Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειές σας, λέει ο Ομπάμα: Κυπριακό, Λωζάννη έθεσε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Α) με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα (Κ) επιθεωρούν άγημα της Προεδρικής Φρουράς κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής υποδοχής, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016. Έφτασε στην Ελλάδα ο Μπαράκ Ομπάμα, πρώτος σταθμός στο τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει η επίσκεψή του στη Γερμανία. Ο Μπαράκ Ομπάμα, είναι ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Αθήνα, δεκαεπτά χρόνια μετά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Α) με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα (Κ) επιθεωρούν άγημα της Προεδρικής Φρουράς κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής υποδοχής, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016.

 

Θερμά ευχαρίστησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση για τον λαό μας. Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Ελλάδα είναι υπερ της ταχείας επίλυσης σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο. «Το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής ούτε και εγγυήσεις. Αν το δεχόμασταν αυτό θα ήταν αρνητικό προηγούμενο για την ΕΕ». «Αδιανόητη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης γιατί αν αυτό συνέβαινε θα ήταν υπό αμφισβήτηση τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ακόμα ο κ. Παυλόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του αλλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ.

Η αντιφώνηση Ομπάμα 

Ο Πρόέδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε στην αντιφώνησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θερμό καλωσόρισμα στην ΑΘήνα όλο τον ελληνικό λαό. Θεώρησα ότι στο τελευταίο ταξίδι μου ως Προέδρου έπρεπε να επισκεφθούμε την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία είπε. Καταλαβαίνουμε ότι στις δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα. Η ΕΕ είναι κάτι καλό όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, επισήμανε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Συνεχάρη την κυβέρνηση για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα. Το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους, αλλά όλων μας και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη.

Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μ. Ανατολή εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαριστούμε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και προσθέσε: Καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια.

Ακρόπολη

Προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, καθώς από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί, είπε, τέλος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Συγκλόνισε το πανελλήνιο ο λόγος του ΠτΔ κατά την υποδοχή Ομπάμα

…και έκοψε τον βήχα στους Δουδουιστές και σε όσους ήθελαν να συνδυάσουν την επίσκεψη Ομπάμα με εθνικές υποχωρήσεις!

ΚΥΠΡΟΣ – ΣΚΟΠΙΑ – ΑΙΓΑΙΟ

Στην προσφώνηση του προς τον πρόεδρο Ομπάμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προέβη σε μία συγκλονιστική ομιλία – υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε ξεκάθαρα τρία θέματα μεστός καλημέρα.

1. Για την διαφαινόμενη λύση κυπριακού. Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η όποια λύση, για να είναι ανοικτή, θα πρέπει να βασίζεται πρώτον στις αποφάσεις του ΟΗΕ και δεύτερον στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Για το οποίο Ευρωπαϊκό  Κεκτημένο διευκρίνισε ότι δεν προβλέπει ούτε στρατεύματα κατοχής, ούτε λύση συνομοσπονδίας, ούτε φυσικά αναχρονιστικές εγγυήσεις.

2.  Χαρακτήρισε την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης ανεπίτρεπτη όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαΐκή ένωση, στηλιτεύοντας τις πρόσφατες αναφορές από τον Ερντογάν.

3.  Για τα Σκόπια η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η σαφέστερη τοποθέτηση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι μία χώρα που επιδιώκει να καπηλευθεί όνομα περιοχή της γειτονικής χώρας, βγαίνει αυτόματα από την όποια ευρωπαϊκή πορεία αλλά δεν σέβεται και τις αρχές του δυτικού πολιτισμού.  Και η διεθνής κοινότητα οφείλει να μην νομιμοποιήσει ποτέ αυτές τις μεθοδεύσεις εις βάρος κυρίαρχου κράτους όπως είναι η Ελλάδα.  Κοινώς, οποιοδήποτε όνομα που εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτό.

Η παρέμβαση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας οπωσδήποτε αναχαιτίζει τις οποίες βλέψεις μπορεί να είχαν περίεργοι κύκλοι εντός και εκτός για υποχώρηση στα εθνικά θέματα ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα.

One thought on “Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειές σας, λέει ο Ομπάμα: Κυπριακό, Λωζάννη έθεσε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.