Απειλή Γιούνκερ; Αυτή είναι η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, αν χαθεί δεν θα υπάρξει άλλη

 ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΘΥΣΤΑΚΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ…

juncker

Την πεποίθηση πως «τώρα είναι η στιγμή της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος» και πως «αν αυτή η ευκαιρία χαθεί τότε δεν θα υπάρξει άλλη» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ κατά τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγνοουμένων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. 

Την έκθεση φωτογραφίας “Under the Charub Trees” και την παρουσίαση του σχετικού βιβλίου The “missing lives of Cyprus” , εγκαινίασαν από κοινού ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτζ.

«Η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των τραγικών γεγονότων που ακολούθησαν τη διαίρεση της νήσου, τα αναπάντητα ερωτήματα και το επίπονο παρελθόν, των οικογενειών των αγνοουμένων», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν. «Είναι τιμή για μένα να είμαι εδώ με τον Πρόεδρο Σουλτς και την Επιτροπή των Αγνοουμένων, είμαι εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής σε όσους βοηθούν χιλιάδες οικογένειες να ανακτήσουν ο,τι απέμεινε από τους αγαπημένους τους. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους επιστήμονες που εργάζονται με πνεύμα συνεργασίας, κάτι το οποίο με τροφοδοτεί με ελπίδα για τις συνομιλίες για την επανένωση», τόνισε με νόημα ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Δήλωσε μάλιστα ότι υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες των δύο ηγετών των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι εργάζονται με κουράγιο και επιμονή, ευχαριστώντας παράλληλα και τον τρίτο παράγοντα σε αυτή τη διαδικασία, τα Ηνωμένα Εθνη. Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε πως αυτή είναι η στιγμή της επανένωσης και πως αν τη χάσουμε δεν θα υπάρξει άλλη. «Αυτή η γενιά» είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, «πρέπει να λύσει αυτό που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες». «Σας ευχαριστώ για την επιμονή και το κουράγιο σας», κατέληξε ο Πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαιρετίζοντας την εναρκτήρια εκδήλωση τόνισε πως αποτελεί τιμή για τον ίδιο να είναι εκεί, πως η συμβολή του ΕΚ είναι «το ελάχιστο που μπορεί κανείς να κάνει για να υποστηρίξει την Επιτροπή Αγνοουμένων» και σημείωσε πως ο ίδιος ενεπνεύσθη από όσα είδε σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, όταν παρατήρησε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους επιστήμονες να εργάζονται από κοινού, «εν αρμονία και για ένα κοινό σκοπό». Ο Πρόεδρος του ΕΚ τόνισε ότι η δουλειά της Επιτροπής αναγνωρίζεται πλήρως από την ΕΕ η οποία θα συνεχίσει και να την στηρίζει. Επεσήμανε δε ότι υπάρχει και μία «προσωπική διάσταση στο επιστημονικό έργο το οποίο γίνεται», λέγοντας απευθυνόμενος στους επιστήμονες της Επιτροπής Αγνοουμένων πως «βοηθάτε στη διαλεύκανση προσωπικών τραγωδιών που έφερε η διαίρεση της νήσου, και στην επούλωση των πληγών του παρελθόντος χτίζοντας από κοινού το μέλλον».

«Η παρουσία σας εδώ είναι ένα σημάδι συναίνεσης», είπε ο Μάρτιν Σουλτς καταλήγοντας πως η ΕΕ δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς την επανένωση της Κύπρου, πως ο ίδιος δεν πίστευε ποτέ ότι θα στεκόταν εδώ εκπρόσωπος της ενωμένης Γερμανίας και πως αν κάτι πέτυχε η Γερμανία μπορεί να το πετύχει και η Κύπρος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πλήθος ευρωβουλευτών, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Κορνήλιος Κορνηλίου, ο κοινοτικός Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, o επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, συγγενείς και οικογένειες των αγνοουμένων.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ

One thought on “Απειλή Γιούνκερ; Αυτή είναι η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, αν χαθεί δεν θα υπάρξει άλλη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.