Δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία στο Κυπριακό δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

N.Christodoulides-London

Δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία στο Κυπριακό, και αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται καν προς συζήτηση, διαβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη συζήτηση του εδαφικού στο εξωτερικό καθώς όπως συμβαίνει εδώ με τη συζήτηση στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, έτσι θα γίνει και στο εξωτερικό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε αρχικά ότι η ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης έχει αλλάξει λόγω αιτήματος από πλευράς αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αντί να συζητηθούν οι θεματικές, όπως ήταν προγραμματισμένο για θέματα της ΕΕ και της Οικονομίας, να γίνει συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος, όπως είπε, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο για όλα όσα έγιναν από την τελευταία συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου, δόθηκαν απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα που τέθηκαν από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει σοβαρότατα υπόψη και τις ανησυχίες και τις απόψεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, θεωρώ ότι πολλές φορές είτε δηλώσεις είτε ερμηνείες από την τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάζονται ή ερμηνεύονται ως συμφωνηθέντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ως θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα του για συνεχή διαβούλευση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ να αναφέρω ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα ενημερώσουν τον διαπραγματευτή κ. Μαυρογιάννη για τους εκπροσώπους τους, έτσι ώστε να αρχίσει αυτή η θεματική συζήτηση που είχε συμφωνηθεί σε προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των κομμάτων για συζήτηση του Εδαφικού εκτός Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι σίγουρα θα ήταν σαφώς προτιμότερο η συζήτηση να γίνει στην Κύπρο. “Εκείνο όμως που κρατάμε είναι η ουσία και η ουσία είναι ότι θα συζητηθεί επιτέλους αυτό το σημαντικό θέμα και μάλιστα θα συζητηθεί σε συνδυασμό με το Περιουσιακό και όχι με την Ασφάλεια, όπως ήταν η αρχική θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς”, είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως τόσο καιρό όλοι λέγαμε ότι είναι καιρός επιτέλους, ότι είναι σημαντικό να συζητηθεί το Εδαφικό. “Τώρα που φτάσαμε στην ώρα να το συζητήσουμε θεωρώ ότι όλοι πρέπει να δούμε την ουσία. Και η ουσία είναι η ανάγκη επιτέλους να συζητηθεί αυτό το καθοριστικό κεφάλαιο με χάρτες, με ονόματα”, είπε.

Ερωτηθείς αν η μετάβαση στο εξωτερικό κρύβει κινδύνους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι “δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, όπως είναι η διαδικασία αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο Λευκωσίας με τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες, με την ομάδα των ΗΕ, θα γίνει η συζήτηση. Εάν και εφόσον οι δύο ηγέτες αποφασίσουν όταν ολοκληρωθούν αυτές οι συναντήσεις, να γίνει κάπου στο εξωτερικό. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία και είμαι σίγουρος ότι και τα κοινοβουλευτικά κόμματα τα ενδιαφέρει η ουσία. Γιατί η συζήτηση, η ουσιαστική συζήτηση του Εδαφικού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται από πλευράς του κ. Ακιντζί περί ενδιάμεσης συμφωνίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας. “Είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και γίνεται από τώρα συζήτηση για την πρώτη μέρα της λύσης, για την οικονομική πτυχή της λύσης, πτυχές της λύσης του Κυπριακού που ποτέ δεν είχαν συζητηθεί στο παρελθόν. Και ο λόγος είναι γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα θέσει ενώπιον του κυπριακού λαού ένα σχέδιο που έχει ασάφειες, που έχει εποικοδομητικές ή άλλες ασάφειες. Άρα, δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας και αυτό που ο Πρόεδρος ξεκάθαρα ανέφερε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι ότι, είναι λάθος είτε να ερμηνεύονται είτε να παρουσιάζονται δηλώσεις που γίνονται από τουρκοκυπριακής πλευράς ως συμφωνηθέντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ως κάτι που έχει αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Κανείς δεν μιλά εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς”, είπε.

Σε ερώτηση πότε θα γίνουν οι επόμενες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα καθοριστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, σημειώνοντας το βεβαρημένο πρόγραμμα του Προέδρου καθώς και με τις εναπομείνασες οκτώ συναντήσεις με τον κ. Ακιντζί και τις δύο επισκέψεις στο εξωτερικό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των τεσσάρων κεφαλαίων, θέματα Διακυβέρνησης, Οικονομίας, ενώ υπάρχουν αρκετές πτυχές που θα πρέπει να συζητηθούν όπου υπάρχει διαφωνία και διαφορετική προσέγγιση.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει διαδικασία τύπου Camp David στο εξωτερικό για συζήτηση του Εδαφικού, είπε ότι όπως οι διαπραγματευτικές ομάδες συναντώνται στο αεροδρόμιο Λευκωσίας στην παρουσία των ΗΕ, οι ίδιες ομάδες θα μπορούν να μεταβούν στο εξωτερικό για να συζητήσουν το Εδαφικό. “Δεν μιλάμε ούτε για Camp David ούτε για Green Tree”, είπε και πρόσθεσε πως εκείνο που έχει συζητηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες είναι το να γίνει συζήτηση του Εδαφικού ενδεχομένως, όταν οι δύο ηγέτες αποφασίσουν, στο εξωτερικό.

Σε ερώτηση τέλος αν είναι χρονικά πιεστικό το γεγονός ότι θα βρίσκονται στο εξωτερικό για συζήτηση του Εδαφικού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κάτι που να καθορίσει πόσο καιρό θα χρειαστεί για να κλείσει το όποιο κεφάλαιο και δεν υπάρχει ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε επιδιαιτησία, όπως την είδαμε να εκδηλώνεται στο παρελθόν μετά από αποδοχή της δικής μας πλευράς.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.