ΚΥΠΡΟΣ: Κίνδυνος εγκλωβισμού σε κλοιό εκβιασμού

Του βετεράνου δημοσιογράφου Α.Λυκαύγη

Turkish President Tayyip Erdogan makes a speech during his meeting with mukhtars at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, October 19, 2016.

Καθόλου αβάσιμοι είναι οι «κατ’ ιδίαν» διατυπούμενοι ελληνικοί φόβοι, ότι τελικά η Κύπρος θα πληρώσει τις επεκτατικές κορώνες Ερντογάν. Κι αυτό γιατί: Δυστυχώς, η Κύπρος αποτελεί τον υπό τις περιστάσεις πιο «αδύνατο κρίκο», όσων διαλαμβάνονται στα επανοριοθετούμενα «σύνορα της καρδιάς» του Τούρκου προέδρου. Του οποίου τα οθωμανικά σύνδρομα εκδηλώνονται με άκρως επιθετικές διαθέσεις και προς διάφορες κατευθύνσεις. Στοχοθετώντας, όμως, πρωταρχικά ελληνικές περιοχές. Με κύριο μοχλό -και ως πρώτο βήμα- την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Αυτοί ακριβώς οι φόβοι απασχολούν όπως γίνεται αντιληπτό, τα δύο (υπό τις περιστάσεις) κρατικά κέντρα του Ελληνισμού. Αθήνα δηλαδή και Λευκωσία. Που παρακολουθούν μεν τις παραληρηματικές κορώνες Ερντογάν, χωρίς όμως να φαίνεται ότι διαθέτουν και ικανοποιητικούς σχεδιασμούς αντιδράσεως, σε περίπτωση που αυτές ενεργοποιηθούν, είτε πολιτικά είτε κι «επί του εδάφους».

Από αυτά που συμβαίνουν και κυρίως με τον τρόπο που εκπέμπονται οι προθέσεις του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού διά χειλέων του Τούρκου προέδρου, είναι πέραν και από σαφές  ότι:

1. Βασικός στόχος του τουρκικού εθνικιστικού παραληρήματος, είναι η προαγωγή συγκεκριμένων σχεδιασμών, που αφορούν σε πρώτη φάση, την ίδια την Τουρκία. Απευθύνονται δηλαδή στο εσωτερικό ακροατήριο, και σκοπούν κυρίως στην εκ βάθρων αποδόμηση του Κεμαλικού ιδεολογήματος (και μαζί του πολιτικού κατεστημένου που το υιοθετεί και το εκφράζει) και την επαναδιατύπωση άλλου «νεοτουρκικού αφηγήματος». Πάνω στο οποίο και θα «επανασυσταθεί» το κράτος. Με όρους μεγαλοϊδεατισμού, στον αντίποδα της Κεμαλικής (υποτίθεται) συρρικνώσεως, όπως αυτή σηματοδοτείται από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

2. Αυτό το νέο εθνικιστικό αφήγημα, χρειάζεται κάποια επαρκέστερα -πέραν των διακηρύξεων- αντικρίσματα. Και στο Κυπριακό ακριβώς (όπου τα γεωπολιτικά τετελεσμένα προσφέρουν χωρίς υπολογίσιμο κόστος την ευκαιρία) θα κατευθυνθούν οι επόμενες κινήσεις «επιβεβαιώσεως» των συναισθηματικών εκρήξεων που πυροδοτούν το τελευταίο διάστημα, τα επικινδύνως μισαλλόδοξα κηρύγματα του Ερντογάν. Κάτι που σχετίζεται με τον ήδη προαγόμενο επίλογο του προβλήματος.

• Είτε δηλαδή εκβιάζοντας λύση του κυπριακού (που υποτίθεται ότι επίκειται) η οποία να διασφαλίζει μόνιμη παρουσία της Άγκυρας στη μεγαλόνησο. Νομιμοποιώντας την δηλαδή: α) Με νέες (εναλλακτικές) εγγυητικές φόρμουλες, οι οποίες ήδη κυκλοφορούν στο παρασκήνιο. β) Με δημογραφικές αλχημείες, που να δημιουργούν προοπτικές γεωστρατηγικής επικυριαρχίας στην κυπριακή επικράτεια. Όπου οι δομές του οιονεί ομοσπονδιακού μορφώματος (με σαφείς δυναμικές συνομοσπονδιακής κοπής) θα διασφαλίζουν ακριβώς, τις επιθυμητές για την Άγκυρα προοπτικές εξαρτήσεως. Στο διηνεκές.

• Είτε – στην αντίθετη περίπτωση- με προσαρτησιακές διαδικασίες, εφόσον επαναπροκύψει αδιέξοδο. Κι επομένως μονομερής «λύση διά της μη λύσεως»! Με ό,τι αυτό σημαίνει. Και σημαίνει την ενεργοποίηση σχεδιασμών που θα μεταβάλλουν ευθέως τη γεωπολιτικά διαιρεμένη Κύπρο, σε μόνιμο στρατηγικό προγεφύρωμα της Άγκυρας. Για έλεγχο της νομής (και διανομής) των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Γιατί σ’ αυτά τελικά «βρίσκεται το ψητό». Γι αυτά είναι «ο καυγάς».

pin-security-by-bully Και γι’ αυτά έχει συγκεκριμένα σχέδια η Άγκυρα. Η οποία σιωπηλά (και με δυστυχώς εκ των υστέρων κάτισχνες ελληνικές διαμαρτυρίες) έχει προσδέσει τα κατεχόμενα στην Τουρκία. α) Με υδραγωγούς που «επιλύουν για τα επόμενα πενήντα χρόνια» το υδατικό πρόβλημα και που δημιουργούν νέο γεωοικονομικό περιβάλλον. β) Με υποθαλάσσιο σύστημα καλωδίων – που ήδη ποντίζονται – για μεταφορά και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήδη (κι ενώ ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο κατοχικός ηγέτης ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την Ελβετία, προκειμένου να συζητήσουν την κρίσιμη εδαφική πτυχή του προβλήματος) η Τουρκία επιταχύνει τον δημογραφικό εμβολισμό, για την ανατροπή των πληθυσμιακών μεγεθών, ενόψει ενδεχόμενης συμφωνίας. Με άρδην «πολιτογραφήσεις» υπηκόων της στο ψευδοκράτος, αλλά και την προαγωγή διαδικασιών αποδοχής άλλων, που συρρέουν ως εργατικό δυναμικό, με «προσωρινές -ή και αορίστου χρόνου- άδειες παραμονής». Κι αυτή τη στιγμή, κανένας δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των εξ Ανατολίας εποίκων. Τους οποίους ακόμη και Τ/Κύπριοι παράγοντες, υπολογίζουν έως και σε 400 – 500.000!

Ένα στοιχείο, πάντως, που προσδιορίζει κάπως αυτά τα μεγέθη, είναι ο αριθμός των συνδρομητών των δύο εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, που ενεργοποιούνται στα κατεχόμενα. Ο αριθμός τους λοιπόν προσεγγίζει τις 650.000. 648.000 κατ’ ακρίβειαν. Και αν ένας υπολογίσει ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι με διπλά τηλέφωνα, όσο και αν αυτό το ενδεχόμενο μειώνει τους αριθμούς, εντούτοις το υπόλοιπο τους συνιστά εφιαλτικό δείκτη γι’ αυτό που συμβαίνει. Και ακόμη εφιαλτικότερο, για όσα με βεβαιότητα θ’ αναπαραχθούν στη συνέχεια. Εφόσον δεν βρεθούν επαρκείς (και προπάντων αποτελεσματικοί) τρόποι απομειώσεως ή τουλάχιστον ανακοπής του εποικισμού.

Να λεχθεί όμως ότι: Στους Ελλαδο-Κυπριακούς φόβους, συνεντάσσονται στον ίδιο περίπου βαθμό, και οι διαφαινόμενοι κίνδυνοι για συγκεκριμένες Αιγαιωτικές ζώνες. Τις οποίες η Τουρκία θα χρησιμοποιεί αναλόγως για εκβιασμό στο Κυπριακό. Όπως και αντιστρόφως. Κι αυτό ακριβώς είναι που (απόλυτα δικαιολογημένα) ανησυχεί περισσότερο την Αθήνα για το αμέσως επόμενο διάστημα. Γιατί κατατείνει στον εγκλωβισμό του Ελληνισμού σε κλοιό μείζονος εκβιασμού.

 Άνθος Λυκαύγης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.