ΠτΔ: Σημαντική η πρόοδος στη σημερινή συνάντηση με Ακιντζί

akinci_anastasiades-770x439_c

Αποτελεσματική συμμετοχή, τρόπος λήψεως αποφάσεων στις διάφορες επιτροπές και ποσοστώσεις τέθηκαν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατά τη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπήρξε σημαντική πρόοδος αλλά και μερική συμφωνία στα θέματα που συζητήθηκαν.

Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της Μεικτής Επιτροπής της ΕΕ και ο τρόπος λήψεως αποφάσεων «έτσι ώστε να μπορεί το κράτος να λειτουργεί  αποτελεσματικά και να παίρνει αποφάσεις εγκαίρως με τη συμμετοχή του στην ΕΕ».

Ο Πρόεδρος είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν και τα «θέματα που άπτονται της σύνθεσης και λειτουργίας της Αστυνομίας σε ομοσπονδιακό και σε επίπεδο συνιστωσών πολιτειών», κάνοντας λόγο για την ύπαρξη συμφωνίας.

Όπως είπε «παραμένουν κάποιες επιμέρους πτυχές που παραπέμφθηκαν στους διαπραγματευτές προκειμένου να υπάρξει μια ολική συμφωνία στα όσα έχω αναφέρει».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπάρχει ενδιαφέρον από χώρες Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε σχέση με τα θέματα ασφάλειας. Οποιαδήποτε προσπάθεια και παρέμβαση σε ένα απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα που δεν πλήττει σε καμιά περίπτωση τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, είναι χρήσιμη και ευπρόσδεκτη ανέφερε ο Πρόεδρος.

Χαρακτήρισε επίσης ως χρήσιμη την χθεσινή διαδικασία brainstorming στα θέματα ασφάλειας, κάτι το οποίο απασχόλησε και την ίδια την κα Νούλαντ αλλά και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ας μην απογοητευόμαστε, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην επόμενη συνάντηση η οποία θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, θα συζητηθούν τα θέματα υπηκοότητας, ιθαγένειας και των ελευθεριών.

Συζήτηση Εδαφικού

Σε ερώτηση αναφορικά με τον χρόνο συζήτησης του εδαφικού στο εξωτερικό, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «έχουμε ακόμα αρκετές συναντήσεις να πραγματοποιήσουμε στην Κύπρο. Μετά το τέλος θα διαφανεί που οδηγούμαστε. Εάν χρειάζονται κάποιες νέες συναντήσεις τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στα κεφάλαια θα το εξετάσουμε και εν συνεχεία θα αποφασιστεί πότε και πώς θα γίνει η συζήτηση για το εδαφικό».

Αναφερόμενος στα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «θα έρθει και η ώρα του Εθνικού Συμβουλίου και βεβαίως δεν θα παραλείψω να ενημερώσω». Αλλά αυτή την ώρα είναι αδύνατον να έχεις ταυτόχρονα συνομιλίες και εθνικό συμβούλιο και διακυβέρνηση του τόπου, υποστήριξε ο κ. Αναστασιάδης.

“Θα εξαντληθούμε για να βρούμε λύση αρκεί να υπάρχει και η ανάλογη ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας στα θέματα που την αφορούν, ανέφερε με νόημα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Υπάρχουν εννοιολογικές δυσκολίες»

Ακιντζί: Η Ε/κ πλευρά δεν έχει κάνει κτήμα της την Ομοσπονδία

Την άποψη ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει αποδεχτεί όσο χρειάζεται την έννοια της ομοσπονδίας εξέφρασε ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι έχει προσέξει πως κάποτε σε διαφωνίες υπάρχουν εννοιολογικές δυσκολίες.

Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τη σημερινή συνάντηση που είχαν οι “δύο ηγέτες”, ο κ. Ακιντζί δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «στην ε/κ πλευρά την έννοια της ομοσπονδίας πρέπει να την κάνουν κτήμα τους, να την αποδεχθούν» και πρόσθεσε την παρατήρηση ότι «κάποτε σε συγκεκριμένα θέματα, το ότι θα δημιουργήσουμε ένα ομόσπονδο κράτος, δεν έχει επικρατήσει».

Αυτό, συνέχισε, δεν συμβαίνει πάντα, αλλά κάποτε το συναντά και τέτοια θέματα πρέπει να τα ξεπεράσουμε για να μπορέσουμε να φτάσουμε πιο γρήγορα σε ένα αποτέλεσμα.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως δήλωσε ο Ακιντζί, προσθέτοντας ότι δική τους αστυνομία θα έχουν και οι συνιστώσες πολιτείες, ενώ θα δημιουργηθεί και μια κοινή επιτροπή ερευνών.

Ο ίδιος δήλωσε ότι συζήτησαν σε λεπτομέρεια διάφορα θέματα που αφορούν κοινούς θεσμούς της ομοσπονδίας, ρυθμιστικές αρχές ή σώματα (regulatory bodies) και ποια από αυτά θα δημιουργηθούν από την ομοσπονδιακή εξουσία, ποια από τις συνιστώσες πολιτείες.

Συζήτησαν, επίσης, το πλαίσιο λειτουργίας της κοινής επιτροπής για θέματα ΕΕ (joınt committee on EU matters) που θα συσταθεί για ζητήματα που αφορούν την ΕΕ μετά τη λύση.

Εκτός από κάποιες λεπτομέρειες, είπε ο Μ. Ακιντζί, επιτεύχθηκαν συγκλίσεις, ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων και σε άλλα θέματα που άπτονται αυτού του πεδίου.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε και πάλι είναι ότι υπάρχουν θέματα στα οποία δεν υπάρχει ακόμη κατανόηση, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία. Ωστόσο, και σήμερα, όπως και χθες, επιτεύχθηκαν διάφορες συγκλίσεις. Γενικά, αυτές οι συναντήσεις συνεχίζονται κάποιες μέρες με περισσότερες και κάποιες μέρες με λιγότερες συγκλίσεις» είπε.

Ο Μ. Ακιντζί ανέφερε ότι θα έχουν τις επόμενες συναντήσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα και πως ολόκληρο τον Οκτώβριο οι συναντήσεις των δύο ηγετών θα φτάσουν τις 10. Μετά από αυτές, κατέληξε, «θα έχουμε μπροστά μας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα».

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.