο και δίκαιο όρο: Ότι σε μια διάσκεψη για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, θέλουμε να συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία, φυσικά, αλλά και η ΕΕ και όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πώς αλλιώς, δηλαδή, θα βγούμε από μέσα αν δεν επιμένουμε να είναι εκεί η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα; Τουλάχιστον να έχουμε μια ελπίδα! Όταν το λέμε αυτό, δεν σημαίνει ότι έχουμε φοβίες ή ότι δεν θέλουμε λύση, όπως μας κατηγορούν διάφορα βιολιά. Αλλά ούτε και σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε πρόβατα για σφαγή για να ικανοποιηθούν οι παραμυθάδες μας. Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε και να μην αφήνουμε την πολιτική στην τύχη.

Κι αυτό είναι το απλούστερο παράδειγμα, το πιο εύκολο. Διότι και στα άλλα το ίδιο κάνουμε. Γιατί συζητάμε με τους Αμερικάνους για τα σχέδιά τους περί ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και μασάμε τα λόγια μας όταν μας θεωρούν δεδομένους; Να είμαστε απόλυτοι ότι αν δεν στραφούν στην Τουρκία να την εξαναγκάσουν να εγκαταλείψει τα επεκτατικά όνειρά της για την Κύπρο δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά συνεργασία. Γιατί παίζουμε το παιχνίδι του Άιντα και του Μπαν, που θέλουν πριν την αποχώρηση του τελευταίου να υπάρξει κάποιου είδους δεσμευτική συμφωνία;

Φυσικά, θέλουμε να υπάρξει συμφωνία εμείς πρώτοι, αλλά δεν μπορεί να είμαστε τόσο αφελείς ώστε να βρεθούμε για μια ακόμα φορά με το πιστόλι στον κρόταφο. Δεν υπάρχει δίλημμα ή γκρεμός ή ρέμα. Δεν υπάρχει διχοτόμηση ή διχοτόμηση. Υπάρχει πολιτικός αγώνας. Μόνο να έχουμε το μυαλό να τον κάνουμε. Διαφορετικά, γιατί να το συζητούμε, ας περιμένουμε το μοιραίο, το κισμέτι μας.

Άριστος Μιχαηλίδης

Προς Αυτοβληθέντας

Ως γεγονός! Υπήρξε τόσον… επωφελής η… ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ώστε να παρακληθεί για… ενεργότερη εμπλοκή του από τους… δύο ηγέτες! (άλλωστε, σημαντικότατη η… συμβολή του Μπαν Κι Μουν στην υιοθέτηση -διεθνή, ευρωπαϊκή και τοπική- του όρου… δύο ηγέτες, ίσα και όμοια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Εγκάθετο της τουρκικής κατοχής!)

Είμαστε στη μέση της τρίτης εβδομάδας του Σεπτέμβρη, και η Τριμερής για την… ενεργότερη εμπλοκή του Μπαν Κι Μουν θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Τον επόμενο μήνα, θα έχει εκλεγεί άλλος Γ.Γ. του ΟΗΕ. Όσον… ενεργός και αν (αυτο)θεωρείται ο Μπαν Κι Μουν, πώς θα πετύχει ό,τι ανέλαβε -δήλον εκ ποίων- πριν λήξει η θητεία του και το 2016;

Προφανώς, θα κληροδοτήσει στον διάδοχό του τα «επιτεύγματά» του στο Κυπριακό, όπως και ο ίδιος… κληρονόμησε από τον προκάτοχό του Κόφι Ανάν -τον γνωστό διανομέα και διεκπεραιωτή των σχεδιασμών του Χάνεϊ!

Συγκεκριμένα:

• Την αναίσχυντη μετάβασή του στο ψευδο-προεδρικό του Εγκάθετου της τουρκικής κατοχής, ποδοπατώντας τα ψηφίσματα του Οργανισμού για τα οποία ο κύριος θεματοφύλακας είναι – πρέπει να είναι – ο Γ.Γ. του ΟΗΕ -«ουδείς προβαίνει σε πράξεις αναγνώρισης της αποσχιστικής ενέργειας του Ντενκτάς».

• Την ανοχή του -τουλάχιστον- στις όλες ραδιουργίες των Ντάουνερ και Πάσκο, που ακούμπησαν όχι μόνον τους πιασμένους Επιτρόπους της Ε.Ε., αλλά και τα έδρανα του ΕΔΑΔ. Την απόλυτη (συν)ταύτισή του στα… εναρμονισμένα άστρα του αστέρα Άιντα!

• Τις μεθοδεύσεις -μέσω ψηφισμάτων, των εκθέσεων και των συναντήσεών του- για αποψίλωση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ώστε το πρόβλημα εισβολής-κατοχής-εποικισμού της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία -χώρα-μέλος του ΟΗΕ- να εμφανίζεται σαν εμφύλια διένεξη!

Αυτή η -ενδεικτική- αναφορά των «επιτευγμάτων» του απερχόμενου Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν αρκεί για όσα -ήδη- έχει… αποθηκεύσει η τουρκική βουλιμία;

Στα πλαίσια του αυτομαστιγώματός μας, παρακαλούμε τον Μπαν Κι Μουν να έχει… ενεργότερη εμπλοκή;

Γ. Σέρτης

Αντιγόνη δουλίως Αντι-αντιγόνεια…

PIN- church, SalamisΓ Ι Α ΟΣΟΥΣ επί 2.458 χρόνια, απ’ το 442 προ Χριστού ώς το 2016 μετά Χριστόν, η Αντιγόνη του Σοφοκλέους σήμαινε, ως κεντρικό νόημα της κορυφαίας Τραγωδίας, την έως θανάτου ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ του φυσικού δικαίου απέναντι στην αδίστακτη Εξουσία, την αντίσταση της Αντιγόνης απέναντι στην εξουσία του Κρέοντα που απαγόρευσε επί ποινή θανάτου την ταφή του νεκρού αδελφού της του Πολυνείκη, αλληλοσκοτωμένου στην 7η πύλη των Θηβών με τον ταφέντα αδελφό τους τον Ετεοκλή.

Φ Υ Σ Ι Κ Ω ΔΙΚΑΙΩ, εκλαμβάνεται ως δούλιον αναποδογύρισμα της κεντρικής ουσίας της Αντιγόνης: Η υποταγή στην Εξουσία και στις Διαταγές διευθέτησης τού παρέχοντος την «άδεια» Αττίλα Κατακτητή, για την παράσταση της Αντιγόνης, 28 Σεπτ. 2016, στο σκλαβωμένο από τους Τούρκους αρχαίο θέατρο της τεύκριδας Σαλαμίνας, στην τουρκοκρατούμενη Αμμόχωστο.

Τ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ: Σ’ αυτήν την άκρως Αντι-Αντιγόνεια Υποταγή στον Αττίλα, συνεργούν αμφότερα τα κράτη του Ελληνισμού: Η Ελλάς με πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα και η Κύπρος με πρόεδρο τον κ. Νίκο Αναστασιάδη: Με τα τρία κρατικά τους θέατρα. Με την συνένοχη σιωπή των εν Αθήναις και εν Λευκωσία κυβερνώντων και την «εξήγηση» του κρατικού ΘΟΚ ότι, «σκοπός τέτοιων εκδηλώσεων είναι η δημιουργία πνεύματος αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού», με τους… Τούρκους Κατακτητές!

Α Π Ε Ν Α Ν Τ Ι στον θανατώσαντα την Αντιγόνη Κρέοντα, τον ρόλο του οποίου ανέλαβε νυν ο κρατικός ΘΟΚ, σπουδαίος ήταν πριν από 2.458 χρόνια ο αντίλογος του γιου του, του Αίμονα. Ερωτευμένου («έρως ανίκατε μάχαν» στιχ. 775), μνηστήρα και υπερασπιστή της καταδικασμένης απ’ τον Κρέοντα σε θάνατο Αντιγόνης:

ΑΡΧΑΙΟ κείμενο: «Μή νυν έν ήθος μούνον εν σαυτώ φόρει, ως φής σύ, κουδέν άλλο, τούτ’ ορθώς έχειν. Όστις γάρ αυτός ή φρονείν μόνος δοκεί, ή γλώσσαν ήν ουκ άλλος ή ψυχήν έχειν, ούτοι διαπτυχθέντες ώφθησαν κενοί. Αλλ’ άνδρα, κεί τις ή σοφός, το μανθάνειν πολλ’ αισχρόν ουδέν και το μή τείνειν άγαν» (στχ: 699-705).

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Κ. Γεωργουσόπουλου, εκδόσεις Κάκτος 1994: «Μην έχεις μονοφόρι ένα τρόπο να σκέφτεσαι, αυτό που λες εσύ να ’ναι σωστό και τίποτ’ άλλο. Όποιος θαρρεί πως μόνο αυτός στοχάζεται σωστά, όποιος θαρρεί πως έχει γλώσσα και ψυχή κι άλλος κανείς, αυτοί, όταν τους ξεψαχνίσεις, είναι κούφιοι. Ο άνθρωπος, ακόμη και σοφός, ντροπή δεν είναι να μαθαίνει πολλά και το σκοινί να μην τεντώνει»…

Τ Ο Υ ΚΡΕΟΝΤΑ η απάντηση στον γιο του ήταν: «Ώ παγκάκιστε, διά δίκης ιών πατρί = Αχρείε, που θες να κρίνεις τον πατέρα σου» (στ. 740). Και ο Αίμων, βεβαίως αυτοκτόνησε: «Αίμων όλωλεν, αυτόχειρ δ’ αιμάσσεται» (στ. 1156). Για να καταλήξει τραγικότερος όλων ο ίδιος ο Κρέων…

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Ρεαλιστικά γνωρίζοντας τη διαχρονική πολιτική της Τουρκίας και ρεαλιστικά γνωρίζοντας τις διαχρονικές θέσεις τής εντεταλμένης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας (Ντενκτάς, Ταλάτ, Έρογλου, Ακιντζί) στις «διακοινοτικές» συνομιλίες, ποια άραγε ρεαλιστικά στοιχεία στην υπό εκκόλαψη «λύση», δύνανται ρεαλιστικά να αποτρέψουν τη μετατροπή της κρατικής υπόστασης της Κύπρου σε Προτεκτοράτο της Τουρκίας;

Λάζ. Α. Μαύρος

Συνομοσπονδία της Κύπρου με την Τουρκία!

Anastasiades Great Turk-filteredΌταν επιμένουμε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέγει στους πολιτικούς αρχηγούς μόνον όσα τον συμφέρουν επικοινωνιακά, να μας πιστεύετε. Ιδού: Για σύγχυση που επικρατεί ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο μετά την τελευταία σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου και αυτά που ανακοινώθηκαν έκανε λόγο η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

«Όσο ακούμε για νέες διαρροές από μέρους της τουρκικής πλευράς -και ας μη σπεύσει κανείς να μας πει ότι οι πηγές μας είναι η τουρκική πλευρά, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι η τουρκική πλευρά λέει αυτό που έχει κατά νουν, ποτέ δεν μπλοφάρει- φαίνεται ότι στην πραγματικότητα οδηγούμαστε προς μια συνομοσπονδία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία, αν όλα όσα ακούγονται υλοποιηθούν και πραγματοποιηθούν.

»Η βιωσιμότητα του νέου μορφώματος που θα προκύψει θα είναι πέρα για πέρα εν κινδύνω. Θα είναι ζήτημα χρόνου να καταρρεύσει το όλο οικοδόμημα. Ακόμη και στο ζήτημα τις επίλυσης διαφορών έχει επιβεβαιωθεί ότι θα γίνεται με τη χρήση κλήρωσης νομίσματος και κορώνα ή γράμματα. Αυτό το θέμα μας δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες, πέρα από το γεγονός ότι δεν έχει συζητηθεί σε καμιά περίπτωση το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Όσον αφορά το εδαφικό, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η τουρκική πλευρά θα κάνει ένα πάρα πολύ σκληρό παζάρι, θέλοντας να κερδίσει ακόμη περισσότερα, χωρίς να επιστρέψει παρά ελάχιστο ποσοστό εδάφους». Οι Τούρκοι ξέρουν, ο Αναστασιάδης ξέρει;

Σ.Ι.

Στην προεδρία μέσω… της μάππας

pin-miltisΔεν είναι μυστικό ότι το ποδόσφαιρο στην Κύπρο ανέκαθεν ήταν πολιτικοποιημένο. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου οι ποδοσφαιρικές ομάδες χωρίζονται σε αριστερές και δεξιές. Όμως αυτό που συμβαίνει με την Ομόνοια είναι άλλο πράμα. Το ξέραμε ότι το ΑΚΕΛ «επένδυε» στην Ομόνοια για πολιτικούς σκοπούς, αλλά αυτά που αποκάλυψε ο τέως Πρόεδρος της ομάδας, ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, σχετικά με την ανάμειξη του κόμματος στα της ομάδας, και ειδικότερα του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, δίνουν άλλη διάσταση στο θέμα.

Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο Μιλτής, ο κ. Χριστόφιας τού τόνιζε ότι «η Ομόνοια πάση θυσία έπρεπε να πρωταγωνιστήσει και να κατακτήσει τίτλους και διακρίσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας», ενώ θεωρούσε ότι «η επιτυχής πορεία της Ομόνοιας ήταν απαραίτητη για να επιτύχει την επανεκλογή του».

Για να ξοφλήσει, μάλιστα, τα υπέρογκα χρέη της Ομόνοιας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Μ. Νεοφύτου, ο τέως ήθελε να πωληθεί ένα κτήμα που ανήκε σε εταιρεία του ΑΚΕΛ στην περιοχή Χαλεπιανές, αφού προηγουμένως γινόταν αναβάθμιση της πολεοδομικής ζώνης. Α! Τώρα θυμηθήκαμε και τότε που το κόμμα ήθελε να ξοφλήσει και τα χρέη… της Αλκής, με την υπόθεση της Δρομολαξιάς. «Τες… ομάδες μας τζιαι τα μμάθκια μας», όπως θα έλεγε ο τέως Πρόεδρος.

ΜΠΟΞΕΡ

Όλοι οι ξένοι γνωρίζουν – οι Κύπριοι δεν δικαιούνται!

anastasiades-new-york

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όφειλε συχνά να ενημερώνει και τα κόμματα και τους πολίτες για την πορεία των συνομιλιών. Δεν το πράττει, διότι τρέμει την οργή και τις αντιδράσεις τους. Τι παρατηρείται, όμως, που είναι εξωφρενικό και ενδεικτικό της απαξίωσης του λαού; Όλοι οι ξένοι -οι 26 της ΕΕ, οι Εγγλέζοι, οι Αμερικανοί, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, οι Τούρκοι, ακόμα και η παροικία στις ΗΠΑ, δεξαμενές σκέψης- γνωρίζουν λεπτομέρειες για το πού οδηγούνται τα πράγματα.

Πλην των Κυπρίων που ΘΑ ενημερωθούν μετά την επιστροφή του Ν. Αναστασιάδη από τις ΗΠΑ. Ιδού ένα παράδειγμα:

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της πρόσφατης Άτυπης Συνόδου της ΕΕ, στην Μπρατισλάβα, ο Κυβ. Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από προτροπή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών, για θέματα, για τα οποία έχουν επιτευχθεί είτε συναντιλήψες είτε συγκλίσεις, για τα θέματα όπου παρουσιάζονται διαφωνίες, για τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, ζητώντας την ίδια στιγμή την ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν τόσο τα κράτη μέλη όσο και η ΕΕ σε αυτή την προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας». Όλοι γνωρίζουν, πλην των Ελλήνων της Κύπρου. Αυτός είναι ο σεβασμός Αναστασιάδη στον λαό.

Σ.Ι.

Αστυνομικοί και… ζαφτιέδες

cyprus-police-raid-betting-shopsΤο αμερικανικό μοντέλο Ομοσπονδιακής Αστυνομίας φαίνεται πως «αρέσει» στους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, με την εκπαίδευση στο θέμα αυτό να έχει ήδη αρχίσει. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Σημερινής», μέσα στον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές ειδικό σεμινάριο από την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, που αφορούσε θέματα Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Αν προχωρήσουν τα πράγματα, θα πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και τρόποι συνεννόησης μεταξύ των αστυνομικών οργάνων των δύο πλευρών. Για να βοηθήσουμε την κατάσταση, θα δώσουμε σήμερα έναν κατάλογο αστυνομικών όρων, αλλά και άλλων όρων συναφών με τη μελλοντική Ομοσπονδία, με την ανάλογη μετάφραση στα τουρκικά:

Αστυνομικός: Ζαφτιέ

Επικεφαλής της Αστυνομίας: Ζαφτιέ κκελλέ

Αστυνομικός της γειτονιάς: Μαχαλλά ζαφτιέ

Διασυνδέσεις αστυνομικών με υπόκοσμο: Κουμαρτζή χασίς καπαρέ ζαφτιέ

Ανακρίσεις στις Φυλακές: Μπουντρούμ ττοππούζ

Επικοινωνία με Ιντερπόλ: Ατζιαμή τελεφόν

Πρόστιμο για χρήση τηλεφώνου κατά την οδήγηση: Τελεφόν λακκιρτί τζερεμέ

Πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα: Φουτούλλη τζερεμέ

Έλεγχος αλκοόλ: Ππεκρή φέσι τεστ

Αστυνομικές έρευνες: Γιαβάς-γιαβάς κίττα γκελ

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης: Πόμπα Σεράι

Μυστικές Υπηρεσίες: Φερετζέ Σεράι

Τουρκοκυπριακό κρατίδιο: Ερντογάν τσιφλίκ

Εκ περιτροπής Πρόεδρος: Καραγκιόζ μουχτάρ

Αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων: Αττίλα ασκέρ σιχτίρ.

(Αυτό το τελευταίο καλά κάνουν να το μάθουν και οι ηγέτες μας).

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Η σαφής θέση της Μόσχας και τα γιουσουφάκια

RUSSIA-MARIA-ZAHAROVA01

Η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις επίμονες προσπάθειες από δυτικούς εταίρους, για εντατικοποίηση της διαδικασίας των συνομιλιών και επιβολή λύσης του Κυπριακού το συντομότερο, με κάθε τίμημα. Η M. Ζαχάροβα τόνισε ότι η πρόοδος των συνομιλιών πρέπει να κρίνεται με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα.

«Θα κρίνουμε την πρόοδο των συνομιλιών στη βάση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Επαναλαμβάνω, η πρόοδος των συνομιλιών πρέπει να κρίνεται στη βάση πραγματικών αποτελεσμάτων. Μαζί μ’ αυτό, θεωρούμε απαράδεκτες τις επίμονες προσπάθειες ορισμένων δυτικών εταίρων μας, για εντατικοποίηση της διαδικασίας των συνομιλιών και επιβολή λύσης του Κυπριακού το συντομότερο, με κάθε τίμημα. Αυτό είναι άδικο. Η θνησιμότητα μιας τέτοιας εξωτερικής πίεσης έχει καταδειχθεί από τη θλιβερή τύχη του ‘σχεδίου Ανάν’ το οποίο όλοι θυμόμαστε».

Λογικά, η Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου όφειλαν να χαιρετίσουν και να ευχαριστήσουν τη Ρωσία που, για ακόμα μια φορά, έβαλε πλάτες για να ανακοπεί η διολίσθηση στην αγγλοαμερικανική εξάρτηση. Αμ δε! Ο ΥπΕξ Ι. Κασουλίδης και το Υπουργείο, με δηλώσεις και ανακοίνωση, ουσιαστικά έκαναν γαργάρα τη δήλωση του ρωσικού ΥπΕξ. Ξέρετε τι θα γίνει προσεχώς; Όταν τα πράγματα για τον ασυγκράτητο Αναν-ιστή Αναστασιάδη θα γίνουν εφιαλτικά αδιέξοδα, θα προστρέξει στη Μόσχα για βοήθεια. Θυμηθείτε την εξευτελιστική αποστολή Σαρρή στη Μόσχα, όταν ο Ν. Αναστασιάδης δήθεν είχε ένα πιστόλι στον κρόταφο.

Σ.Ι.

Τώρα θυμήθηκε τη… συνδιαμόρφωση!

Ο άνθρωπος είναι απίστευτος! Είναι ανεπανάληπτος! Πριν εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο Ν. Αναστασιάδης είχε διαβεβαιώσει όλο τον κόσμο πως, πρώτον, οι ώμοι του ενός δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας λύσης. Δεύτερον, θα προδιαβουλευόταν, θα συνδιαβουλευόταν και θα συνδιαμόρφωνε με τα κόμματα μια ομόφωνη πολιτική αντιμετώπισης του Κυπριακού. Μόλις εξελέγη, ξέχασε όλες τις δεσμεύσεις του. Εδώ και πάρα πολλούς μήνες όλα τα κόμματα ζητούν απεγνωσμένα ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών. Όταν τα… ενημερώνει, όπως διατείνεται, τι παρατηρείται; Όλα εκφράζουν διαφορετικές εκτιμήσεις για όσα τους είπε.

Μέχρι προχθές ακόμα, όλα τα κόμματα ζητούσαν ενημέρωση. Τους επέτρεψε να δουν για λίγες ώρες τα έγγραφα των συνομιλιών. Δύο αρχηγοί, ο Ν. Παπαδόπουλος και η Ε. Θεοχάρους, με έκδηλη ανησυχία δήλωσαν: Ο μεν πρώτος ότι ο Ακιντζί είναι ο πιο επικίνδυνος εγκάθετος, αφού είναι ακραία αδιάλλακτος στις γνωστές τουρκικές θέσεις. Η δε δεύτερη επισήμανε ότι είναι τρομακτικά όσα είδε στα έγγραφα και όσα αντίθετα δηλώνει ο Πρόεδρος. Τι είπε ο Ν. Αναστασιάδης; «Εμένα με ενδιαφέρει η ενότητα που πρέπει να επικρατήσει μεταξύ μας και, αν υπεύθυνα νιώσω ότι συμπεριφέρονται οι ηγέτες, τους έχω ανάγκη για τα επόμενα βήματα της επόμενης φάσης του Κυπριακού να είναι συνδιαμορφωτές της πολιτικής». Κατόπιν εορτής; Τώρα που ο κόμπος ξεπέρασε το χτένι; Ποιος τον πιστεύει; Ποιος τον εμπιστεύεται;

ΣΑΒΒΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

Απώλεσε το ηθικό της πλεονέκτημα…

akel-3-top-men-leveled-1Δυστυχώς η Αριστερά όπως την ξέραμε, δεν υπάρχει: Απώλεσε προ καιρού, το ηθικό της πλεονέκτημα, δηλαδή το πιο πολύτιμο και ζηλευτό ποιοτικό χαρακτηριστικό της, ό,τι δηλαδή πιστοποιούσε την εντιμότητα και την αξιοπιστία της, και την εξύψωνε στα μάτια και των πιο σφοδρών πολέμιών της. Το ηθικό αυτό πλεονέκτημα της, που επιβεβαιωνόταν καθημερινά και για δεκαετίες, μέσα από την πολιτική της πράξη.

…Η Αριστερά που γνωρίσαμε δεν υπάρχει πλέον, αλλοίωσε τη μορφή και τη φυσιογνωμία της, εξαφανίστηκε από το πρόσωπο (και τον λόγο της), εκείνη η σπάνια και αφτιασίδωτη ευγένεια και ειλικρίνεια που συνόδευαν θέσεις και προθέσεις της, τις οποίες ακόμα κι αν τις απέρριπτες ασυζητί, ακόμα κι αν διαφωνούσες κάθετα μαζί τους, τουλάχιστον δεν αμφισβητούσες την ανιδιοτέλεια και την προοδευτικότητα που βρισκόταν μέσα στον “πυρήνα” τους.

… Η Αριστερά, με όλα τα λάθη, τις αδυναμίες και τα “κουσούρια” που έσερνε, και τα οποία όμως ποτέ δεν θα μπορούσαν να εξισωθούν με τα ανομήματα και τα αμαρτήματα άλλων ιδεολογικοπολιτικών χώρων, σήμερα έγινε σχεδόν αγνώριστη. Από… αιώνια παιδούλα που πίστευες ότι θα παρέμενε, γεμάτη σφρίγος και ζωντάνια, και με εκείνη τη γρατινένια πίστη στον άνθρωπο και στις ικανότητες και τη δύναμη του να αλλάξει και να μεταμορφώσει τα πάντα, φτιάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον, με πιο αγνά και στέρεα υλικά, έγινε δυστυχώς… σκιά του εαυτού της. Καθώς επίλεκτα και λαοπρόβλητα στελέχη της επέδειξαν τα τελευταία χρόνια, συμπεριφορές εντελώς ξένες προς τα πιστεύω, τις αντιλήψεις και την εν γένει ηθική της παράταξης.

christofias-book

…Η εμπλοκή ταγών της σε σκάνδαλα και υποθέσεις κακοδιαχείρισης και αθέμιτου πλουτισμού, η συμμετοχή σε παίγνια διαπλοκής, η κάλυψη νοσηρών φαινομένων, και το “νέρωμα” θέσεων για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη κλόνισαν την εμπιστοσύνη των οπαδών και φίλων της προς το πρόσωπο και το… όραμά της. Και έκαναν σκόνη και θρύψαλα, το ηθικό πλεονέκτημα μιας Αριστεράς που οι κοινωνικοί της αγώνες και η πελώρια προσφορά της στην πατρίδα και κοινωνία, προφανώς δεν μπορούν ποτέ να παραγνωριστούν ή παραγραφούν.

…Λένε ότι η εξουσία διαφθείρει. Μπορεί. Η Αριστερά πάντως, ευτύχησε κάποια στιγμή να πάρει στα χέρια της την εξουσία, απογοητεύοντας όμως οικτρά. Σε βαθμό, που κατάφερε να επιβεβαιώσει τον Alfred Adler που έλεγε: «Είναι ευκολότερο να πολεμάς για τις αρχές σου, παρά να ζεις σύμφωνα με αυτές».

ΝΙΚΟΣ ΤΟΚΑΣ

Ελευθεροστομίες

Μόλις, λέει, το τσιράκι του Μουν, ο Άιντα, πάει να τους ανοίξει κουβέντα για την ανάγκην να στήσουν κίττον προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η λύση του Κυπριακού, ένας-ένας αρχίζουν να παίζουν πελλόν και γυρίζουν την κουβένταν αλλού.

bad-to-worse-toonΚαι να πεις πως δεν το ξέραμεν ότι αυτή θα είναι η αντίδρασίς τους; Μόνο τα… αστέρια του Νορβηγού  δεν το ήξεραν. Ότι, δηλαδή, στο φινάλε (αν υπάρξει, βέβαια, φινάλε…) την νύφη θα την πληρώσει ο τυφώνας… «Μαλάκας» των Φιλιππινών!

Τελικά, αυτό το ανέκδοτο με την, τάχατες, ετοιμότητα των «φίλων» μας να «παγάρουν» ώστε να λυθεί το Κυπριακό, τείνει να καταλήξει σε αυτό που ακόμα κι οι πέτρες αυτής της μικρής βραχονησίδας το ξέρουν πολύ καλά από την αρχή:

– Το κράτος που πάμε να στήσουμε (αν το στήσουμε, τελικά καμιά φορά…) θα αποτελείται από «δυο κράτη εν κράτει» και «ένα κράτος… εν κρατεί»!

Επειδή είμαι… επιρρεπής στο θέατρο -μη σας πω και εθισμένος, το ‘χω αυτό το κουσούρι εδώ και δεκαετίες, τι να κάνω;- θα προσπαθήσω σήμερα  να σας μεταφέρω μια περιγραφή των όσων διαδραματίζονται, αν και δεν πρόκειται περί δράματος, αλλά φαρσοκωμωδίας, όπως τα διετύπωναν χτες οι διάφορες ανταποκρίσεις:

– Το σκηνικό έχει στηθεί στη Νέα Υόρκη

– Ανοίγει η αυλαία για το τέλος…

Ας δούμε, λοιπόν, φίλοι μου, μαζί – με κάποια δόση φαντασίας, ασφαλώς – τα όσα δρομολογούνται στη Νέα Υόρκη. Ο τίτλος του έργου – το οποίο, πλην της φάρσας, περιέχει ταυτόχρονα και πολλές δόσεις σασπένς – είναι: «Το φινάλε ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος».

Συγγραφέας του έργου είναι ο πασίγνωστος αχάπαρος, ο οποίος γράφει με το ψευδώνυμο «Μουν-λάιτ».

Ο οποίος στο τέλος της παράστασης θα βγει στη σκηνή και θα τιμηθεί με το βραβείο της… ανοιχτής παλάμης, ανθ’ ων… δεν επράξατο στα τόσα χρόνια της θητείας του ως γ.γ. του ΟΗΕ.

Όπως ανέφεραν πληροφορίες από τα… παρασκήνια του θεάτρου όπου θα δίνονται οι παραστάσεις, οι δυο πρωταγωνιστές, Νικ δι Γκρικ και Μουσταφά Πέη, ήδη προβάρουν τα κοστούμια που τους ετοίμασε ο διάσημος ενδυματολόγος Μπαρθ Άιντα, ενώ ταυτοχρόνως, σε κάποιο άλλο μέρος του θεάτρου, πραγματοποιεί δοκιμές η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΕ, η οποία θα παιανίζει κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Για το διάλειμμα έχει διευθετηθεί η πραγματοποίηση… δημοπρασίας αρκετών πινάκων ζωγραφικής, στους οποίους απεικονίζονται η Αμμόχωστος, η Μόρφου και η Κερύνεια… Ενώ τη θέση του ταξιθέτη γίνεται σκέψις όπως κληθεί να την αναλάβει ο Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να τους βάλλει ούλλους στη… θέση τους!

Μετά το πέρας της συνάντησης του δικού μας με τον κ. Μουνi, ο τελευταίος τον αποχαιρέτησε λέγοντάς του:

– Να πας στο καλό και να μου χαιρετήσεις θερμά τον κύριον Άσαντ!

Έκπληκτος, λέει, ο Νίκαρος έμεινε και τον κοιτούσε. Οπότε εκείνος τον ερωτά:

– Συγγνώμην, αλλά τόσην ώραν έννεν για την… Συρίαν που εκουβεγκιάζαμεν;     

Η αισιοδοξία του χαζοχαρούμενου Άιντα, μέσα από τα… χρονοδιαγράμματα που μόνος του τα βάλλει και μόνος του τα ακυρώνει κάθε λίγο:

– Στην αρχή μας έκανε συνεχώς λόγο για λύση μέσα σε τρία τέρμενα, παναπεί σε τρεις μήνες.

-΄Υστερα μας μιλούσε για… μήνα με τον μήνα χρονοδιαγράμματα και κάθε τόσο μας διαβεβαίωνεν ότι «η λύσις έ-ε-ε-ρχεται».

Ξαφνικά, χτες, τι μας είπεν; – Η λύσις του Κυπριακού μπορεί να έρθει μέχρι τον Ιούνιον του 2017!

Που παραπέμπει σε εκείνο το, «ψόφα γάδαρε ώσπου να βκει τσιαΐριν» που λέμε. Και που τίποτε δεν τον εμποδίζει να μας σύρει αύριον-μεθαύριον μέσα στα πόδια άλλο ένα εξάμηνον χρονοδιάγραμμα για… ευτυχές το νέον έτος, ώστε το δούλεμα να πηγαίνει σύννεφο…

 

Στο μεταξύ, εδώ στην Κύπρο, συνεχίζονται τακτικές παραστάσεις με αρκετές πολιτικοσατιρικές επιθεωρήσεις. Αναφέρω μερικές:

– Ομόνοια-λαός-κατάντημα (σχετική διαφήμισις εδημοσιεύθη στον «Π»)

– Κλέφτω, κλέφτεις, κλέφτει (του έργου αυτού οι παραστάσεις έχουν ξεπεράσει σε αριθμό και τα «Δέκα μικρά αραπάκια»)

Επίσης δίνονται παραστάσεις των εξής έργων:

– Χάλια μαύρα, δόξα σοι ο Θεός

– Είμαστιν για κλάματα

– Για ποιον φακκά η καμπάνα;

– Έτσι κκελλέ, έτσι ξιουράφιν θέλει

– Πού σου νέφκω τζιαι πού πάεις!

Νεότερες πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη προέβαλλαν χτες τον ισχυρισμό ότι έχει επέλθει «κατ’ αρχήν συμφωνία» για το κεφάλαιο με τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους, εκείνο δηλαδή της εκ περιτροπής προεδρίας. Κάτι που έφερε στο μυαλό μου κάποιους παλιούς στίχους που είχα γράψει προ 20ετίας και βάλε, τους οποίους με την άδειά σας, φίλοι αναγνώστες, θα παραθέσω:

pin-prisonersΗ εκ περιτροπής

Άνευ αιδούς ή λογικής και άνευ εντροπής,

ξανάρθε στο προσκήνιον η εκ περιτροπής,

ήτις προβλέπει οι πλευρές θα πρέπει να μονιάσουν

το νησί να κυβερνούν σε στιλ «μια μου και μια σου».

 Πρόκειται για πρωτοφανή απαίτησιν: Μια δραξ

τον οίακα του σκάφους μας να έχει εναλλάξ!

Που αν γίνει αποδεκτή -κατά τον νομοθέτη-

θα είναι εκ περιτομής ή άλλως πώς… σουνέττιν!

Δημήτρης Παπαδημήτρης

Άντρας: Όσο μεγαλώνει, αυτό μικραίνει;

Η ηλικία αναμφίβολα επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή του ανθρώπου, ανεξαρτήτου φύλου. Στους άντρες δε, εκτός από την ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος, γίνονται και αλλαγές στην ανατομία του πέους.

penis-size-660

Κόφτε λίγο… μερικά εκατοστά… να μην κάνετε όλους τους άντρες κομπλέξικούς!

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, το ποσοστό των ικανών σεξουαλικά ανδρών πέφτει από το 60% στο 30%, μεταξύ 40 και 70 ετών.

Σε ότι αφορά το πέος, έρευνες δείχνουν ότι αυτό μικραίνει, κυρίως λόγο της αύξησης του βάρους και της συσσώρευσής του λίπους χαμηλά στην κοιλιά και γύρω από το πέος (κοιλάδα της Αφροδίτης).

Το λίπος αυτό «θάβει» το πέος, τουλάχιστον όταν αυτό δεν είναι σε στύση. Μείωση παρατηρείτε και στο πάχος του πέους.

Σαφώς τα πράγματα είναι καλύτερα όταν ο άντρας γυμνάζεται τακτικά και κρατάει τη φόρμα του και τα κιλά του σε καλά επίπεδα…

mother-wife

 ΑΚΟΥ ΤΙ ΕΙΠΑΝ:

EΣΠΕΝ ΜΠΑΡΘ ΕΪΝΤΕ Ειδικός Σύμβουλος Γ.Γ. ΟΗΕ

«Με την άνευ προηγουμένου πρόοδο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις…».

Πόσα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν έχεις διαβάσει;

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Πρόεδρος Δημοκρατίας

«Να μην οδηγηθούμε σε διασκέψεις, αν δεν είναι ώριμες οι συνθήκες…».

Σωστά, αλλά πρόσεχε και εσύ να μην προβαίνεις σε ανώριμες δηλώσεις, που ωθούν κάποιους να ετοιμάζουν ανώριμες πολυμερείς…

ΑΚΕΛ

«Θυμίζουμε τη φράση του Ησίοδου: ‘Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις’».

Τελικά, γνωρίζετε καλά Αρχαία Ελληνικά εκεί στο κόμμα. Στην Ιστορία υστερείτε…

ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ Γενικός Εισαγγελέας

«Θα πάρουμε τα πρακτικά της δίκης Νεοφύτου-Χριστόφια, για μελέτη ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων».

Τα πρακτικά των καταγγελιών βουλευτών για ισχυρισμούς διάπραξης ποινικού αδικήματος (ρουσφέτι) από το Υπουργείο Παιδείας, πότε θα τα πάρετε;

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

«Πρέπει να πάρουμε έδαφος για να επιστραφεί όγκος προσφύγων».

Άσε το Κυπριακό. Με την επένδυση της Γεροσκήπου τι γίνεται;

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Γ.Γ. ΑΚΕΛ

«Το ΑΚΕΛ δεν έχει μελετήσει το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ακιντζί. Είναι προφανές, όμως, ότι έχουν γίνει σημαντικότατες αναφορές από την πλευρά του».

Βεβαίως. Έχει δηλώσει πως, από την πρώτη ημέρα της λύσης, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν πλειοψηφία πληθυσμού και γης. Ρατσιστικός διαχωρισμός, αλλά εσείς συμφωνείτε. Σημαντικότατη διαπίστωση…

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ Πρόεδρος Αλληλεγγύης

«Οδεύουμε προς μία συνομοσπονδία με την Τουρκία».

Με τον Αναστασιάδη, τον Άντρο Κυπριανού και τον Νίκο Τορναρίτη, να διορίζονται βεζύρηδες της κοινότητας των ραγιάδων.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Πρωθυπουργός της Ελλάδας

«Η Ευρώπη υπνοβατεί…».

Μην ενοχλείς τον υπνοβάτη και μην ταράττεις την υπνοβασία του. Κινδυνεύει από σοβαρότερες παρενέργειες..

Κωστάκης Αντωνίου

tsipras-new-york

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Γιώργος είναι… πονηρός

Ο Γιώργος έπαιζε πρέφα στο καφενείο. Ξαφνικά έρχεται ένα παιδί και του φωνάζει:

– “Κύριε Γιώργο, έλα γρήγορα στο σπίτι σου. Γεννάει η γυναίκα σου”.

Σηκώνεται αυτός να φύγει, οπότε οι άλλοι του λένε:

– “Κάτσε Γιώργη να τελειώσουμε την πρέφα και μετά θα φύγεις”.

Και αυτός απαντάει:

– “Όχι, θα φύγω. Φτάνει που δεν ήμουνα εκεί όταν γκαστρώθηκε, να μην είμαι και όταν γεννήσει;”

google-happiness

One thought on “ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ 20-21/09/2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.