Γράμμα στον ΟΗΕ: Η Τουρκία συνεχίζει το παιχνίδι υπονόμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας

turkish-warship2

Τις προσπάθειες της Τουρκίας να υπονομεύσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εμπεδώσει τον ντε φάκτο διαχωρισμό και να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, με διαρκείς και συνεχόμενες παραβιάσεις του Εναερίου Χώρου και των χωρικών υδάτων της νήσου και λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου, κατήγγειλε με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Διεθνή Οργανισμό, κ. Νίκος Αιμιλίου. 

Στην επιστολή που δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ στις 19 Οκτωβρίου 2016 περιλαμβάνεται και πλήρες υπόμνημα με τα συγκεκριμένα περιστατικά παραβίασης του εναέριου χώρου παράνομης χρήσης των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας τον μήνα Σεπτέμβριο και ενώ φυσικά συνεχίζονταν και κορυφώνονταν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Στην επιστολή καταγγέλλεται και η χρήση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου από τουρκικές εμπορικές πτήσεις, ενώ επισημαίνεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου κατά παράνομο τρόπο το ψευδοκράτος εξέδωσε «ΝΟΤΑΜ» για την πραγματοποίηση ασκήσεων από την τουρκική πολεμική Αεροπορία.

Στην επιστολή του ο Κύπριος πρεσβευτής αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει συστηματικά να παρενοχλεί πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη εντός του FIR Λευκωσίας με κλήσεις μέσω ασυρμάτων και επισημαίνει ότι «οι παραβιάσεις των κανόνων στο FIR Λευκωσίας και οι παραβιάσεις του Κυπριακού Εναέριου Χώρου συνεχίζονται αδιάκοπα καθώς και η πολιτική παραβίασης του διεθνούς δικαίου σε ότι αφορά την ασφάλεια των πτήσεων της Πολιτικής Αεροπορίας, έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην σταθερότητα της περιοχής».

Η κυπριακή κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η συνέχιση της παράνομης αυτής δραστηριότητας εκ μέρους της Τουρκίας δημιουργεί εντάσεις σε μια κρίσιμη περίοδο για την επιτυχή έκβαση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Γιώργος Πετράκης

One thought on “Γράμμα στον ΟΗΕ: Η Τουρκία συνεχίζει το παιχνίδι υπονόμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.