Βερολίνο: Ακύρωσε κονσέρτο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη

ΣΕ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ 1915

german-f-officeΤο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ακύρωσε μια συναυλία που σχεδιαζόταν για πολλά χρόνια και την οποία επρόκειτο να δώσει η Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, σε ανάμνηση της σφαγής των Αρμενίων του 1915, έπειτα από διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της ορχήστρας Μάρκους Ριντ.

Το υπουργείο ενημέρωσε την ορχήστρα πως το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου η παράσταση με την ονομασία “aghet”, “καταστροφή” στα αρμενικά, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, δεν θα είναι διαθέσιμο στις 13 Νοεμβρίου, είπε ο Ριντ. Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο πέρυσι τον Νοέμβριο.

“Έχει ακυρωθεί οριστικά. Είπαν ότι ήθελαν να το αναπρογραμματίσουν σε μια καλύτερη ημερομηνία, αλλά πότε θα ήταν αυτή; Αυτή η συναυλία σχεδιαζόταν εδώ και χρόνια”, είπε στο Ρόιτερς ο Ριντ.

Η Τουρκία, οργισμένη από την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου να χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις, έχει διαμαρτυρηθεί για τη χρήση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς υποστήριξη της παράστασης και νωρίτερα φέτος αποσύρθηκε από ένα πρόγραμμα πολιτιστικού βραχίονα της ΕΕ που χρηματοδοτούσε το σχέδιο.

armenian-genocide-02-jpg-filtered-28Ενώ η Τουρκία παραδέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ξεκίνησαν το 1915, αρνείται ότι έως και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πως το γεγονός αυτό είναι γενοκτονία, ένας όρος που χρησιμοποιείται από πολλούς δυτικούς ιστορικούς και ξένα Κοινοβούλια.

Στην παράσταση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Δρέσδης λαμβάνουν μέρος μουσικοί από την Τουρκία, την Αρμενία, τη Γερμανία και μέλη της Ορχήστρας Χωρίς Σύνορα, η οποία αποτελείται από μουσικούς από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Επιπλέον παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο Βελιγράδι στις 5 Νοεμβρίου και στο Γερεβάν της Αρμενίας στις 10 Νοεμβρίου.

One thought on “Βερολίνο: Ακύρωσε κονσέρτο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.