ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ 25-26/09/2016

Προς Συντρέχοντας

MAYΑναμένοντας τα – επακριβή – νεότερα από την καλούμενη Τριμερή, γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος θα επιστρέψει στην Κύπρο, αφού θα έχει και συνάντηση με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό στο Λονδίνο.

Και τι και τι δεν έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συζητήσει με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό!

Εμείς στις χρονογραφικές μας επισημάνσεις:

• Ποιος ελεεινός και τρισάθλιος από το Φόρεϊν Όφις – εκεί προφανώς συρράφηκε η ομιλία που ανέγνωσε η Πρωθυπουργός στο βήμα του ΟΗΕ – προβοκάροντας ενέταξε την Κύπρο – μετά της Κολομβίας, Σομαλίας, Υεμένης – στην… ομάδα χωρών που «η λύση του προβλήματός τους απασχολεί ιδιαίτερα τη Βρετανία»;

• Πόσο συνταυτίζεται το «τέλος του δρόμου» στις διαπραγματεύσεις όπως το διατυπώνει ο Πρόεδρος, και όπως το επαναλαμβάνουν οι Βρετανοί;

• Πρόσφατα, πριν την αποχώρησή του, ο Ντ. Κάμερον επανέλαβε ότι «οι Βρετανοί είναι οι παλαιότεροι και πιο σταθεροί φίλοι μας». Προηγήθηκε η… εκδήλωση φιλίας και το Μνημόνιο Συναντίληψης Μπράουν-Χριστόφια – «είναι φίλος μου ο άνθρωπος, πώς θα το κάνουμε δηλαδή;»

(Παλαιότεροι φίλοι από τον καιρό του «Για την Κύπρο, Ελευθερία ουδέποτε», έως την απερίγραπτη… αλληλοεπικουρία τους με τους Τούρκους – διαχρονικά και επαναληπτικά!)

Πλην, λοιπόν, των όσων παλαιών μπορούν ν’ απασχολήσουν τις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό – αλήθεια, δεν μάθαμε, του Ακιντζί θ’ αργήσει η εκεί παρουσία του; – ο Πρόεδρος μπορεί να προσφέρει τη βοήθεια και τις συμβουλές του στα προβλήματα της Βρετανίας ύστερα από το «Όχι» των Βρετανών στην Ευρώπη, και την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως μάς είπε εμάς ο Χάνεϊ.

-Και χίλιες φορές να πείτε «Όχι», εμείς θα σας σέρνουμε σε δημοψηφίσματα, ώσπου να πείτε «Ναι»,

το αυτό να πει και στους συμπατριώτες του.

Σημαντική η συμβουλή-αρωγή του Προέδρου Αναστασιάδη, αν είναι διστακτική η Βρετανίδα Πρωθυπουργός:

Άμα το 76% το αναστρέψουμε, το οριακό 50% θα σκεφτείτε;

Γ. Σέρτης

Η εξίσωση του 18% με το 82% είναι πλέον γεγονός!

big-dog-babyΑυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Είναι ολοφάνερο ακόμα και στους πιο άσχετους ότι τους επόμενους μήνες (ή μέρες;) θα υπάρξουν καταιγιστικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Μακάρι να μας βγει σε καλό, αν και με όλα όσα (δεν) έχουμε δει το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι «ή στραβά αρμενίζουμε ή στραβός είναι ο γιαλός».

Η «πρόοδος» στις συνομιλίες αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από τις υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς στα θέματα της διακυβέρνησης, της εφαρμογής (;) του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του «συναισθηματικού δεσμού» που απέκτησαν οι σφετεριστές των κλεμμένων περιουσιών μας. Συμφωνήσαμε σε ένα σύστημα εξουσίας «Φρανκεστάιν» που παραβιάζει με το «καλημέρα» τις βασικές αρχές λειτουργίας ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους, εξισώνει το 82 με το 18 και προνοεί ειδικές πλειοψηφίες και έμμεσα βέτο. Είναι κοινή λογική ότι αυτές οι συμφωνίες θα μας οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε δυσλειτουργία του κράτος, φαινόμενα παράλυσης και εφιαλτικά αδιέξοδα. Ας μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες.

Με βάση τα όσα έχουν έως τώρα συμφωνηθεί, τον διαχωρισμό του λαού στη βάση ρατσιστικών κριτηρίων και ακρωτηριασμό βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι ολοφάνερο ότι οδηγούμαστε σε μια μορφή λύσης που ούτε δίκαιη θα είναι, ούτε λειτουργική. Και μια τέτοια μορφή λύσης, που θα στηρίζεται στην αδικία, στις στρεβλώσεις και στα ρατσιστικά κριτήρια, δεν μπορεί να στεριώσει. Θα είναι θνησιγενής και δυστυχώς σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρχει επιστροφή, ούτε «δεύτερη ευκαιρία».

Το χειρότερο όμως είναι ότι όλο αυτό τον καιρό που εμείς αφελώς και απερίσκεπτα προσφέρουμε «δώρα» στο τραπέζι των συνομιλιών και καλλιεργείται εντός και εκτός μια ψευδεπίγραφη εικόνα «προόδου», η Τουρκία όχι μόνο δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω αλλά δύο βήματα μπροστά. Επιμένει για εγγυήσεις, απειλεί με πόλεμο για το φυσικό μας αέριο, προχωρά στη σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με τον παράνομο αγωγό νερού, εξακολουθεί να θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα» και θέλει να διατηρεί ενεργό ρόλο την «επόμενη μέρα» στο νησί. Και πώς να εμπιστευτείς την «καλή θέληση» ενός καθεστώτος που φυλακίζει δεκάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας του, εισβάλλει στη Συρία και παραβιάζει καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες;

Ο γιαλός δεν είναι στραβός. Στραβά αρμενίζουμε.

Υστερόγραφο: Η μόνη λύση είναι αυτή που «θα ανατρέπει την κατοχή και τη διχοτόμηση, θα δίνει συνέχεια στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα επανενώνει τον λαό, την οικονομία και τους θεσμούς σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος που θα ‘ναι Κράτος Δικαίου, λειτουργικό και θα σέβεται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς». Πού διαφωνούμε;

Κυριάκος Ιεζεκιήλ

*Ο Κυριάκος Ιεζεκιήλ είναι πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας και μέλος της Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών.

Τι συμβαίνει μεταξύ Αναστασιάδη και Λεμπέντεφ;

michael-miller-leonid-lebedev-theofanis-philippouΤην ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντιόταν με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Μπάιντεν, ένας Αμερικανός μπλόγκερ, άριστα δικτυωμένος στην Κύπρο και τώρα εγκατεστημένος στη Μόσχα, ο Τζον Χέλμερ, σε 8σέλιδη ανάλυσή του διατύπωνε διάφορους πρωτοφανείς ισχυρισμούς. Κύπριοι αξιωματούχοι αλλά και πηγές του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν -ισχυρίζεται- ότι ο Αναστασιάδης τελεί τελευταία υπό ισχυρή πίεση για να προέλθει σε συμφωνία με την Τουρκία και τον στρατό κατοχής στη Βόρειο Κύπρο. «Η βοηθός Υπουργός των Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ κατέστησε αυτό το θέμα προσωπικό σε δυο ταξίδια συνάντησης με τον Αναστασιάδη στη Λευκωσία, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο. Κυπριακές πηγές πιστεύουν ότι η Νούλαντ απειλούσε τον Πρόεδρο της Κύπρου με στοιχεία από την υπόθεση Λεμπέντεφ», ισχυρίζεται ο Χέλμερ.

Ο Χέλμερ αναφέρεται στις υποθέσεις του Ρώσου απατεώνα με τη ρωσική, αμερικανική, ιρλανδική και κυπριακή δικαιοσύνη και ισχυρίζεται ότι ο Λεμπέντεφ διατηρεί σχέσεις με το δικηγορικό γραφείο του Ν. Αναστασιάδη, με το οποίο, κατά τους ίδιους ισχυρισμούς, είχε πυκνή ηλεκτρονική αλληλογραφία. Επίσης γίνεται αναφορά στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ι. Νικολάου. Ο Αμερικανός μπλόγκερ φαίνεται να είναι άριστα δικτυωμένος και πληροφορημένος, επειδή στο μακροσκελές άρθρο του παραθέτει σωρεία στοιχείων και λεπτομερειών και ισχυρίζεται ότι οι κυπριακές Αρχές μελετούν τον φάκελο Λεμπέντεφ. Μπορεί κάποιοι να δώσουν εξηγήσεις;

Σ.Ι.

ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΝΟΥΝ… ΤΡΙΑ

Ας ταξινομήσουμε τα υφιστάμενα δεδομένα στην ακανθώδη πορεία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ένα προς ένα:

pin-eide-stars1. Υπάρχει πρόοδος (συγκριτικά με προηγούμενες προσπάθειες)

Για πρώτη φορά οι δύο ηγέτες προχώρησαν στη συζήτηση συγκεκριμένων κεφαλαίων ενώ η Τουρκία συζητά για πρώτη φορά θέμα εγγυήσεων (;)

2. Υπάρχουν παράλληλα πολλές διαφωνίες και κόκκινες γραμμές

(Περιουσιακό, εδαφικό, ασφάλεια-εγγυήσεις)

3. Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα ΑΛΛΑ οι “ηγέτες δεσμεύτηκαν για εντατικές συνομιλίες ώστε να εξευρεθεί λύση μέχρι το τέλος του 2016”, δέσμευση την οποία συμπεριέλαβε και ΓΓ του ΟΗΕ στη λακωνική του δήλωση μετά την τριμερή στη Νέα Υόρκη.

4. Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα στηρίζεται και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι οι ηγέτες θα λογοδοτήσουν εαν δεν αδράξουν αυτή την ευκαιρία. Μια δήλωση που ούτε λίγο ούτε πολύ μπορεί να (παρ)ερμηνευθεί και ως απειλή.

Εάν μέχρι το τέλος του 2016, δεν γίνουν εκείνες οι υποχωρήσεις, ισότιμα (αφού εξασφαλίστηκε και η πολιτική ισότητα στο πλαίσιο λύσης) και από τις δυο πλευρές, που θα επιτρέψουν την επίτευξη λύσης, ο ΟΗΕ δεν θα ενθαρρύνει τους δυο ηγέτες να συνεχίσουν τις προσπάθειες; Την ίδια ώρα όμως, η Τουρκία, που όλοι παραδέχονται ότι έχει το κλειδί της λύσης, “εμποδίζει” με την παμπόνηρη διπλωματική της στρατηγική, την όποια ουσιαστική πρόοδο, εάν δεν πάρει αυτά που θέλει και “βγάζει” την ουρά της απέξω. Αυτή δε θα λογοδοτήσει κύριε Ειντε; Δεν έχει λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου και δε θα λογοδοτήσει ούτε αυτή τη φορά; Εάν δηλαδή υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν τετραγωνισθεί ο κύκλος, σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες.

Το ότι ναι θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες, αυτός είναι ρεαλισμός αυτή είναι η αισιόδοξη πλευρά. Οχι οι επίπλαστες ελπίδες που στηρίζονται στις υποχωρήσεις του “αδύναμου”. (Συγκριτικά με τον εισβολέα, την κατοχική Τουρκία). Το δίλημμα λύση τώρα, αλλιώς διχοτόμηση, ή το λύση τώρα αλλιώς θα μας τιμωρήσουν, είναι εκφοβισμός και ουδείς ελεύθερα σκεπτόμενος νόμιμος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να τα λαμβάνει υπόψη. Ίσως απόψε, το χαμόγελο Αναστασιάδη και ο σκυθρωπός Ακιντζί, να φανέρωσε μια μικρή νίκη σε μία μικρή μάχη. Ο δρόμος είναι μακρύς όσο και αν κάποιοι τον έχουν σμικρύνει απλά γιατί “ευθυγραμμίστηκαν τα δικά τους άστρα”.

Ναι στη σωστή, δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση που θα διασφαλίζει την ειρήνη στο πολύπαθο νησί μας. Ναι σε μία λύση, που να αποτρέπει σαφέστατα και ξεκάθαρα, με την πρόκληση μάλιστα κόστους, την οποιαδήποτε ξένη επέμβαση ή παρέμβαση, στο βωμό της δήθεν, αποκατάστασης της τάξης. Όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αν αυτό μπορεί να γίνει αύριο. Ναι, λύση τώρα. Αν όχι, τότε η εκλελεγμένη ηγεσία έχει υποχρέωση να διαχειριστεί την κατάσταση με τέτοιο τρόπο, ώστε οι προσπάθειες να συνεχιστούν χωρίς επιπτώσεις. Αν όχι, ας τα πάρουμε ένα-ένα, και να πάνε σπίτι τους. Γιατί ένα κι ένα δεν κάνουν τρία.

Κατερίνα Χριστοφίδου

Εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη λύση

un-anastasiades-akinci-moon2

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεκάδες φορές, από την επομένη της Κοινής Δήλωσής του με τον κατοχικό ηγέτη, Έρογλου, προκλήθηκε από τον γράφοντα και αρκετούς άλλους να μας υποδείξει, πού, σε αυτήν την Κοινή Δήλωση, αναφέρεται ρητά, ξεκάθαρα και συγκεκριμένα ότι: Η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από πιθανή λύση, θα μετεξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, λειτουργικό, βιώσιμο και ανθεκτικό ομόσπονδο κράτος. Μετά από δυόμισι χρόνια, ακόμα περιμένουμε αλλά ΠΟΤΕ δεν ακούσαμε από τους Τούρκους ότι θα συμβεί αυτό που ο Ν. Αναστασιάδης ισχυρίζεται. Στην ομιλία του, στη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ, πέραν του ότι αποενοχοποιεί πλήρως και αφήνει στο απυρόβλητο την κατοχική Τουρκία, ο Πρόεδρος δεν αναφέρει τίποτε περί μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θυμάται τι συμφώνησε με τον εγκάθετο της κατοχής, Έρογλου; «4. The united Cyprus federation shall result from the settlement following the settlement’s approval by separate simultaneous referenda. The Federal constitution shall prescribe that the united Cyprus federation shall be composed of two constituent states of equal status». Η Ενωμένη Κύπρος θα προέλθει από τη λύση και όχι από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τον Ιούνιο 2014, οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα». Λοιπόν, ο Πρόεδρος μπορεί να εξαπατά μερικούς για λίγο χρόνο, δεν μπορεί και δεν θα αφεθεί να εξαπατά όλους για όλον τον χρόνο.

Σ.Ι.

Μια ελληνική τραγωδία σε ένα σκλαβωμένο ελληνικό θέατρο

Antigoni-NationalΟ πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ειρήνη των λαών και σίγουρα δεν μπορεί να εμπλέκεται στην πολιτική ή η πολιτική να εμπλέκεται σ’ αυτόν. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως αυτό είναι αναπόφευκτο, απ’ όποια σκοπιά και να το δει κάποιος, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της προγραμματισμένης για μεθαύριο παράστασης της τραγωδίας του Σοφοκλή «Αντιγόνη» στο αρχαίο θέατρο της κατεχόμενης Σαλαμίνας. Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο, δυστυχώς, λόγω των τετελεσμένων της εισβολής, έχει πολιτικές προεκτάσεις, όσο κι αν κάποιοι θεωρούν ότι όλος αυτός ο θόρυβος γίνεται για λεπτομέρειες. Δεν είναι όμως λεπτομέρειες το να διοργανώνεις ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, μιαν από τις πιο αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, σε ένα από τα ιστορικότερα αρχαία θέατρα, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και του ελληνισμού γενικότερα. Το οποίο, όμως, βρίσκεται υπό κατοχή και οι κατακτητές του παρουσιάζονται ως ιδιοκτήτες και διαχειριστές του.

pin-antigoneΣυν τοις άλλοις, πρόκειται για μία παράσταση η οποία αποτελεί συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Αυτό από μόνο του δίνει μιαν άλλη διάσταση στο όλο γεγονός, είτε το παραδέχονται κάποιοι, είτε όχι. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο σχετικό ρεπορτάζ του «Φ» του περασμένου Σαββάτου ένας εκ των μεγαλύτερων, εάν όχι ο μεγαλύτερος εν ζωή Κύπριος ποιητής, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, «αν πρέπει να εξηγήσω το γιατί δεν πρέπει να γίνει η παράσταση, είναι σαν να εξηγώ τα αυτονόητα…».

Αλλά πέραν όλων των πιο πάνω, η συγκεκριμένη παράσταση έχει και έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. «Στο έργο αυτό», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παρουσίασή του στην ιστοσελίδα του ΘΟΚ, «ένα από τα αρτιότερα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, η θεματική της σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής και των νόμων της πολιτείας φτάνει στην κορύφωσή της, με τους δύο ήρωες να επαληθεύουν την τραγική τους υπόσταση, κρατώντας, μέχρι τέλους, τη θέση στην οποία τους έφερε η μοίρα». Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή δεν είναι ένα έργο… σύμβολο κοινής παράδοσης και κουλτούρας των δύο κοινοτήτων. Είναι μια αρχαία ελληνική τραγωδία, σύμβολο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, όπως σύμβολό του είναι και το θέατρο της Σαλαμίνας. Ένα έργο μέσα από το οποίο αναδεικνύονται οι αρετές και η κοσμοθεωρία της αρχαίας Ελλάδας. Μια τραγωδία η οποία αναδεικνύει μέσα από την ηρωίδα την πίστη μέχρι τέλους προς το ηθικά σωστό, με τίμημα ακόμη και τον θάνατο. Με την τραγωδία να κορυφώνεται μέσα από τη γενική αντίληψη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας περί της ισορροπίας και του μέτρου, η οποία διασαλεύεται από την αλαζονική στάση του Κρέοντα, που οδηγεί στην Ύβριν προς τους θεούς, για να ακολουθήσουν η Άτη και η Νέμεσις, να αποκαταστήσουν τις ισορροπίες με τραγικό τρόπο για τον Κρέοντα…

Ε, λοιπόν, για όλους αυτούς τους λόγους δεν αξίζει στην «Αντιγόνη» μια τέτοια παράσταση υπό τέτοιες πραγματικότητες. Είτε το αντιλαμβάνονται κάποιοι, είτε όχι…

Φρίξος Δαλίτης

Λύση ραμμένη στη δικτατορία Ερντογάν

«Οι τελευταίες διαρροές του Ακιντζί για τις ‘συγκλίσεις’ που επιτεύχθηκαν κάνουν ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προκειμένου να αυτοδικαιωθεί για το Σχέδιο Ανάν, οδηγεί το Κυπριακό προς τις τουρκικές θέσεις». Αυτό δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Στρατηγός ε.α. Ανδρέας Παπαπαύλου και πρόσθεσε ότι: «Είναι σαφές ότι οδηγούμαστε σε λύση κομμένη και ραμμένη στις προσταγές του δικτατορικού καθεστώτος Ερντογάν. Από τις αποκαλύψεις Ακιντζί γίνεται σαφές μεταξύ άλλων ότι:

sultans-erdogan-akinci»1. Η Τουρκία θα διατηρήσει το επεμβατικό της δικαίωμα, εάν κληθεί από τους Τ/κ -δηλαδή τον εαυτό της- να το αξιοποιήσει. 2. Παραμένει ασαφές ακόμα και το χρονοδιάγραμμα της υποτιθέμενης αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. 3. Ο αγωγός Φυσικού Αερίου πρέπει να περάσει από την Τουρκία. 4. Οι έποικοι θα γίνουν πολίτες του νέου μορφώματος, Ευρωπαίοι πολίτες, και το έγκλημα του εποικισμού θα νομιμοποιηθεί με την υπογραφή μας».

Ο Ν. Αναστασιάδης και το ΔΗΣΑΚΕΛ να είναι βέβαιοι ότι ο κυπριακός Ελληνισμός δεν πρόκειται να φορέσει το τουρκικό φέσι που του ετοιμάζουν. Ούτε να αποδεχτεί ένα νέο, χειρότερο σχέδιο Ανάν. Οι αποκαλύψεις Ακιντζί επιβεβαιώνουν πόσο αναξιόπιστος, ανακόλουθος και Αναν-ιστής είναι ο Πρόεδρος και τα κομματικά εξαπτέρυγά του. Ο λαός θα διασώσει ξανά την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι το εναπομείναν πανίσχυρο στήριγμά μας έναντι της αδίστακτης Ερντογανικής δικτατορικής Τουρκίας.

Σ.Ι.

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας

katehomena-churches destroydΟι Τούρκοι σύλησαν, κατέστρεψαν και άρπαξαν αμύθητους θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κατά καιρούς κυβερνήσεις αδιαφόρησαν εγκληματικά να προβάλουν, να καταγγείλουν και να διεκδικήσουν όσα οι Αττίλες κλέφτες και εγκληματίες άρπαξαν ή και κατέστρεψαν. Να αναφέρουμε μόνο ένα γεγονός: Την καταστροφή 550 εκκλησιών μας, χώρια οι άλλοι αρχαιολογικοί θησαυροί και οι παράνομες ανασκαφές στα κατεχόμενα.

Προχθές, σε παρέμβασή του σε συνάντηση υψηλού επιπέδου, που διοργάνωσαν η Ιορδανία και η Ιταλία στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τον περασμένο Μάρτιο, η Κύπρος ηγήθηκε μιας διαπεριφερειακής Δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τις εμπόλεμες καταστάσεις, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος σχεδιάζει να φέρει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Προεδρία του οποίου θα έχει η Κύπρος από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2017. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το διάστημα η Κύπρος θα διοργανώσει σειρά δραστηριοτήτων που θα αποτελέσουν την απαρχή για τη σύνταξη Συνθήκης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Κύπρος είναι μέγιστο θύμα σύλησης, καταστροφής, διαρπαγής πολιτιστικών θησαυρών. Ούτε λέξη ανέφερε ο Ι. Κασουλίδης για τα εγκλήματα της κατοχικής Τουρκίας κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Να μη θυμώσει ο σουλτάνος…
Σ.Ι.

Ελευθεροστομίες


Ζαμανφού…

joe-biden-acts-the-clownΕνώ το μέλλον της… πατρίδος παίζεται εις τα ζάρια,

κι η τύχη της, ξανά-μανά, κρίνεται στα παζάρια,

τα κόμματά μας ζαμανφού! Για άλλη μια φορά

να πιάσουν ετοιμάζονται όρη και παραρά!

Ο πόλεμος ξεκίνησε, άγριος κι απηνής,

και δεν θα βγει αλώβητος εξάπαντος κανείς…

Χωρίς ποσώς να νοιάζονται αν στη βραχονησίδα μας

σβήνει ήδη σιγά-σιγά το μέλλον κι η ελπίδα μας…

Βάλλουν ήδη τις μηχανές στο φουλ, που λέτε, όλοι,

και άρχισαν να βράζουνε ήδη σαν… καραόλοι!

Επειδή δε έχουν γίνει… πέντε φούρνοι, εφτά κομμάθκια

ό,τι μας αξίζει πλέον είναι… δέκα μέσ’ στ’ αμμάθκια!

Κρίσιμη και αυτή η εβδομάδα, φίλοι αναγνώστες. Με το ένα μάτι στη Νέα Υόρκη και το άλλο στην… τενέκαν, με το προεκλογικό σκηνικό ν’ ανεβάζει στροφές. Με πιο σίγουρη πρόβλεψη αυτή που διετύπωσε προχτές ο καλός φίλος και συνάδελφος Νίκος Τόκας: Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ίσως πάμε για αριθμητικό ρεκόρ… σκασιαρχείου από τα κομματικά μαντριά. Εξέλιξη που, αν μη τι άλλο, θα αποτελεί ένδειξη και απόδειξη ότι δεν χάθηκε ακόμα κάθε ελπίδα…

Το τι έγινε, ή μάλλον το τι δεν έγινε στη Νέα Υόρκη, στη συνάντηση του Μουν με τα κοπέλια μας, θα το πληροφορηθούμε σήμερα, λόγω του προχωρημένου της ώρας -έγινε  μεσάνυχτα, την ώρα, δηλαδή, που συνήθως βγαίνουν τα… φαντάσματα! Αν και δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να φανταστείς το αποτέλεσμα: Μια από τα ίδια! Με τον αχάπαρο Μουν να καταβάλλει προσπάθειες να βκάλει, όπως λέμε, που τα… τίθκια του τραούλλου γάλα!

donkey-girlΣτη συνάντηση, λοιπόν, των τριών θα είναι και ο Άιντα, που τελευταίως το παίζει… τρομοκράτης, απειλώντας τους δύο ηγέτες ότι «θα πληρώσετε τον λογαριασμό αν δεν συνάξετε τον νου σας…». Συνεπώς, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι αλλιώτικο από αυτό που διετύπωσε ο Τσαβούσογλου στη «Χαβαντίς»: Εν άλλοις λόγοις, η Τουρκία τον… χαβάν-της!

Με τον κολλητό της πια και πολυαγαπημένο της Ακιντζί να μας διαμηνύει σαν υποψήφιος… Χάρος: Τώρα, δηλαδή, τι θα την κάνετε τη γη που ζητάτε να σας επιστραφεί; Αφού οι αριθμοί λένε άλλα: Από τους εκτοπισθέντες το 1974, οι 160 χιλιάδες έχουν πεθάνει. Θα μαλλώσουμε τώρα για τις απομείνασες 120 χιλιάδες που… επιμένουν ακόμα να ζουν;

Κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, ο δικός μας είδε απέναντί του έναν εντελώς διαφορετικό «φίλο» – και κρίμα στα σουβλάκια που τον εταΐσαμεν: Όπως μετέδωσε χτες από την Ουάσιγκτον ο πάντα καλά πληροφορημένος ανταποκριτής του «Φ» Μιχάλης Ιγνατίου: Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ξέχασε  και φιλίες και αγκαλιές και ματς-μουτς, και παρουσιάστηκε με γνήσια… αμερικανική μουτσούνα, ασκώντας αφόρητες πιέσεις στον δικό μας – για να προσεγγίσει θετικά τις τουρκικές απαιτήσεις προφανώς.

Σύμφωνα με ένα χτεσινό ρεπορτάζ της «Σ»: Η πρόοδος που αναμένεται από τη συνάντηση Μουν-Νίκαρου-Ακιντζί στηρίζεται σε συγκλίσεις και προσθαφαιρέσεις επί του σχεδίου Ανάν, ενώ, λέει, οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ εμφανίζονται κουρεμένες, με αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, με το δικαίωμα ψήφου στον «βορρά» να εκπηγάζει από τη λογική του οθωμανικού δικαίου!

Με απλά λόγια, στην οθωμανική αυτοκρατορία δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι μουσουλμάνοι. Οι χριστιανοί, για να ασκήσουν δικαίωμα ψήφου έπρεπε να γίνουν μουσουλμάνοι και από Έλληνες Τούρκοι! Προφανώς, από εδώ πηγάζει η… πονηρά επεξήγησις, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερον, για το τι ακριβώς σημαίνει το οθωμανικό δίκαιο για τις μαλακές περιφέρειες…

Δημήτρης Παπαδημήτρης

gay-atheos

Λόγια Τιμίων Ανδρών…

Από τον Κρητικό  Alexandros Raskolnick

«Το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται εντελώς, να διαστρεβλώνει, να δυσφημεί, να φέρεται δουλοπρεπώς και να πουλάει την πατρίδα του και το γένος του για τον επιούσιο.

»Είμαστε τα εργαλεία και οι δουλοπάροικοι πλουσίων ανδρών πίσω από τη σκηνή. Είμαστε οι μαριονέτες που τους τραβούν τους σπάγκους και χορεύουμε. Τα ταλέντα μας, οι ικανότητές μας και οι ζωές μας είναι όλα περιουσιακά στοιχεία των ισχυρών. Είμαστε διανοούμενες πόρνες».

«The business of the journalists is to destroy the truth, to lie outright, to pervert, to vilify, to fawn at the feet of mammon, and to sell his country and his race for his daily bread. You know it and I know it, and what folly is this toasting an independent press?

»We are the tools and vassals of rich men behind the scenes. We are the jumping jacks, they pull the strings and we dance. Our talents, our possibilities and our lives are all the property of other men. We are intellectual prostitutes.»

John Swinton on the independence of the press

 ΑΚΟΥ ΤΙ ΕΙΠΑΝ:

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Γ.Γ. ΑΚΕΛ

«Αρκετά ισορροπημένη ήταν η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών».

Θα του την έγραψε ο Δημήτρης Χριστόφιας…

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Γενικός Ελεγκτής

«Στις αποθήκες του Μουσείου Παλαιπάφου, όπου φυλάσσονται τα ευρήματα, αυτά δεν είναι καταγραμμένα σε καταλόγους».

Για άλλη μια φορά έχει δίκαιο ο Φαιδωνής…

ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Πρόεδρος ΔΗΚΟ

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε με ψεύδη και ανακρίβειες να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα και τον κυπριακό λαό».

Τίποτε δεν είναι ισχυρότερο της συνήθειας…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

«Αυτό που προτείνει ο κ. Αναστασιάδης είναι κράτος-καζαντί».

Ακόμη και να κερδίσει η κάρτα σου, το δώρο που θα πάρεις είναι κλοπιμαίο…

Το να ξέρεις τους άλλους είναι ευφυΐα.

Το να ξέρεις τον εαυτό σου είναι σοφία.

Το να κυριαρχείς στους άλλους είναι ισχύς.

Το να κυριαρχείς στον εαυτό σου είναι η πραγματική δύναμη.

ΛΑΟ ΤΣΕ

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Έλληνας ταξιδεύει στην Αυστραλία για δουλειά

Μετά από αρκετά χρόνια γάμου και σκληρής βιοπάλης το ζευγάρι εξακολουθούσε να μην τα βγάζει πέρα και να είναι καταχρεωμένο λόγω της οικονομικής κρίσης! Χρωστούσαν τις δόσεις για το σπίτι, τα έπιπλα, το αυτοκίνητο και ο μισθός δεν έφτανε. Πήγε λοιπόν ο σύζυγος στην Αυστραλία και σε έξι μήνες γράφει στη γυναίκα του:

salary-rise«Χρυσή μου, η ζωή εδώ είναι πολύ ακριβή, η Αυστραλία δεν είναι πια η γη της επαγγελίας, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα! Τόσους μήνες που είμαι εδώ… πουλάω σουτιέν αλλά ακόμη δε κατόρθωσα να βγάλω λεφτά για το εισιτήριο σου. Κάμε υπομονή ακόμη λίγο καιρό γλυκιά μου. Θα εργαστώ πιο σκληρά για να σε φέρω κοντά μου.»

Έκανε υπομονή η γυναίκα και σε λίγους μήνες πήρε ένα καινούριο γράμμα από την Αυστραλία:

«Εδώ και έξι μήνες εκτός από σουτιέν πουλάω και βρακιά, αλλά και πάλι δε κατόρθωσα να βγάλω λεφτά για το εισιτήριο σου. Κάνε ακόμη λίγη υπομονή.»

Έξι μήνες αργότερα έρχεται ένα τρίτο γράμμα από το σύζυγο:

«Τους τελευταίους μήνες εκτός από σουτιέν και βρακιά πουλάω και κρεβάτια. Mα και πάλι δε τα βγάζω πέρα. Σε παρακαλώ περίμενε ακόμη λίγο.»

Σε τρεις μήνες ο σύζυγος παίρνει στην Αυστραλία ένα γράμμα από τη γυναίκα του:

«Αγάπη μου, τους τελευταίους μήνες εγώ με ένα κρεβάτι, χωρίς βρακί και χωρίς σουτιέν, ξεχρέωσα το σπίτι, τα έπιπλα και το αυτοκίνητο. Έβγαλα και εισιτήριο κι έρχομαι κοντά σου σε μια βδομάδα».

arkas-marriage-date

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.