Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τιμήθηκε η 56η επέτειος της κυπριακής ανεξαρτησίας

parade-56-ann-ngΜε επίκεντρο τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία, κυπριακός λαός, ένοπλες δυνάμεις και πολιτική ηγεσία τίμησαν και φέτος την επέτειο της Ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της πολιτικής, πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου, καθώς και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου, που παρακολούθησε την παρέλαση εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

parade-dognitariesΤο χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από ειδική εξέδρα που είχε τοποθετηθεί στη λεωφόρο Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο, στο ύψος του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα, πλαισιωμένος από τον κ. Καμμένο, τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη.

Στην εξέδρα των επισήμων βρίσκονταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, αρχηγοί ή εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, Υπουργοί και βουλευτές.

Παρόντες ήταν επίσης Πρέσβεις ξένων χωρών διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία, Στρατιωτικοί Ακόλουθοι, Ανώτεροι Αξιωματικοί της Εθνοφρουράς και της Αστυνομίας και άλλοι επίσημοι και παλαιοί πολεμιστές.

Της παρέλασης προηγήθηκε ρίψη τιμητικών κανονιοβολισμών. 

Η παρέλαση άρχισε με τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας, τα μέλη της οποίας, σε άψογο σχηματισμό, πέρασαν μπροστά από τους επισήμους και στη συνέχεια πήραν τη θέση τους απέναντι από την εξέδρα, από όπου παιάνιζαν κατά τη διάρκεια της διέλευσης των μηχανοκίνητων τμημάτων.

Επιδείχθηκαν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, όλμοι, πυροβόλα, και άλλα σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Εντυπωσιακές ήταν οι διελεύσεις, πάνω από το χώρο της παρέλασης των αεροπορικών μέσων της Εθνοφρουράς και της Αστυνομίας.

Στην παρέλαση συμμετείχαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, τμήμα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και της Πολιτικής Άμυνας.

Αναστασιάδης: Να εξοπλιστούμε με θάρρος για να βρούμε το δρόμο της ειρήνης

anastasiades-56-anivΤο μήνυμα πως πρέπει να εξοπλιστούμε με θάρρος για να βρούμε το δρόμο της ειρήνης, έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης, στο πλαίσιο των εορτασμών της 1ης Οκτωβρίου.

Στη δήλωση από το χώρο της παρέλασης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε αρχικά την ιδιαίτερη ικανοποίηση για το αίσθημα υπερηφάνειας που έχει δώσει η ΕΦ μέσα από την άρτια διοργάνωση αλλά και την εξαιρετική επίδειξη ικανοτήτων στην παρέλαση.

“Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Αρχηγό της ΕΦ, τους Επιτελείς του, τους αξιωματικούς των διαφόρων σωμάτων”, είπε, και ευχήθηκε σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ, χρόνια πολλά για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε το μήνυμα πως “αυτό που χρειάζεται είναι η επικέντρωση της προσοχής μας όχι σε αμυντικούς ή οποιουσδήποτε άλλους σχεδιασμούς, εξοπλισμούς και λοιπά, αλλά να εξοπλιστούμε με θάρρος για να βρούμε τους στόχους και το δρόμο της ειρήνης”.

Τόνισε πως μέσα από τη μετεξέλιξη θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, με βάση τις οποίες ολόκληρος ο λαός, μακριά από τα όποια βαρίδια του παρελθόντος, θα ζήσει μαζί σε ένα σύγχρονο κράτος που θα σέβεται απόλυτα τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και των ΗΕ.

“Μόνο μέσα από την ειρήνη μπορεί να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Εύχομαι και πάλι χρόνια πολλά και ό,τι καλύτερο στον κυπριακό λαό”, κατέληξε.

Πάνος Καμμένος: Χρέος μας απέναντι στους ήρωες της Κύπρου, η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων

kammenos-fylakismena-mnimata

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο μέχρι την εξεύρεση λύσης που θα προνοεί την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων, έδωσε ο Ελληνας Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική Κυβέρνηση στη σημερινή στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία στο πλαίσιο των εορτασμών για την 1η Οκτωβρίου.

Μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Η εθνική ανεξαρτησία της Κύπρου βάφτηκε με αίμα ηρώων. Αυτούς τους ήρωες τιμούμε πρώτα σήμερα, εκείνους που έπεσαν για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Η Κύπρος πλέον είναι ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος, με δεδομένο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όμως, η μισή Κύπρος παραμένει σκλαβωμένη και όσο παραμένει σκλαβωμένη η μητέρα πατρίδα θα είναι εδώ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η λύση που θα δοθεί, θα είναι μία λύση που προϋποθέτει την αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής.

Η Κύπρος είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν χρειάζεται ούτε μεσολαβητές ούτε εγγυητές. Η λύση λοιπόν του Κυπριακού θα είναι η αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής και η μη ύπαρξη κάθε είδους εγγυήσεων.

Στην προσπάθεια αυτή, η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο. Χρόνια πολλά σε όλους».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Τέλος, εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφίας «50 χρόνια Εθνική Φρουρά χωρίς αντίγραφο» στο προσωρινό Δημαρχείο Λύσης.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.