Ο «Ωνάσης της Κρήτης» – Ο ταβερνιάρης με τις 2.500 γραβάτες

onassisa

Ο Μανώλης Σφακιωτάκης με τις 2.500 παρδαλές γραβάτες και την πλούσια γενειάδα, σερβίρει τοπικές νοστιμιές της Κρήτης και ιστορίες από τα ταξίδια του στους πελάτες της ταβέρνας του στους Μέσα Ποταμούς Λασιθίου.

Ντυμένος πάντα με πουκάμισο (σε φανταχτερά χρώματα) και μία από τις γραβάτες της συλλογής του, ο «Ωνάσης τση Κρήτης» προσφέρει στους πελάτες της ταβέρνας του κρητικές νοστιμιές.

Γελάει συνέχεια χαϊδεύει το πυρόξανθο γένι του και λέει μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Αλήθειες με την Ζήνα» και τον δημοσιογράφο Σπύρο Σιγούρο, πως όλο το μποστάνι που έχει, το καλλιεργεί μόνος του με τα χέρια του. Κάθε μέρα περνά 4-5 ώρες σκάβοντας το χώμα και κανακεύοντας τα φυτά του.

Aλλά και η κρητικής καταγωγής σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη είχε συναντήσει παλιότερα τον εστιάτορα, όταν επισκέφτηκε για φαγητό την ταβέρνα Marianna και, όπως αναφέρει στο μπλογκ της (mirsini.gr), εντύπωση της έκανε η αυθεντικότητά του, η απολαυστική παρέα του και το πώς διηγείται ιστορίες από τη ζωή του, αγγίζοντας κάθε τόσο την πλούσια γενειάδα του!

Ο «Ωνάσης» του Λασιθίου μπάρκαρε μικρός σε γκαζάδικο, έβγαλε λεφτά, τα γλέντησε, όπως λέει (εξ ου και το… παρατσούκλι του), και έπειτα επέστρεψε στο χωριό του στους Μέσα Ποταμούς για να φτιάξει τον δικό του παράδεισο: μια ταβέρνα περιστοιχισμένη από κορομηλιές, μουριές, συκιές και μεγάλες μοβ ορτανσίες, έχοντας στο πίσω μέρος της ένα κατηφορικό μποστάνι γεμάτο κολοκυθιές, φασολιές και στοιχισμένες ντομάτες.

«Ο “Ωνάσης” είναι αυτό που λένε χαρά Θεού. Γελάει συνέχεια, χαϊδεύει το πυρόξανθο γένι του και μου λέει πως όλο τούτο το μποστάνι το καλλιεργεί μόνος του με τα χέρια του. Κάθε μέρα περνά τέσσερις πέντε ώρες σκάβοντας το χώμα και προκαλώντας τους νεότερους να παραβγούν στο τρέξιμο! Τον πιστεύω, γιατί η σιλουέτα του είναι ψιλόλιγνη, σχεδόν ασκητική» γράφει η Μυρσίνη Λαμπράκη στο μπλογκ της και συνεχίζει: «Κι εκεί που πίνω τις ρακές μου μαζί του, εμφανίζεται η ήρεμη δύναμη του εστιατορίου! Η γυναίκα του η Μαριάννα…»

onassis2

Η σύζυγος του κυρ Μανόλη βρίσκεται πάντα στο πλευρό του, ενώ είναι εκείνη που κάνει κουμάντο στην κουζίνα. Ζυμώνει εφτάζυμο παξιμάδι, ανάβει τη στόφα πετρελαίου και μαγειρεύει παραδοσιακές συνταγές: τηγανητό κολοκυθάκι (από το μποστάνι!) με τρία αβγά, ανθούς γεμιστούς, πιλάφι με κόκορα. Οσο για το γλυκό, η σπεσιαλιτέ είναι το ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.