Μπήκε στη Μοσούλη ο ιρακινός στρατός και οι Κούρδοι

ΣΘΕΝΑΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

mosul-prisoners

Με την προέλαση του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη από τα ανατολικά προάστια της πόλης, συνεχίζεται σήμερα η προσπάθεια ανακατάληψης του τελευταίου προπύργιου των τζιχαντιστών, όπως μεταδίδει το BBC. 

Όπως αναφέρει το δίκτυο, είναι η πρώτη φορά που ο στρατός καταφέρνει να μπει στα προάστια της πόλης από τον Ιούνιο του 2014, όταν αυτή καταλήφθηκε από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι ιρακινές δυνάμεις συναντούν την σθεναρή αντίσταση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο με νύχια και με δόντια προσπαθεί να διατηρήσει το τελευταίο της προπύργιο στη χώρα εκτοξεύοντας χειροβομβίδες και πυρά.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, κάλεσε χθες τους τζιχαντιστές να «παραδοθούν ή να πεθάνουν», ξεκαθαρίζοντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις πλησιάζουν στην πόλη από όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να «κόψουν το κεφάλι του φιδιού».

Η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης μπήκε χθες στην τρίτη εβδομάδα.

Στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν 40 πρώην μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κοντά στη Μοσούλη το Σάββατο και πέταξαν τα πτώματα στον ποταμό Τίγρη.

entering-mosul-on-donkeys

Η Ραβίνα Σαμντασάνι δήλωσε ανακοίνωσε επίσης ότι οι τζιχαντιστές προσπάθησαν επίσης να μεταφέρουν 25.000 αμάχους από το Χαμάμ αλ-Αλιλ, πόλη νότια της Μοσούλης, με φορτηγά και λεωφορεία τη νύκτα της Δευτέρας προς την ιρακινή μητρόπολη για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες. Τα περισσότερα οχήματα αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν υπό την πίεση των αεροσκαφών του συνασπισμού, αλλά ορισμένα λεωφορεία έφθασαν στο Αμπουσαΐφ, νότια της Μοσούλης.

Μοσούλη: 600.000 παιδιά μεταξύ
των εγκλωβισμένων αμάχων

Τουλάχιστον 600.000 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στη Μοσούλη, έκανε σήμερα γνωστό η οργάνωση Save The Children, η οποία απηύθυνε έκκληση προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι που θα επιτρέψουν στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει το προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το οποίο οι ιρακινές δυνάμεις ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά και να ανοίξουμε ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής επιτρέποντας στους 1,5 εκατομμύρια αμάχους, μεταξύ αυτών 600.000 παιδιά, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη, να φύγουν με ασφάλεια» επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη στιγμή που η κατάσταση στο Χαλέπι (της Συρίας) επαναληφθεί (στη Μοσούλη), την ώρα που έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να απομακρύνουμε τα παιδιά από την ζώνη των μαχών» δήλωσε ο Μαουρίτσιο Κριβελάρο, επικεφαλής της διεύθυνσης της ΜΚΟ για το Ιράκ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται υπό πολιορκία στη Μοσούλη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.